Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum s-au infectat românii în abatoarele germane Tönnies. Ce au descoperit cercetătorii despre transmiterea coronavirusului

Contaminarea a peste 2.000 de oameni, majoritatea români, în cel mai mare focar de coronavirus din Germania ar fi pornit de la un singur angajat de la abatorul companiei Tönnies, scrie Deutsche Welle.  Oamenii de știință din Hamburg au descoperit cum s-ar fi răspândit virusul SARS-CoV-2.

Cum s-au infectat românii în abatoarele germane Tönnies. Ce au descoperit cercetătorii despre transmiterea coronavirusului
Comentează 0

Este vorba de peste 2.100 de persoane, între care mulţi români, care s-au contaminat la abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, cel mai mare focar de coronavirus de până acum din Germania.

Rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru cercetări epidemiologice Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf şi Institutul Leibniz pentru Virusologie Experimentală, dezvăluie aspecte noi ale modului în care se răspândeşte SARS-CoV-2, scrie Deutsche Welle

Un singur angajat de la Tönnies, respectiv de la secţia de tranşare a cărnii de vacă, ar fi provocat, în luna mai, focarul de coronavirus. Este ceea ce epidemiologii numesc un „superspreader". La ce concluzie au ajuns cercetătorii: acest muncitor a transmis virusul celorlalţi angajaţi pe o rază de peste opt metri.

Factorii agravanți în răspândirea coronavirusului: aerul răcit și recirculat în abator și condițiile de cazare

Cel mai mare pericol se găsește în condițiile de aer răcit şi vânturat, susțin oamenii de știință care au făcut studiul. Și condiţiile de la locul de muncă al angajaţilor contaminaţi la Tönnies au jucat un rol esenţial, potrivit aceluiași studiu.

Prof. Martin Exner, specialist în igienă, avansa în luna mai, ipoteza rolului important în răspîndirea coronavirusului a situației din spaţiile strâmte de cazare, în care muncitorii locuiau practic la grămadă. Nu de aceeași părere sunt însă și cercetătorii din Hamburg şi Braunschweig. Aceștia consideră că spațiile de locuit a angajaţilor nu au reprezentat un factor decisiv pentru răspândirea virusului.

Prof. Martin Exner, din Bonn, a avertizat, după ce a analizat la faţa locului condiţiile de muncă ale angajaţilor de la Tönnies, că aerul vânturat ar putea fi un factor important, responsabil pentru răspândirea COVID-19.

Principalul focar de răspândire a virusului s-a aflat într-o zonă în care aerul este răcit la 10 grade şi vânturat totodată, explică prof. Adam Grundhoff de la Institutul HZI din Braunschweig, citat de aceeași publicație.

În secţiile de tranşare a cărnii se află foarte puţin aer proaspăt în circulaţie. În plus, muncitorii depun un mare efort fizic.

„În aceste condiţii, o distanţă între lucrători de 1,5 până la 3 metri nu are cum să fie respectată, după cum se vede, și să fie de ajuns pentru a se evita răspândirea virusului”, mai subliniază Grundhoff.

În ultimele trei luni, au fost semnalate mai multe cazuri de îmbolnăvire COVID la sezonierii români  Germania, dar și din Marea Britanie sau Franța. Din mai-iunie, peste 1.500 de români s-au infectat cu noul coronavirus în abatoarele companiei germane Toennies, aflată în centrul unui imens scandal din cauza COVID și a condițiilor de cazare pentru sezonierii est-europeni. Mai multe abatoare deținute de companie au devenit focare COVID. Măsurile luate de autoritățile germane în legătură cu neregulile angajărilor, ale condițiilor de cazare și plată a lucrătorilor au determinat schimbări din toamna acestui an în regimul angajărilor: contracte full-time și spații de cazare decente.   

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite