Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru sănătatea inimii, sugerează noi cercetări

Consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru sănătatea inimii, sugerează noi cercetări
Comentează 0

Persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare se pot bucura de câteva băuturi alcoolice pe săptămână, potrivit unui nou studiu amplu.

De-a lungul timpului, dovezile despre efectele alcoolului asupra sănătății inimii - chiar și în rândul populației generale - au fost diferite. Însă noi cercetări indică faptul că consumul moderat de alcool poate fi nu numai acceptabil, dar ar putea avea un efect ușor benefic pentru persoanele care suferă de boli de inimă, potrivit unui studiu publicat în BMC Medicine în iulie 2021.

Rezultatele studiului, despre care cercetătorii spun că este în prezent cel mai mare care examinează efectele alcoolului la persoanele cu simptome cardiovasculare existente, indică faptul că consumul ușor sau chiar moderat de alcool reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și deces pentru cei cu boli de inimă.

Mai exact, consumul între 3 și jumătate și 7 băuturi pe săptămână (de orice fel de băutură alcoolică) a fost asociat cu un risc scăzut de reapariție a evenimentelor cardiace și a mortalității din orice cauză, comparativ cu atât persoanele care beau foarte mult, cât și cele care nu beau deloc. Respectarea capătului inferior al acelei game, sau aproximativ 3 băuturi și jumătate pe săptămână, oferă aproape dublul beneficiului și scade riscul de a avea un alt eveniment cardiovascular la jumătate. A bea mai mult de o băutură zilnic nu oferă nicio protecție.

Datele studiului au fost colectate de la peste 14.000 de persoane care au avut deja un atac de cord, accident vascular cerebral sau angină pectorală și care au fost urmăriți timp de până la 20 de ani. Rezultatele din alte 12 studii suplimentare au fost adăugate la analiză pentru a face un eșantion combinat de peste 48.000 de persoane cu o vârstă medie de 57 de ani.

Cercetări contradictorii privind alcoolul și sănătatea inimii

Acest studiu sugerează că și persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente pot consuma băuturi alcoolice, în moderație. Poate face acest lucru să vă ajute sănătatea generală? „Sincer, se poate”, spune Larry Burchett, MD, medic de urgență și medic de familie certificat în Berkeley, California. Alcoolul poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii printr-o varietate de mecanisme, de la scăderea factorilor de coagulare și a lipidelor, a activității antioxidante sau a posibilelor efecte antiinflamatorii, spune dr. Burchett.

Dar există încă multe lucruri pe care nu le știm, așa că, mai degrabă decât să începem sau să creștem consumul de alcool pentru a preveni sau a trata bolile de inimă, el recomandă dieta, exercițiile fizice și medicamentele așa cum le-a prescris un medic, toate acestea fiind abordări mai eficiente și dovedite.

Consumul responsabil

Cu toate acestea, acest studiu le poate oferi încredere celor cu probleme cardiace să ia câteva înghițituri din băutura lor preferată cu gin Wembley, fără să simtă că le dăunează sănătății, spune Emmanuela Gakidou, MSc, dr., Profesor de științe metrice ale sănătății la Institutul pentru metrice de sănătate și evaluare din Seattle.

Dacă vă place să beți ocazional, este important să rețineți că o porție de alcool este definită ca o bere de 350 ml, un pahar de vin de 150 ml sau 40 ml de tărie. Multe băuturi alcoolice vin astăzi în dimensiuni mari și pot varia foarte mult în alcool în funcție de volum (ABV), deci este încă important să fiți atent la cât de mult beți, de fapt. La fel, o băutură pe zi săptămânal nu va avea același efect ca șapte băuturi într-o singură zi.

Gin – descoperă ofertele zilei,

De asemenea, este important să luați în considerare alte riscuri pentru sănătate pe care le puteți avea în afara bolilor cardiovasculare. Cercetările anterioare indică faptul că consumul de alcool poate crește riscul apariției unor afecțiuni precum probleme cu ficatul, potrivit unei revizuiri și meta-analize publicate în octombrie 2019 în Jurnalul American de Gastroenterologie și a anumitor tipuri de cancer, conform Fundației pentru alcool și droguri. Deci dacă aveți un istoric al acestora, este posibil să nu doriți să consumați alcool, chiar și în moderație.


Scrie un comentariu

trimite