Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cu barca pe Mureș, de la Arad la Szeged: o aventură care unește România și Ungaria (FOTO)

Consiliul Județean Arad și Consiliul Județean Csongrád-Csanád (Ungaria) pregătesc o serie de evenimente comune dedicate punerii în valoare a râului Mureș, element de legătură între comunitățile din România și Ungaria. Astfel, sub motto-ul „Mureșul ne unește”, în perioada 16–18 august, administrațiile celor două județe vor fi parte dintr-un proiect prin care se va organiza o coborâre cu canoea pe traseul Arad–Szeged,  cu plecare din Arad, popas la Pecia, la Nădlacul maghiar și în final, la Szeged.

Cu barca pe Mureș, de la Arad la Szeged: o aventură care unește România și Ungaria (FOTO)
Comentează

La ședința de lucru desfășurată astăzi, la Consiliul Județean Arad și on-line, au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Arad, ai Primăriei Municipiului Arad, ai Administrației Bazinale de Apă Mureș – SGA Arad, ai Asociației Lunca Mureșului, cluburilor sportive CSS Gloria Arad, CSM Arad, Clubului West Sport, ai Bibliotecii Județene Arad, precum și ai Centrului Național de Turism. Din partea partenerilor maghiari au participat vicepreședintele Consiliului Județean Csongrád și doamna Erika Krämmer, reprezentantă a Szegedi Vizisport Egyesület.

Discuțiile s-au axat punctual, pe promovarea proiectului „Mureșul ne unește”, care se va desfășura în paralel cu Zilele Aradului și cu sărbătoarea națională a Ungariei, din 20 august, în ideea ca acesta să fie cunoscut de arădenii interesați de o astfel de experiență.  „Râul Mureș are un imens potențial turistic, sportiv, cultural și istoric. Dacă vor da curs invitației de a participa la această acțiune, arădenii vor putea cunoaște râul Mureș dincolo de malurile sale, cu cotiturile și vegetația specifică și atât de sălbatică. Ar fi de bun augur să ne unim forțele, să promovăm acest proiect complex, și împreună, să lucrăm pentru vitalizare a acestui curs de apă, care poate deveni un canal de comunicare între comunitățile din România și Ungaria”, a declarat astăzi Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Proiectul „Mureșul ne leagă”, a pornit de la un proiect finanțat în cadrul Erasmus+ și a fost pus în aplicare de Fundația Dél-Alföldi Evezésért Alapítvány (președinte Erika Krämmer), în parteneriat cu Clubul West Sport din Arad (Reinhardt West).

Erika Krämmer a prezentat experiența ediției precedente a turei pe Mureș: „Am parcurs cu 16 participanți, în 5 bărci, traseul Arad–Szeged. Am campat în zone naturale, ne-am bucurat de ospitalitatea localnicilor, de tradițiile culinare, de curățenia apei și frumusețea naturii. Apa a fost mică, dar curată. A fost o aventură sportivă și umană fantastică.”

Dincolo de această inițiativă, Consiliul Județean Arad își propune să dezvolte proiecte locale de revitalizare a cursului Mureșului, în parteneriat cu administrațiile din Săvârșin (unde se promovează plutăritul), Lipova, Pecica, Nădlac, dar și cu implicarea Complexului Muzeal Arad și a Bibliotecii Județene. Un obiectiv important este și valorizarea siturilor monahale de la Bizere, Hodoș-Bodrog și Bezdin.

În cadrul ședinței de azi, participanții au convenit constituirea unui grup de lucru pentru coordonarea etapizată a proiectului, pe baza unui studiu care va stabili activitățile viitoare. Următoarea întâlnire va avea loc în luna septembrie.

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite