Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Anul Nou sărbătorit de comunitatea sârbă din Turnu

Credincioşii care au adoptat calendarul iulian sau de rit vechi (sârbii, ucrainenii, moldovenii, ruşii etc.) au prăznuit, ieri, Anul Nou, Tăierea împrejur după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare.

În părţile Aradului trăiesc un număr redus de sârbi. Parohia Ortodoxă Sârbă Turnu este organizată ca filială a Parohiei Nădlac, alături de Parohia Pecica. În toate aceste trei biserici slujeşte preotul (protonamesnik) Milovan Milin, în mod alternativ.

Anul Nou sărbătorit de comunitatea sârbă din Turnu
Comentează 0

Ieri, 14 ianuarie, s-a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica din Turnu. Deşi în localitatea de la graniţa ţării locuiesc puţini sârbi, locaşul de cult a fost plin. Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a fost săvârşită bilingv, în limbile română şi sârbă, urmând, însă, toate canoanele dogmatice. La final, preotul a respectat o tradiţie veche, conform căreia se fac îndătinatele urări de sănătate în anul care tocmai a început şi se prezintă darea de seamă financiară şi socială a parohiei.

După întâlnirea de la biserică prilejuită de întreita sărbătoare, credincioşii au plecat la casele lor, unde au servit din bucatele alese pregătite pentru această mare sărbătoare, de pe masă nelipsind Česnica, o plăcintă tradiţională în care s-a pus un bănuţ. Cine găseşte acel bănuţ, va avea noroc tot anul. Această plăcintă tradiţională se face, în unele părţi, şi de Crăciun. De asemenea, această tradiţie a fost preluată şi de românii din localităţile în care trăiesc comunităţi de sârbi.

Srećna Nova Godina!

Foto şi text: dr. Gabriela Adina Marco,

Complexul Muzeal Arad

 

Galerie foto (8)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite