Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum s-au adaptat consumatorii şi traficanţii de droguri la restricţiile impuse de pandemie

Agenţia UE pentru droguri (OEDT) a dat publicităţii recent Raportul european privind drogurile aferent anului 2021, iar concluzia trasă de experţi nu poate fi decât îngrijorătoare: piața europeană a drogurilor se dovedește rezistentă la perturbarea COVID-19. În ceea ce priveşte situaţia înregistrată la Arad, Florin Bîşcă, coordonatorul Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog (CPECA), susţine că numărul celor care au apelat la sprijinul centrului a scăzut în timpul pandemiei, dar se remarcă şi o scădere a vârstei consumatorilor.

Cum s-au adaptat consumatorii şi traficanţii de droguri la restricţiile impuse de pandemie
Comentează 0

Potrivit raportului întocmit de  Agenția UE pentru droguri, piaţa stupefiantelor s-a adaptat la restricţiile impuse de pandemie, căpătând un caracter digital mai pronunţat, restricţiile de călătorie şi închiderea frontierelor nefiind o piedică insurmontabilă pentru traficanţi. „La nivelul comerțului cu ridicata, acest lucru se reflectă în unele modificări ale rutelor și metodelor de trafic, cu un grad mai mare de încredere privind contrabanda prin containere intermodale și lanțuri comerciale de aprovizionare și mai puțină încredere acordată utilizării curierilor umani. Cultivarea canabisului și producția de droguri sintetice în UE par stabile la niveluri pre-pandemice, fără a se observa o scădere în detectarea locurilor de producție. Deși piețele cu amănuntul ale drogurilor pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje și au fost raportate unele deficite localizate, vânzătorii și cumpărătorii de droguri s-au adaptat, prin creșterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, a aplicațiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online și a serviciilor poștale și de curierat la domiciliu. Acest lucru atrage atenția asupra faptului că un impact pe termen lung al pandemiei ar putea fi digitalizarea în continuare a piețelor drogurilor”, se arată în raport.

Autorii acestuia susţin că  în perioadele de izolare timpurie, interesul consumatorilor față de substanțele asociate de obicei cu evenimente recreative (de exemplu, MDMA), a fost mai mic, deoarece oamenii au rămas acasă. Cu toate acestea, analiza eșantioanelor de ape reziduale (disponibile pentru unele orașe europene), sugerează că nivelurile de consum ale majorității drogurilor au revenit, întrucât restricțiile privind circulația, călătoriile și adunările sociale au fost atenuate în vara anului 2020.

„Şi pe partea de on-line, şi prin contact direct”

Florin Bîşcă, coordonatorul CPECA Arad, susţine că instituţia pe care o conduce a avut de lucru pe toată perioada pandemiei, beneficiarii provenind dintre persoanele aflate în atenţia Poliţiei dar şi dintre consumatorii care au ales de bună voie să urmeze un program. „Pe perioada pandemiei s-au înregistrat mai puţine cazuri  de urgenţă raportate de spitale. Cei care şi-au procurat droguri au făcut acest lucru şi pe partea de on-line, şi prin contact direct cu distribuitorii. Un consumator de droguri va consuma indiferent de piedicile puse în cale, indiferent de restricţiile impuse”, susţine Florin Bîşcă. Acesta a continuat, susţinând că se observă o scădere a vârstei consumatorilor, la centrul de la Arad fiind cazuri în care aceştia au venit împreună cu părinţii sau au venit doar părinţii acestora pentru a solicita informaţii.

Pe de altă parte, mai trebuie spus că a se pierde urma banilor, unul dintre traficanţii arestaţi acum câteva luni la Arad a cerut criptomonede în schimbul mărfii pe care o furniza, tranzacţia realizându-se pe darknet.

 


Scrie un comentariu

trimite