Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Despre parfum: istorie, tipuri, fabricare și utilizare. Tot ce nu știai

Comentează 0

Ca și machiajul, cosmeticele, îngrijirea pielii și a părului, parfumul este utilizat pe scară largă în întreaga lume pentru a îmbunătăți aspectul. Lumea parfumurilor este foarte specifică și, prin urmare, are un limbaj propriu. Fiecare parfum, fie că vorbim despre parfumuri damă sau parfumuri bărbați, aparține unei familii olfactive.

O scurtă istorie a parfumului

Primele urme de utilizare a parfumului datează din Egiptul antic. Morții erau îmbălsămați și se ardea tămâie în timpul ceremoniilor religioase. Grecii, și mai târziu romanii, făceau macerate de flori în ulei. Evul Mediu, dar mai ales Renașterea, a fost perioada în care parfumul s-a dezvoltat cu adevărat. Datorită marinarilor și comercianților, au fost descoperite noi parfumuri din Asia și America, cum ar fi vanilia și condimentele. Crearea de produse sintetice în secolul al XIX-lea a permis dezvoltarea parfumeriei moderne. La începutul secolului trecut, au apărut câteva parfumuri damă și parfumuri bărbați emblematice.

Producția de parfumuri

Parfumurile pot fi împărțite în mai multe tipuri, în funcție de conținutul de substanțe parfumante, dar și de compoziția acestor substanțe.

Tipuri de parfumuri

Parfumul este un amestec de substanțe odorizante naturale și sintetice, mai mult sau mai puțin concentrate, și o soluție hidroalcoolică. Procentul de alcool și de molecule de odorizant este cel care dă tipul de parfumuri de damă sau parfumuri pentru bărbați:

  • parfum sau extract: cu aproximativ 20 % de substanțe odorante într-un alcool de 95 %, este cel mai concentrat;
  • apă de parfum: cu o medie de 15% de substanțe odorante într-un alcool de 85%;
  • apă de toaletă: aproximativ 10% molecule odorante într-un alcool de 85%;
  • apă de colonie: nu mai mult de 5% molecule mirositoare în alcool de 70%;
  • apă de parfum sau apă proaspătă: cel mult 4 % de substanțe odorante în puțin sau deloc alcool, înlocuite de ape florale.

În general, cu cât conținutul de parfumuri este mai mare, cu atât parfumul este mai puțin volatil și produsul este mai scump.

Compoziția parfumului: notele

Când vorbim despre parfum, vorbim adesea despre note: note de vârf, note de mijloc, note de bază. Acestea corespund compoziției produsului în substanțe mirositoare:

  • notele de vârf: acestea sunt primele note, cele pe care le simțim imediat ce produsul este împrăștiat în aer; note proaspete de citrice sau aromatice;
  • notele de mijloc: acestea sunt notele pe care le vom mirosi timp de câteva ore, ele reprezintă caracterul parfumului; note puternice de flori, fructe;
  • note de bază: acestea sunt notele care vor dura câteva zile, care vor rămâne; note calde și puternice de lemn, mușchi.

Familii de parfumuri

Când mergem la o parfumerie, de obicei suntem întrebați ce tip de parfum ne place: floral, lemnos, ambra etc. Există șapte familii principale de parfumuri. Parfumul tău îți dezvăluie caracterul. Știi ce fel de parfum porți? Și din ce familie olfactivă face parte? Iată o descriere a fiecăreia dintre aceste familii:

Familia lemnoasă

Aceasta este o familie caldă care include parfumuri compuse din vetiver, lemn de santal, cedru, patchouli, lemn de guaiac și lemn de oud. Aceste note se regăsesc în notele de bază ale parfumurilor, sunt grele și conferă rezistență parfumurilor.

Familia de ferigă

Este foarte des asociat cu parfumurile masculine, dar este, de asemenea, o familie care include parfumuri feminine și unisex. Acesta include note de lavandă, mușchi de stejar, dar și bergamotă sau geraniu. Este o familie cu mirosuri complexe și variate, care sunt mai greu de descifrat. Numele său provine de la parfumul Fougère Royale de HOUBIGANT, creat în 1882.

Familia aromatică

Aceasta este una dintre cele mai elocvente familii, deoarece parfumurile aromatice sunt compuse din toate plantele pe care le cunoaștem, cum ar fi salvia, cimbrul, lavanda sau rozmarinul. Din nou, aceasta este o familie tipic masculină, care este grea și virilă. Majoritatea parfumurilor din această familie sunt parfumuri masculine.

Familia orientală

Parfumurile din această familie sunt moi, pudrate și adesea vanilate. Se folosesc foarte des moscurile, chihlimbarul, vanilia, tutunul sau opoponaxul. Note dulci, senzuale și animalice se desprind din aceste parfumuri orientale.

Familia chypre

Parfumurile chypre sunt ușor de recunoscut pentru că au mult caracter. Notele de mușcată de stejar, labdanum sau patchouli sunt asociate cu această familie.

Familia florală

Aceasta este familia care conține cele mai multe parfumuri. Acesta este compus în principal din parfumuri de damă care dezvăluie note de trandafir, iasomie, tuberoză, iris, violetă sau chiar crin de vale. Notele proaspete, naturale și dulci caracterizează această familie florală.

Familia citricelor

Citricele sunt uleiuri esențiale obținute din coaja citricelor, cum ar fi bergamotă, lămâie, grapefruit, mandarină sau portocală. Notele dulci, proaspete și spumoase emană din parfumurile acestei familii. Această familie este foarte largă, deoarece include Eaux Cologne, care sunt adesea compuse din citrice.

Precauții privind parfumul

Din cauza prezenței alcoolului în parfumuri, aplicarea acestora pe piele înainte de expunerea la soare sau sub o lampă UV poate provoca pete ireversibile pe piele. De asemenea, nu este recomandabil să se aplice parfum copiilor. Pentru bebeluși și copii mici, există ape de parfum în care alcoolul este înlocuit cu ape florale.


Scrie un comentariu

trimite