Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Coronavirus. Reuniune de urgență a liderilor G20 pe tema COVID-19. Se caută soluții pentru evitarea unei recesiunie globale

Liderii celor mai industrializate țări ale planetei se întâlnesc, astăzi, într-o reuniune de urgență, pentru a încerca să găsească un răspuns coerent din punct de vedere economic la pandemia coronavirusului, informează AFP. Reuniunea G20 va avea loc printr-o videoconferință prezidată de Arabia Saudită, țară care deține în prezent președinția rotativă a instituției. Parlamentul European organizează, la rândul sau, o sesiune specială la Bruxelles. 

Coronavirus. Reuniune de urgență a liderilor G20 pe tema COVID-19. Se caută soluții pentru evitarea unei recesiunie globale
Comentează 0

Discuţiile liderilor G20 vin într-un moment în care bilanţul mondial al pandemiei a ajuns la aproximativ 20.600 de decese provocate din cauza virusului apărut în China în decembrie, anul trecut.

Numărul persoanelor infectate se apropie acum de jumătate de milion de oameni - cu peste 450.000 de cazuri înregistrate în întreaga lume și „amenință întreaga umanitate”, potrivit ONU, în ciuda măsurilor de izolare fără precedent care afectează mai mult de trei miliarde de persoane.

Europa pare să plătească cel mai greu preț, cu două treimi din numărul total de victime: Spania (3.434 de decese) a depășit China (3.281), dar și în Franța și Italia.

Se așteaptă ca în cadrul reuniunii de astăzi, G20 - care reprezintă aproape două treimi din populația lumii și trei sferturi din PIB-ul mondial - să pregătească „un răpuns complet și coordonat la pandemia Covid-19 și implicațiile sale umane și economice”.

Reuniunea, care ar urma să înceapă la ora 12:00 GMT, are loc într-un moment în care ţările din G20 încep să se activeze pentru a atenua efectele virusului asupra economiilor lor.

Această întâlnire vine la scurt timp după ce Statele Unite a decis eliberarea în piață a 2.000 de miliarde de dolari, un plan aprobat miercuri de Senat, și adoptarea unui plan de sprijin de 1.100 de miliarde de euro pentru Germania.

Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, se vor alătura videoconferinţei prezidate de regele Salman al Arabiei Saudite, a cărui ţară este presată pe de altă parte să pună capăt unui război al preţului petrolului cu Moscova, care a dus la prăbuşirea cotaţiei barilului de petrol.

Miercuri, agenţia de evaluare financiară Moody\"s a avertizat că economiile din G20 ar urma să intre în recesiune în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. Pe ansamblu, aceste state ar urma să înregistreze în acest an o contracţie a PIB de 0,5%, susţine Moody\"s, în condiţiile în care în SUA contracţia ar urma să fie una de ordinul a 2% iar în zona euro de 2,2%.

G20 include Statele Unite, China, Japonia, Germania, Italia și Franța. Reuniunii i se vor alătura însă și alte țări afectate de coronavirus, precum Spania, Iordania, Singapore sau Elveția, precum și liderii marilor organizații internaționale.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite