Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În comuna Ususău se pune bază pe învăţământ şi investiţii (FOTO-VIDEO)

Anul trecut cind am fost la Ususau l-am gasit pe domnul Țole Florin, primarul comunei, la asfaltari de drumuri, iar in acest an vedem ca deja  fata localităţii s-a schimbat, modernizindu-se si centrul de comuna. 

În comuna Ususău se pune bază pe învăţământ şi investiţii (FOTO-VIDEO)
Comentează 0

"Am facut 1,5 km. trotuare din pavele cu latime de cca 1,2 m in Ususau si santuri betonate pentru a nu mai avea probleme si de asemenea am executat si un sistem de colectarea apelor pluviale de la streasinile caselor, facind inclusiv podete de acces la locuintele cetatenilor, intentionind sa continuam cu aceste lucrari atit in Ususau cit si in comuna. Am cautat sa incepem cu modernizarea strazilor in centrul de comuna deoarece traficul auto este destul de intens incercind sa protejam copiii care erau nevoiti sa circule pe partea carosabila a drumului spre scoala, acum eliminind riscul de evenimente neplacute. Fostul sediu al politiei de la Dorgos va fi total modernizat si transformat in gradinita, lucrare ce va fi inceputa imediat ce ministrul de interne va aproba cedarea imobilului, intrucit noul sediu al politiei este la Ususau fiind pus la dispozitie de primarie, cu toate dotarile necesare pentru desfasurarea activitatii. Se lucreaza la reabilitarea drumului comunal DC 85 de la Pătîrș pe toata lungimea de 4 km, iar in primavara speram sa ne fie aprobat un nou proiect ce vizeaza asfaltarea acestui drum, impreuna cu toate strazile din Dorgoș și Zăbalț ,pe submasura 7.2. pe Fonduri Europene nerambursabile.

S-a inceput lucrul la asfaltarea strazilor din Ususau in cadrul programului P.N.D.L. si in cel mai scurt timp vor fi asfaltate patru strazi urmînd ca celelalte sa le asfaltam anul viitor. Asfaltarea si modernizarea inclusiv cu santuri pluviale betonate si acces la locuinte este executata de firma TEHNOCER din Lugoj. 

În alta ordine de idei, suntem in faza finala de refacere a PUG-ului Ususau care vizeaza extinderea intravilanului localitatii, in vechiul PUG nefiind cuprinse anumite zone de interes local. Încercam sa reluam procedura de avizare a PUZ-ului ce vizeaza dezvoltarea localitatii Ususau printr-o extindere, cu o zona de locuinte, un drum de centura (pentru a scoate traficul greu din localitate) si zona industriala precum si parcuri pe o suprafata de 74 Ha, lucrare ce a fost blocata prin O.G. 34/2013 care bloca scoaterea din categoria pasuni a terenurilor pentru alta destinatii, fiind practic blocat proiectul, asta dupa ce noi initial  eram in faza de avizare a proiectului. Ministrul dezvoltarii dindu-ne aviz negativ pentru acest proiect nemaiputind fi continuata.

Pe raza comunei avem un investitor foarte important in zona si chiar in judet, fiind vorba de cariera de piatra de la Pătîrș (MIN EXPERT) care furnizeaza piatra pentru drumuri. Toata piatra necesara pentru reabilitare si constructii de strazi si drumuri in comuna Ususau este furnizata sub forma de sponsorizare de aceasta firma, avind o colaborare excelenta cu dinșii, si ne bucuram ca ii avem ca investitori pe raza comunei noastre, ceea ce ne ajuta enorm pentru economisirea banilor pentru pietruiri. De asemenea  dinsii ne surprind periodic cu cite o sponsorizare in diferite nevoi ale comunei, ultima fiind cea de achizitionare de instalatie pentru iluminatul festiv-decorativ in vederea apropierii sarbatorilor de iarna. Le multumim pentru faptul ca sint alaturi de noi si inteleg nevoile comunei. Cine trece prin Ususau nu se poate sa nu observe schimbarea totala a centrului localitatii, si dorim sa asiguram cetatenii ca ceea ce am promis vom face, pentru bunastarea si dezvoltarea localitatii si a comunei intregi punindu-se accent pe calitatea lucrarilor executate", spune primarul comunei.

De la primarie am mers la Scoala generala din Ususau, unde am ramas placut impresionat de faptul ca aici se face scoala ca pe vremea copilariei noastre. Am intilnit dascali care pun foarte mult suflet in  profesia lor si as vrea sa amintesc faptul ca am avut onoarea sa cunosc un invatator de exceptie, pe domnul Ghiță Mircea, care de 40 de ani este invatator in comuna Ususău, iar prin mina dinsului au trecut multe generatii de copii, fiind convins ca unii dintre ei au ajuns oameni mari. Am asistat putin la ora dinsului, iar copii au cintat un cintecel pe care nu l-am mai auzit de peste 35 de ani, cind eram copil la scoala din sat si va spun sincer ca mi-am vazut in fața  primii ani de scolar, acei ani frumosi si inocenti, mi-am ascuns o lacrima, si ma gindeam ca peste ani si ani acesti copilasi isi vor aminti cintecelul invatat de la acest invatator cu dragoste de copii, pentru ca dinsul îmi vorbea asa cu drag, de copiii pe care ii dascaleste. Alt lucru care m-a impresionat a fost faptul ca dinsul a avut grija de manualele scolare din primii ani de scoala, iar astazi datorita dinsului Scoala din Ususău are o expozitie sau un mini-muzeu al manualelor UNICAT IN JUDETUL ARAD. Asta spune mult despre dragostea acestui om de carte, de  cultura si de dragostea pentru meseria de dascal si mai cred cu tarie ca este omul potrivit la locul potrivit, iar in lectiile ce le preda cred  ca  pune suflet.

Un profesor de istorie pe care eu il stimez mult, a predat la generala 22 din Arad spunea asa: "Daca la lectia predata lipseste sarea si piperul nu ai facut elevul sa te inteleaga, ai pierdut timpul, adica e nevoie de a pune suflet in ceea ce faci ca sa transmiti copiilor mesajul". Alt învatator care se implica mult, alaturi de domnul director Vesalon Marinel este invatatoarea Silviana Spătariu, mereu  implicata in activitatile scolii. Dinsa mi-a prezentat  expozitia de arta populara de la scoala din Ususau, activitatile de  creatie a copiilor, si mi-a facut un scurt istoric al Scolii din Ususau. Tot in scoala am cunoscut-o si pe doamna profesor Mariana Vesalon care preda limba romîna, cadru didactic ce m-a impresionat prin felul de a vorbi, prin blindetea dinsei, si cred ca este un profesor care pune suflet  pentru copilasi. De asemenea Ususăul are una dintre cele mai moderne si frumoase  gradinițe din judul Arad ceea ce ne spune ca primaria din comună, si primarul implicit, intr-adevar pun baza pe invatamint si copii care la urma urmei sint cea mai mare comoara pe care o avem.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite