Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Constantin Traian Igaș: “Producția autohtonă de lapte trebuie sprijinită”

Constantin Traian Igaș: “Producția autohtonă de lapte trebuie sprijinită”
Comentează 0

Senatorul Constantin Traian Igaș l-a interpelat pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, pe tema producției autohtone de lapte care este o industrie pe cale să dispară dacă nu se intervine. Importurile de lapte afectează producţia autohtonă. Românii consumă lapte mai ieftin, dar numai din import. Un semnal de alarmă este tras de producători, care se plâng că piaţa românească este inundată de produse lactate din import. Fermierii români se plâng că nu pot face faţă competiţiei cu importurile și astfel riscă să dispară de pe piață.

“Am avut discuții cu mici fermieri arădeni care mi-au cerut sprijinul în ceea ce privește industria laptelui românesc. Am solicitat ministerului informații privind programele derulate la nivel național care vin în ajutorul producătorilor cu scopul de a sprijini producţia autohtonă de lapte. Aceștia s-au plâns că până și laptele dat în școli prin Programul Cornul și Laptele este tot din import. Banii pentru acest program vin tot de la bugetul de stat, tot din banii românilor, astfel încât solicitarea lor mi s-a părut fondată. Așa cum am reușit să trecem, în Senat, o lege care obligă supermarket-urile să aloce spațiu pe rafturi produselor românești, tot așa ar trebui să reușim să ne impunem producția autohtonă de lapte în diverse programe derulate din bani de la bugetul de stat”, este de părere senatorul arădean, Constantin Traian Igaș.

O altă problemă este faptul că procesatorii de lapte nu acoperă, prin necesarul lor, oferta de lapte a producătorilor. Conform informațiilor oficiale, 8,3 milioane de euro (fondurile sunt alocate de către Comisia Europeană) sunt prevăzuți a fi alocați pentru stocarea laptelui praf.

“Producătorii arădeni de lapte mi-au prezentat o soluție discutată în cadrul organismelor lor de dezbatere care presupune ca acești bani să fie destinați unui ajutor pentru stocarea privată a laptelui praf. Chiar dacă banii aceștia se investesc în laptele praf, adică la procesatorii care fac lapte praf, ei se întorc în cele din urmă la fermier, la producătorul de lapte, este părerea generală a producătorilor de lapte arădeni. Aceștia spun că în acest fel procesatorii vor fi impulsionați să cumpere mai mult lapte de la producătorii autohtoni. Aștept răspunsul ministrului Daniel Constantin privind strategia pe care o va implementa în alocarea celor 8,3 milioane euro pentru stocarea laptelui praf astfel încât să sprijine producătorul autohton de lapte”, declară senatorul Constantin Traian Igaș.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite