Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dacă alegi să faci ce-ți place, vei fi mulțumit mereu

Mircea Toderici, fost arbitru de fotbal, actualmente observator AJF și profesor de legislație rutieră și instructor auto
 

Dacă alegi să faci ce-ți place, vei fi mulțumit mereu
Comentează 0

1. Am evidențiat în titlul articolului ,” meseriiile ” pe care le-ați practicat . Chiar le-ați făcut din plăcere sau ați fost obigat?

M.T.-  Au fost mai multe locuri de muncă dar aș dori să mă refer la cele actuale.
În anul 2001, mi-am luat atestatul de profesor de legislație rutieră și de instructor auto, categoria B. Menționez faptul că ,atestatul de profesor de legislație rutieră este pentru toate categoriile , începând de la A, B, C ,D, până la categoria tramvaie.
Am dorit să fac această activitate deoarece îmi place să citesc, să mă documentez și să să transmit cunoștințele mele și altora.
 

2. Același lucru l-ați făcut și în domeniul arbitrajului?

M.T. -Da. Începând din anul 1985 alături de fostul președinte al Comisiei Județene  de Arbitri de atunci, Constantin Mironescu ( model pentru mine), am căutat să mă perfecționez în privința Legilor jocului de fotbal, participând la toate cursurile de formare a arbitrilor până în anul 2010.
În această perioadă ( 1985-2003) am ocupat funcțiile de secretar al Comisiei Județene de Arbitri, iar din 2003 până în 2010, de președinte al Comisiei Județene de Arbitri Arad.
 

3. Sunt  grele  aceaste activități,  indiferent dacă sunt  în domeniul arbitrajului sau cel al circulației rutiere?

M.T.-Nu sunt ușoare, dar dacă stăpânești problemele, reușești să te faci înțeles de către cursanți, iar satisfacția este cu atât mai mare dacă observi că la finalul ciclului de lecții, elevii tăi au înțeles.
Atunci nu mai ai emoții la întâlnirea lor cu realitatea.
 

4. Ne puteți da exemple în care ați devenit mulțumit și fericit că munca dumneavoastră a prins rădăcini?
 

M.T.- Pe tema lgislației rutiere sunt multe exemple , spațiul acordat aici ar fi prea mic pentru a le aminti, iar în domeniul arbitrajului, pot să subliniez că ,în weekend-ul trecut, am observat doi cavaleri ai fluierului, tineri, Darius Leah și Roland Sandu, care imi plac  prin curajul de care dau dovadă, prin ținuta din teren , prin personalitate și prin dovada că ei cunosc Legile jocului și le aplică tot mai corect.
Recunoscând valoarea incontestabilă a lui Ovidiu Hațegan, arbitrajul arădean este pe o linie ascendentă, amintind în acest sens arbitrajul foarte bun al arbitrului Mircea Ardelean, la jocul recent de liga a II-a, Petrolul - Snagov.De asemenea, tinerii Alexandru Gornic și Tudor Jurcă , prin presațiile lor au toate șansele să ajungă să oficieze în ligile superioare.
 

5. Cum reușiți să îmbinați activitățile  din domeniile amintite în acest interviu?

M.T.- Exact cu spune titlul articolului, dacă faci ceea ce faci, din plăcere, atunci munca devine ușorară , plăcută și relaxantă. Pentru mine , a ieși în weekend să observ calitatea arbitrajului  sau un meci de fotbal, reprezintă o relaxare și o evadare din monotonia activității de zi cu zi.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite