Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Crăciunul sârbesc la Nădlac. Mir Božiji, Hristos se rodi!

Astăzi, credincioşii care au adoptat calendarul iulian sau de rit vechi (sârbii, ucrainenii, moldovenii, ruşii etc.) prăznuiesc pe Sfântul Arhidiacon şi întâiul mucenic Ştefan sau a treia zi de Crăciun, cum se mai spune în popor.

În părţile Aradului trăiesc un număr redus de sârbi. Parohia Ortodoxă Sârbă Nădlac are ca filii (filiale) Parohiile Pecica şi Turnu. În toate aceste trei biserici slujeşte preotul Milovan Milin, în mod alternativ. La Nădlac mai trăiesc sârbi cu suflet mare şi inima caldă, care frecventează biserica mereu.

Crăciunul sârbesc la Nădlac. Mir Božiji, Hristos se rodi!
Comentează 0

Astăzi, 9 ianuarie, de Sfântul Ştefan, a venit rândul să se săvârşească Sfânta Liturghie în biserica din Nădlac. Deşi în localitatea de la graniţa ţării locuiesc foarte puţini sârbi, locaşul de cult a fost plin. Puţinii sârbi de la Nădlac trăiesc în familii mixte româno-sârbe sau slovaco-sârbe. Aceste familii respectă tradiţii mixte, atât româneşti sau slovace, cât şi sârbeşti, venind la biserica sârbească cu mic, cu mare. Alţi credincioşi participă la slujbele săvârşite în biserica sârbească în amintirea şi onoarea bunicilor şi străbunicilor lor de origine sârbă.

Preotul Milovan Milin s-a „adaptat” realităţii contemporane de la Nădlac, iar slujbele religioase sunt săvârşite bilingv, în limba română şi în limba sârbă, fără a se abate câtuşi de puţin de la canoanele dogmatice.

La fel ca şi în trecut, sărbătoarea Naşterii Domnului din acest an a fost prăznuită conform tradiţiei sârbeşti. Biserica a fost împodobită cu crengi de stejar şi cu vase cu grâu încolţit. Glasuri de copii au răsunat, cântând, alături de îngeri, colinde în limbile română şi sârbă, vestind Naşterea Pruncului Iisus.

În final, oferim cititorilor textul unei vechi colinde care se cântă de către sârbii din părţile Aradului, din Banatul românesc şi Voievodina:

Vitlejeme slavni grade

Vitlejeme slavni grade

Od Boga, od Boga

Najveći si ti od grada

Svakoga.

Najveći si ti od grada

Svakoga.

Jer iz tebe nam izađe

Vojvoda, vojvoda

Iisus mili Davidova

Poroda

Iisus mili Davidova

Poroda.

Maria ga čista dieva

Porodi, porodi

I u jasle ona Niega

Položi

I u jasle ona Niega

Položi.

Dostojno se ona Niemu

Poklanja, poklanja

I s veseljem svoga srca

Pozdravlja

I s veseljem svoga srca

Pozdravlia.

Ti si nada prevelika

Sveg sveta, sveg sveta

Narod Tebe od davnina

Već ćeka

Narod Tebe od davnina

Već ćeka.

Mada ležiš u jaslima

Na slami, na slami

Ti caruješ na nebesma

Nad nami

Ti caruješ na nebesma

Nad nami.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Foto şi text: dr. Gabriela Adina Marco,

Complexul Muzeal Arad

 

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite