Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dr. Corina Crișan în dialog cu medicul arădean Mihaela Orodan, practicant de Medicină Tradițională Chineză

Pledoaria pentru integrarea Medicinei Tradiționale Chineze în sistemul de sănătate arădean nu este întâmplătoare, în condițiile în care strategia Organizației Mondiale a Sănătății sprijină statele membre care au elaborat planuri active menite să consolideze rolul jucat de experiența medicilor tradiționaliști chinezi pentru menținerea sănătății populației. „Este motivul pentru care am valorificat generozitatea oferită de tematica Simpozionului Internațional «Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze» organizat anual în Arad, din anul 2015, și am susținut, la patru ediții succesive, câte o lucrare menită să sensibilizeze deopotrivă, liderii de opinie arădeni prezenți la simpozion și publicul larg, despre oportunitatea valorificării modelelor oferite de medicina tradițională chineză în serviciile medicale furnizate de pacienților. Aradul beneficiază de interesul autorităților locale pentru promovarea practicilor de medicină tradițională chineză, ca parte componentă a serviciilor medicale acordate arădenilor, argument necesar, dar nu suficient pentru elaborarea unei strategii de integrare. Tocmai de aceea, discursul ales pentru ediția din acest an, organizată săptămâna trecută, ca de altfel în fiecare an, de către Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a fost centrat pe experiența unui cabinet medical individual care oferă arădenilor servicii terapeutice tradiționale chineze de mai bine de un deceniu și jumătate", susține dr. Corina Crișan.

Dr. Corina Crișan în dialog cu medicul arădean Mihaela Orodan, practicant de Medicină Tradițională Chineză
Comentează 0

Medicul arădean, Mihaela Orodan, doctor în științe farmaceutice, medic primar în specialitatea medicină de urgență, practică - cu succes - medicina tradițională chineză din anul 2003, în urma studiilor de specialitate efectuate atât în țară, cât și în Republica Populară Chineză. Dr. Mihaela Orodan a reușit să îmbine cunoștințele achiziționate în perioada de formare în medicina convențională și activitatea din serviciul de urgență al spitalului, cu instruirea dobândită de la practicienii de medicină tradițională chineză, în folosul pacienților săi.

Experiența proprie acestui cabinet medical arădean de terapii tradiționale chineze poate fi valorificată pentru o posibilă strategie la Arad privind medicina tradițională chineză? Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, Dr. Mihaela Orădan a avut amabilitatea de a îmi acorda un interviu, focusat pe: începuturile medicinei tradiționale chineze în România și Arad, dar și serviciile de medicină tradițională chineză de care beneficiază arădenii în prezent, modul de instruire a practicienilor, receptivitatea arădenilor la terapiile tradiționale chineze, rolul pe care îl are medicina tradițională chineză în medicina preventivă și, nu în ultimul rând, argumentele integrării medicinei tradiționale chineze în sistemul arădean spitalicesc. 

Dr. Corina Crișan: România este una dintre primele țări europene care a introdus acupunctura în practica medicală. Care sunt începuturile medicinei tradiționale chineze la noi în țară?

Dr. Mihaela Orodan: Medicina Tradițională Chineză este cunoscută în România din perioada interbelică, mai precis din anul 1934, când acupunctura a fost menționată în cartea „Reflexoterapie modernă” a lui N.Vătămanu, iar 12 ani mai târziu, la București, dr. Ion Bratu a deschis prima clinică privată de acupunctură din România. În anul 1946, dr. Ion Bratu organizează prima conferință despre acupunctură, din țara noastră,  „Concluzii după un an de practică a acupuncturii”, iar în anul 1958 medicul român a primit, la Munchen, premiul pentru cea mai bună cercetare în acupunctură experimentală și tot în același an, Ministerul Sănătății, datorită rezultatelor obținute de medicii I.Bratu, N.N.Gheorghiu și Cristea Dragomirescu, recunoaște acupunctura ca metodă de tratament oficial în România. În România anilor '50, unul dintre primele centre din lumea occidentală pentru cercetarea și practicarea acupuncturii în spital a fost deschis la Spitalul Colțea din București, de către dr. Bratu Ion, centru care s-a dezvoltat și a devenit în timp, Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă" care funcționează în București. În anii următori se deschid mai multe centre de acupunctură în diferite județe ale țării. Spre exemplu în anii 1970 medicul Virgiliu Bâgu a practicat acupunctura la Spitalul Județean Galați, într-un departament dedicat acestui domeniu. Unul dintre cei mai importanți cercetători în acupunctură din țara noastră este prof. Dr. Constantin Ionescu Tîrgoviște, care este și în prezent președintele Asociației Medicale din România, predecesorul său fiind Prof. Dr.N.N.Gheorghiu. De asemenea, în țara noastră avem două societăți medicale de profil, Societatea Română de Acupunctură înființară în 1959 și Societatea Română de Medicină Tradițională Chineză, în anul 2009.  Deosebit de important este faptul că în 1991, apare prima revistă de acupunctură din țară, „Revista Română de Acupunctură”.

Medicina tradițională chineză presupune nu doar acupunctură ci și fitoterapie, dar  acupunctura în sine a început sa fie practicată în Romania cam prin anii 1970-1980 când s-au efectuat primele cursuri, fără însă a putea preciza numărul absolvenților de la acea vreme. În Arad, promotoarea medicinii traditionale chineze este dr. Pătru Reghina, medic în specialitatea recuperare, medicină fizică și balneologie, care a tratat ani de zile pacienți cu patologie variată în cadrul cabinetului medical al Policlinicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Din păcate, undeva prin anii 1980, cursurile au fost sistate, fiind reluate dupa anii 1990 în cadrul Centrului de perfecționare postuniversitară București, când un număr mare de medici au absolvit aceste cursuri. Din nefericire, nu toți absolvenții acestor cursuri au practicat, iar dintre practicanți, unii au renunțat din varii motive.

Cursurile de medicină tradițională chineză din cadrul Centrului de perfecționare îți oferă o bază, dar ulterior este nevoie de alte cursuri de perfecționare care nu reprezintă o prioritate în acest moment pentru cei care conduc această instituție. Legislația românească prevede clar că acupunctura poate fi practicată doar de medici cu atestat obținut în cadrul Centrului de perfecționare postuniversitară București, cu toate acestea însă, au apărut societăți care fac cursuri de acupunctură unde pot participa persoane fără pregătire medicală și care, pe baza atestatului obținut în câteva cursuri de weekend, pot practica acest procedeu. Acupunctura este o știință care nu poate fi asimilată în câteva cursuri, pentru că există tehnici diferite, necesită studiu aprofundat și pot afirma cu tărie, că este o carte deschisă care iți poate oferi permanent surprize frumoase.

Dr. Corina Crișan: Cum ați ajuns să studiați medicina tradițională chineză?

Dr. Mihaela Orodan: Eu am absolvit cursurile de acupunctură în anul 2005 după care am avut posibilitatea să particip la câteva cursuri de perfecționare în China în anii 2007, 2009, 2011, 2013, cursuri care mi-au dezvoltat cunoașterea acestei practici deosebite, care și-a dovedit eficiența de-a lungul a mii de ani. În anul acesta, 2020, cu ocazia pandemiei de Covid-19, World Federation of Acupuncture Societies a pus la punct o strategie de tratament preventivă, dar și cu adresabilitate spre formele ușoare și medii de boală, alături de fitoterapie, pentru a reduce riscul de evoluție spre forme mai severe sau/și de recuperare mai rapidă după boală. Trebuie să știți că în China, spitalele funcționează în paralel, atât pentru medicina alopată, cât și pentru cea tradițională, astfel încăt medicul, dar și pacientul, au posibilitatea să aleagă ceea ce consideră că este mai util sau preferă mai mult în ceea ce privește tratamentul. Toate investigațiile se efectuează în cadrul spitalului pentru că s-a creat un concept de medicină integrativă care presupune abordarea diagnostică și terapeutică combinată; problemele de sănătate au devenit peste tot în lume extrem de complexe astfel încât s-a ajuns la concluzia că, terapii diferite, combinate corect, ar putea să dea rezultate remarcabile. Nu toate spitalele din China lucrează conform acestui principiu, dar, de-a lungul anilor, tot mai multe au îmbrățișat acest format care s-a dovedit extrem de util pentru pacient. 

Dr. Corina Crișan: Care sunt serviciile de sănătate pe care le oferiți la cabinet?

Dr. Mihaela Orodan: Cabinetul Apimedica s-a deschis în anul 2003 și am dezvoltat cu pași mărunți, mai multe compartimente de terapie alternativă pe care le-am învățat de-a lungul anilor în cadrul multor cursuri efectuate în mare parte în afara țării. La această oră, în cadrul centrului Apimedica se practică: acupunctură, fitoterapie, medicină cuantică, hirudoterapie (terapie cu lipitori), apiterapie, nutriție, hidrocolonterapie, saună cu ozon, masaj terapeutic, elongații, servicii pe care am încercat să le integrez alături de terapia alopată a pacientului. Fiind medic cu specialitatea medicină de urgență, am încercat prin prisma specialității mele, să văd urgența pacientului, dar și să integrez terapia alternativă tradițională chineză, alături de celelalte terapii alopate. A practica medicina tradițioală chineză înseamnă tot medicină, și cu atât mai mult trebuie să cunoști mecanismele fiziopatologice pentru a putea efectua combinațiile corecte. 

Dr. Corina Crișan: Cât de receptivi sunt arădenii la medicina tradițională chineză? Cum apreciați adresabilitatea acestora? Cum ați câștigat încrederea arădenilor?

Dr. Mihaela Orodan: Aș putea să spun că oamenii sunt receptivi la terapiile care îi ajută să-si rezolve problemele de sănătate, nu neapărat la medicina tradițională chineză. Încrederea s-a construit pas cu pas și aș putea chiar afirma, din om în om. Am încercat să studiez tot mai mult, să am răbdarea necesară să consult și să ascult pacientul, pentru că medicina este în primul rând o relație reciprocă medic-pacient, fiecare are de învățat de la celălalt, pentru că au fost și sunt situații de boală care în medicina alopată nu au nici o rezolvare. Abordarea complexă, atât alopată, cât mai ales alternativă, a dat  roade, cu mulțumirea sufletească că efortul nu a fost inutil.

Dr. Corina Crișan: Ce loc ocupă medicina tradițională chineză în medicina preventivă?

Dr. Mihaela Orodan: La această oră nu putem discuta de medicină preventivă, pacientul se prezintă pentru că are o problemă de sănătate, dar dacă acesta se prezintă în fazele de început ale oricărei probleme de sănătate, cu siguranță există remedii care pot  rezolva rapid și eficient situația pentru care s-a prezentat. Personal, aș vrea să accentuez aspectul că medicina alternativă, inclusiv cea tradițională chineză reprezintă tot medicină, doar conceptele de la care se pornește în abordarea pacientului sunt ușor diferite, în rest practicăm și gândim tot medical - se practică aceeași pași pentru lămurirea diagnosticului, astfel încât este nevoie de aceeași cunoaștere pentru o abordare cât mai corectă.  

Dr. Corina Crișan: Există argumente pentru integrarea medicina tradițională chineză în serviciile medicale oferite în prezent de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad? Aș dori un răspuns și din prisma medicului de urgență cu experiență în acest spital.

Dr. Mihaela Orodan: Argumentele sunt multe, dar este foarte important să ai o echipă care să formeze, dacă vreți, un compartiment de medicină tradițională chineză, pentru că nevoile sunt multiple. Beneficii de pe urma acupuncturii o pot avea foarte mulți pacienți, cum ar fi cei cu probleme reumatologice. S-au obținut rezultate remarcabile în urma tratamentului prin acupunctură. Un alt aspect serios care nu este deloc abordat, o reprezintă pacientul neurologic, care nu beneficiază decât nesemnificativ, de recuperare post AVC, ceea ce nu este eficient pentru această categorie de pacienți. Acești pacienți ar trebui să înceapă recuperarea rapid, chiar din spital, aspect inexistent în acest moment, sau imediat ce sunt externați din spital. În cadrul cabinetului eu nu pot oferi aceste servicii pentru că pacienții, adeseori, sunt netransportabili. Iată că din start am identificat două compartimente care ar avea nevoie de recuperare prin acupunctură.

 

 

 

 

 

Galerie foto (3)


Scrie un comentariu

trimite