Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Descoperirea care aruncă în aer lumea ştiinţei. Ce se ascunde în spatele tabloului “Mona Lisa”

Descoperirea care aruncă în aer lumea ştiinţei. Ce se ascunde în spatele tabloului “Mona Lisa”
Comentează 0

Zâmbetul misterios al Giocondei din celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci a captivat o lume întreagă, însă o descoperire recentă pune întregul tablou într-o lumină nouă.

Cercetătorii care au examinat o pictură mai veche a lui Da Vinci susţin că au descoperit secretul marelui pictor renascentist prin care a creat cel mai celebru zâmbet din lume.

Studiul arată cum artistul a folosit un truc inedit pentru a fermeca privitorul, în pictura „La Bella Principessa”.

Cercetătorii au demonstrat, astfel, că prin modul de amestecare a culorilor, cu scopul de a exploata vederea periferică a privitorilor, forma gurii personajului din pictură se schimbă în funcţie de unghiul din care este privit, conform Daily Mail.

Atunci când este privită din faţă, colţurile gurii par orientate în jos, conform cercetătorilor din cadrul Universităţii Sheffield Hallam şi a Universităţii Sunderland din Marea Britanie. Însă, atunci când atenţia se îndreaptă către alte detalii ale tabloului, gura Giocondei pare să zâmbească, însă acest zâmbet nu poate fi observat decât indirect, prin privirea periferică.

Tehnica, numită “sfumato”, a fost folosită şi de alţi pictori ai vremii, însă Da Vinci a fost cel care a desăvârşit-o cu adevărat.

sursa: evz.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide