Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dacian Cioloş: Guvernul susţine alegerile în două tururi, însă decizia trebuie asumată în Parlament

Premierul Dacian Cioloș a susţinut o conferinţă de presă, luni, la Palatul Victoria. Acesta a declarat că, în urma discuţiilor cu partidele, a constatat că nu există o majoritate parlamentară foarte clară care să susţină revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În plus, a precizat Cioloş, soluţia legată de modul de desfăşurare a alegerilor primarilor, se află la Parlament.

Dacian Cioloş: Guvernul susţine alegerile în două tururi, însă decizia trebuie asumată în Parlament
Comentează 0

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, după ce s-a consultat cu partidele politice, că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament, iar Guvernul este pregătit să sprijine un astfel de demers.

"Am vrut să am o discuţie pe tema alegerii primarilor în două tururi cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziţionează acestea în Parlament, pentru că această temă este una eminamente politică.

Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea alegerii primarilor în două tururi, însă decizia fiind politică trebuie asumată în Parlament: posibilitatea de a veni cu o ‪‎Ordonanţă de Urgenţă‬, posibilittea asumării răspunderii, posibilitatea susţinerii unui proiect de lege‬ în această direcţie", a declarat Dacian Cioloş la conferinţa de presă.

Premierul a precizat că soluţia este în Parlament, iar Guvernul este gata să îşi dea sprijinul, dacă există o voinţă reală pentru modificarea legii alegerilor locale.

"Am constat astăzi că în Parlament nu există o majoritate clară care să susţină revenirea acum, pentru aceste ‪alegeri‬, la două tururi pentru ‪‎primari‬. Pe de altă parte, partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia privind sistemul electoral şi pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene, însă preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate şi previzibilitate alegerilor din acest an", a mai spus premierul.

"În aceste condiții, date fiind şi constrângeri constituționale care stau în faţa guvernului, dacă s-ar merge pe ordonanță de urgență sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de abordare din partea guvernului, deci de a veni cu ordonanţă de urgență sau cu asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari ca ele să fie o acţiune în forţă din partea guvernului, fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susținere. Pentru că chiar şi o ordonanță de urgență, chiar dacă ea ar fi dată de guvern împotriva unei majorități din Parlament, ea poate să fie respinsă foarte uşor în Parlament într-un timp foarte scurt, în care Parlamentul poate să o ia în discuție. Şi, la fel, o asumare a răspunderii pe acest subiect care, după cum am spus, este foarte disputat şi nu există majoritate în Parlament, cel puțin ce am putut să constat eu astăzi, la fel, chiar dacă guvernul şi-ar asuma această răspundere, problema revenirii la două tururi pentru primari, tot nu s-ar rezolva şi cred că acesta este subiectul pe care trebuie să-l avem în vedere. În aceste condiţii, nu pot decât să constat că, aşa cum mai spus-o, de altfel, la începutul acestei dezbateri, că, cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate şi să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect", a adăugat Cioloş.

Dacian Cioloş a mai precizat că Executivul nu trebuie să se transforme în "instrumentul" niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun. El a mai spus că încă există discuţii între unele partide privind poziţionarea lor faţă de modificarea legii electorale în condiţiile în care există două proiecte de lege în Parlament.

"Există deja două proiecte de legi, în Parlament, care vizează același lucru. Dacă se constituie o majoritate care să susțină aceste proiecte de legi, pentru că înțeleg că sunt încă discuții între unele partide legate de modul cum s-ar putea poziționa. Acolo este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi să poată să fie adoptate şi, aici, sigur, Guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi. Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o şi orice instrument am folosi, dezbaterea şi decizia, în cele din urmă, tot în Parlament trebuie să aibă loc", a adăugat oficialul.

Premierul Dacian Cioloş a făcut, luni, declarații de presă pe tema alegerilor locale:

- Am avut intalniri cu toate partidele care au reprezentanti in Parlament, pe tema alegerilor locale, pentru a vedea cum se pozitioneaza in Parlament partidele

- Guvernul ar putea ajuta in luarea deciziei legate de alegerile prirmarilor. Sa vina cu o OUG sau cu asumarea raspunerii sau sa sustina un proiect de lege

- Majoritatile sunt foarte volatine si nu exista o majoritate clara care sa sustina revenirea la doua tururi

- O majoritate a partidelor prefera ca aceasta discutie sa nu aiba loc acum, ci sa o reia pentru urmatoarele alegeri

- Date fiind constrangerile constitutionale, constat ca a veni cu OUG sau cu asumarea raspunderii are riscuri mari

- Nu pot decat sa constat ca, cu toata vointa Guvernului de a ajuta in aceast proces, decizia ramane la Parlament, iar partidele trebuie sa isi asume responsabilitatea

- Exista doua proiecte de legi care vizeaza acelasi lucru. Daca se constituie o majoritate ca sa sustina aceste proiecte, acolo este locul propice pentru ca aceste proiecte sa fie adoptate (Parlamentul - n.r.). Guvernul poate sa acorde un aviz favorabil

- Dezbaterea si decizia tot in Parlament trebuie sa aiba loc

- Sunt de acord ca Romania are nevoie de o primenire a clasei politice, ca e nevoie de un suflu nou in politica.

Şeful Guvernului a avut, luni, consultări cu partidele parlamentare PNL, PSD, UNPR, ALDE, UDMR și cu Grupul minorităților naționale. La discuțiile pe tema modificării legii electorale au fost invitate și formațiunile cu reprezentare în Parlament MP, PND și PSRO.

Discuţiile au loc în contextul în care PNL i-a cerut premierului să modifice legea prin Ordonanţă de Urgenţă pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După delegaţia PNL vor urma la consultări cu social-democarţii care se opun modificării legii, preşedintele PSD Liviu Dragnea ameninţând chiar cu boicotarea scrutinului.

"PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee", a spus Liviu Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă. El ameninţase că în cazul în care Guvernul va răspunde pozitiv cererii PNL social-democraţii vor boicota alegerile locale.

Gabriel Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în cazul în care se revine la alegerea primarilor în două tururi."Noi nu boicotăm niciodată", a subliniat el, sugerând că aceasta nu este o atitudine responsabilă şi menţionând că respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că deşi este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, nu consideră oportună modificarea legii în acest moment.

Premierul a respins iniţial modificarea acestei legi, dar s-a declarat dispus să discute pe această temă după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat în favoarea ei.

Sursa romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite