Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Concurs de degustare a vinurilor în podgoria Miniș (ediția a IV-a)

Concurs de degustare a vinurilor în podgoria Miniș (ediția a IV-a)
Comentează 0

Prima atestare documentară a viilor din Miniș și implicit din Podgoria Aradului de astăzi, datează din sec al XI-lea, iar la sfârșitul secolului al XIII-lea au fost menționate deja numeroase localități viticole din podgorie, printre care Miniș, Măderat, Agriș, Galșa etc, iar în perioada următoare au fost menționate ca localități viticole și Covăsânțul (1332-1337), Ghioroc și Păuliș (1333). În 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivniţă la Miniş. Începând cu anul1744, în zona Miniş-Covasânţ se produce vinul dulce din soiul Cadarca. Cea mai importantă recunoaştere a calităţii sale datează din 1862, când la Expoziţia Internaţională de la Londra, un vin rosu dulce de Miniş a fost numit „regele vinurilor”. În anul 1881, castelul Grossalkovich a devenit sediul Școlii de Viticultura, fiind prima şcoală de vinţeleri de pe actualul teritoriu al României. De atunci suprafata cultivata cu viță-de-vie a crescut permanent. Astfel că sub dominatia otomană, în anul 1562 erau consemnate 700 de hectare cultivate cu vie, iar în 1746, la o jumatate de secol de la instaurarea stăpânirii habsburgice, existau deja peste 2.000 de hectare de vie, suprafață care a fost triplată în secolul XX. În Podgoria Miniș se cultivă diferite soiuri de vie începând cu Riesling, Mustoasă, Fetească, Roşu Burgund, Cabernet şi Merlot. Vedetele colecţiei de vinuri de la muzeul vinului din Ghioroc sunt câteva sticle de „Riesling Italian” din anul 1926. Pe sticlele sigilate cu parafină se află încrustată din turnare câte o pecete regală, care atestă valoarea și vechimea vinului. În vinotecile din România, nici un alt fel de sticlă, dinainte de război nu poate confirma că vinul are o vechime mai mare. De la începutul viticulturii și până în prezent desigur că este o cale lungă timp în care și vinurile s-au produs tot mai calitativ, astfel că astăzi se poate vorbi de vinuri nobile care întrunesc calități deosebite, pentru cele mai rafinate gusturi. Acest lucru se datorează desigur unor adevărați profesioniști în ale vinificației astfel că de la an la standardele de calitate sânt tot mai înalte. Începând cu anul 2016 Primăria Ghioroc la inițiativa primarului Corneliu Popi Morodan a inițiat pentru prima dată un concurs de degustare a vinurilor din Podgoria Miniș , un concurs la care au fost invitați toți producătorii de vinuri din Miniș până la Covăsânț. Trebuie specificat faptul că zona Păuliș-Miniș-Ghioroc–Covăsânț este o zonă specifică din Podgoria Aradului unde se produc cu precădere vinurile roșii de înaltă calitate. Astfel că la primul concurs au participat 110 concurenți, însă în anii următori numărul concurenților a scăzut, datorită standardelor de calitate impuse, astfel că anul acesta le cea de a IV-a ediție a concursului au participat doar 12 producători de vinuri de calitate. Concursul a fost organizat duminică 22.12.2019 , începând cu ora 13.00, de către Primăria Comunei Ghioroc cu sprijinul lui Geza Balla care a fost gazda acestui eveniment, concursul desfășurându-se la crama «Wine Princess». De altfel Geza Balla a fost și președintele juriului, dânsul fiind unul dintre marii producători de vinuri nobile din podgoria Miniș. „Am inițiat acest concurs de vinuri din dorința de a promova această podgorie binecuvântată de Dumnezeu, și pentru a putea aprecia munca depusă de producătorii de vinuri din podgorie. Anul acesta juriul a fost compus din degustători profesioniști cu certificare internațională, și le mulțumesc pentru faptul că au ales să fie alături de noi și să facă parte din juriu. Comisia de jurizare a fost compusă din: Dr. Balla Geza - Președinte Dr. Haizer Mirela Rechtenwald Rudolf Vset II Pintean Denisa Vset II Torge Dragoș Vset III La concurs au participat 12 producători de vinuri și am avut 34 de probe de vin. Dacă în prima parte a concursului am dorit să evaluăm vinurile albe, rose și roșii din producția anului 2019, în partea doua a concursului am făcut o evaluare a vinurilor din producția anului 2018 după care am acordat și titlul de Rege al Vinurilor pentru cel mai bun vin din clasamentul concursului”, a spus primarul Corneliu Popi Morodan, inițiatorul acestui concurs. La degustarea vinurilor au luat parte mai mulți producători de vinuri din Podgoria Miniș astfel că au avut posibilitatea de a evalua calitatea vinurilor concurente, dar și de a trage concluzii referitoare la ceea ce ar trebui să îmbunătățească în producția proprie de vin. După degustarea vinurilor și după o îndelungă deliberare juriul a prezentat rezultatele și punctajul fiecărui soi de vin și a concurenților clasați: VINURI ALBE 2019 Medalie de aur: Sarvici Viorel - Cupaj Sauvignon Blanc + Muscat Ottonel 95 de puncte. Vin care a primit și Marea medalie de aur la vinurile albe din 2019. Pal Norbert - Muscat Ottonel - 84 pct. Rab Cornel - Muscat Ottonel - 76,6 pct. Medalie de argint: Magocs Eugen - Riesling Italian - 75,2 pct. Medalie de bronz: Florescu Leontin - Mustoasă de Măderat - 67,6 pct. Dronca Ioan - Muscat Ottonel - 66,2 pct. Sarvici Viorel - Fetească Regala - 61 pct. VINURI ROSE 2019 Medalie de argint: Pal Norbert - Cadarcă Rose - 76 pct. VINURI ROȘII 2019 Medalie de aur: Dronca Ioan - Cupaj Merlot + Cabernet Sauvignon 95 de puncte. Acest vin a obținut Marea Medalie de Aur la sețiunea de vinuri roșii producția anului 2019 Ștef Claudiu - Burgund - 90,4 pct. Șeran Mihai - Cabernet Sauvignon - 88,6 pct. Rab Cornel - Cabernet Sauvignon - 86,4 pct. Cuc Marius - Merlot - 88,4 pct. Medalie de argint: Pal Norbert - Cadarcă - 79,8 pct. Șeran Mihai - Merlot 78,4 pct. Șeran Mihai - Burgund 76,8 pct. Sarvici Viorel - Merlot -75,4 pct. Rab Cornel - Pinot Noir - 75,2 pct. Rab Cornel - Merlot - 74 oct. Pal Norbert - Pinot Noir - 72,2 pct. VINURI 2018 MEDALIE DE AUR: Magocs Eugen - Riesling Italian - 92,2 pct. Magocs Eugen - Cabernet Sauvignon - 88,6 pct. Tode Dorel - Cabernet Sauvignon - 86,8 pct. Rab Cornel - Cabernet Sauvignon - 86,8 pct. Tode Dorel - Pinot Noir - 84,4 pct. Mitrache Petrișor - Cabernet Sauvignon - 82,2 pct. Medalie de argint: Pal Norbert - Cabernet Sauvignon - 73 pct. Una din marile probleme cu care s-a confruntat juriul a fost desemnarea titlului „Regele Vinurilor de la concursul din acest an. Titlul s-a adjudecat foarte greu, după o bătălie strânsă, comisia a făcut chiar o redegustare pentru a putea departaja cele două probe ce concurau pentru acest titlu. Probele cu pricina au fost: Proba 30 - Șeran Mihai - Cabernet Sauvignon și proba nr. 24 Magocs Eugen - Fetească Neagră, iar în urma votului a câștigat titlul de Regele Vinului cu 4 la 1: Magocs Eugen - Fetească Neagră - 95+ pct. Iată că acest eveniment aduce an de an în cadrul concursului cei mai buni producători de vinuri nobile din Podgoria Aradului, vinuri care sunt tot mai căutate, atât în țară, cât și în străinătate, atât în Europa cât și pe alte continente. După finalizarea concursului și decernarea diplomelor și a medaliilor toți participanții au participat la o masă festivă, iar pe această cale primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi Morodan mulțumește lui Mogocs Eugen care de trei ani asigură mâncarea la acest eveniment, lui Șeran Mircea pentru contribuția dânsului la fiecare ediție, lui Monica Mârza și Claudia Neagu pentru preluarea probelor și asigurarea secretariatului tehnic.De asemenea mulțumește gazdei, respectiv lui Geza Balla și tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului. ,,Vreau să felicit toți participanții care au obținut medalii, iar pe ceilalți îi îndemn să ridice în continuare calitatea vinurilor produse până vor reuși să obțină medalii, astfel încât să avem tot mai mulți producători de vinuri nobile care să ducă faima podgoriei noastre peste mări și țări", susține primarul.

Galerie foto (181)