Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Corala Catedralei Arhiepiscopale din Arad a oferit răspunsurile liturgice la Catedrala Patriarhală

În Duminica a 4 –a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 7 aprilie 2019, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Patriarhală au fost oferite de Corala Catedralei Arhiepiscopale din Arad, dirijată de Diac. Laviniu Morariu.

Corala Catedralei Arhiepiscopale din Arad a oferit răspunsurile liturgice la Catedrala Patriarhală
Comentează 0

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal. Din soborul slujitor a făcut parte şi Părintele Simion Mladin, administratorul şi eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, care a fost delegat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, să însoţească grupul de corişti la Bucureşti.

În omilia rostită, Preasfinţia Sa a spus că „Sfântul Cuvios Ioan Scărarul rămâne pentru noi un dascăl al pocăinţei, rugăciunii şi postirii stăruitoare, un dascăl al modului în care folosim zilele postului să ne ridicăm de la întunericul patimilor la lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Reflectând la locul pe care Sfântul Ioan Scărarul, pomenit în Duminica a 4-a din Postul Mare, îl ocupă în istoria creştinismului, Episcopul vicar patriarhal a amintit de lucrarea sa, Scara dumnezeiescului urcuş, care de un mileniu şi jumătate este pentru creştini „un adevărat manual de înălţare duhovnicească”.

În omilia sa, ierarhul a îndemnat şi la „rugăciunea unora pentru alţii”, urmând pilda rugăciunii tatălui pentru vindecarea fiului său.

Părintele Episcop, valorificând învăţăturile cuprinse în textul biblic duminical, a mai evidenţiat atât importanţa credinţei în „împlinirea rugăciunilor noastre”, cât şi a rugăciunii unită cu postul în lupta duhovnicească împotriva duhurilor celor necurate.

Corul interpretează lucrările muzicale a peste 40 de compozitori

Corul Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad a fost înfiinţat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la 23 martie 2009 şi este dirijat de către Diac. Laviniu Morariu.

Corul are în componenţa sa 35 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

La 28 noiembrie 2009, corul nou înfiinţat a dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala eparhială de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, cu prilejul ridicării Eparhiei Aradului la rang de Arhiepiscopie, şi a chiriarhului ei la rang de arhiepiscop.

Corul Catedralei a desfăşurat şi o bogată activitate misionară în diverse biserici şi mănăstiri din eparhie şi întreaga ţară.

Corul interpretează lucrările muzicale a peste 40 de compozitori, cel mai des interpretaţi fiind Nicolae Lungu şi Gavriil Musicescu. Repertoriul este alcătuit din: pricesne, oratorii, tropare, condace, cântări speciale şi colinde.

Cu prilejul aniversării a cinci ani de activitate, în semn de apreciere, Arhiepiscopul Aradului le-a acordat Diploma de merit, iar Arhiepiscopia Timişoarei, cu prilejul concertului de colinde susţinut în Catedrala Mitropolitană, i-a acordat, la fel, Diplomă de merit

Protos. Dr. Iustin Popovici

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite