Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

EXPONATUL LUNII IUNIE LA COMPLEXUL MUZEAL ARAD

EXPONATUL LUNII IUNIE LA COMPLEXUL MUZEAL ARAD
Comentează 0

În luna iunie Complexul Muzeal Arad - Palatul Cultural (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) - prezintă publicului colecțiile de conchologie, aparținând profesorilor arădeni Călin Istrate și Simona Opriș-Dinea. În cadrul expoziției ”Oameni și melci” se remarcă cochilia melcului marin Lobatus gigas, devenit exponatul lunii la muzeul arădean.

Lobatus gigas este o specie de melci marini, localizați în apele tropicale ale Atlanticului de Nord-Vest. Ajunge la mari dimensiuni (max. 35.2 cm este lungimea cochiliei) și este comestibil. Carnea melcului se consumă în zona Caraibelor, fie crudă sau marinată, fie ca ingredient în meniurile restaurantelor din zonă. Cochilia, folosită în trecut ca materie primă de către micii meșteșugari, azi se vinde ca suvenir turiștilor. Rar (cam 1 la 10 000 exemplare) produce perle semiprețioase, de diferite culori. Pescuitul excesiv ar putea duce la extincția specie, cel puțin în Marea Caraibelor.

Expoziție de conchologie, ”Oameni și melci”, încearcă să ilustreze o mică parte a preocupărilor umane, legate de  moluște. În expoziție sunt etalate, într-o manieră interactivă, specii rare de moluște, cochilii colecționate din întreaga lume, dar și modul în care acestea și-au găsit utilitatea în viața oamenilor, de-a lungul vremii.

”Dacă, la început, moluștele au fost doar o importantă sursă de hrană pentru populațiile riverane, iar cochiliile erau nefolosite, treptat acestea au ajuns să trezească interesul oamenilor și să fie utilizate în cele mai diverse domenii. Cochiliile au fost utilizate ca unelte și recipiente în gospodărie, ca monede de schimb, ca podoabe, ca obiecte de cult în diverse ritualuri, ca instrumente de suflat etc. Aproape că nu există domeniu de activitate umană în care să nu fi pătruns până azi moluștele. Încă din Antichitate au ajuns să fie utilizate în diverse meșteșuguri (de exemplu vopsirea unor țesături), în medicina tradițională, în artă, arhitectură și heraldică. Mai aproape de zilele noastre au pătruns și în științe, în medicină și cosmetică, în literatură, film, muzică și filatelie”  - prof. Călin Istrate.

Frumusețea, simetria și coloritul cochiliilor le-au făcut dorite și colectate de numeroși colecționari pasionați. Pentru cei pasionați de acest domeniu, colecționarii arădeni au întocmit un mic atlas de conchologie, ce cuprinde prezentarea a 334 de specii de moluște. Lansarea lucrării semnate de prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș-Dinea, va avea loc la mijlocul lunii iunie, la Palatul Cultural/ Expoziția Științele naturii.

Călin Istrate, profesor de biologie, cu o carieră didactică de 44 ani în învățământul arădean, este coautor a 8 cărți didactice de biologie (manuale, atlase și enciclopedii), dar și pasionat colecționar de cochilii de moluște exotice. Este colaborator fidel al muzeului arădean, organizând, în repetate rânduri, împreună cu prof. Simona Opriș-Dinea, expoziții de conchologie.

 

Proiect expozițional și editorial realizat de Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

 

 

 

                                                                                          Adelina Stoenescu,

Compartimentul de Relaţii Publice al

    Complexului Muzeal Arad

 

 

 

 

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite