Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Macea, pe drumul modernizării cu proiecte de anvergură


Comuna arădeană Macea a fost cunoscută în trecut pentru frumosul parc dendrologic din localitate, dar în același timp Macea era renumită și peste hotare pentru hărnicia oamenilor. De asemenea Macea a fost dintotdeauna un adevărat izvor de folclor autentic pentru Județul Arad.

Situată la numai 25 km de municipiul Arad, Macea rămâne o comună unde tinerii își caută un rost la ei acasă, departe de freamătul orașului dar totuși cu posibilitatea de a munci în oraș. În acest context era nevoie de un suflu tineresc și mult mai energic pentru administrarea comunității, pentru a atrage investiții și a crea un confort cetățenilor, cel puțin aproape de cel de la oraș.

Comuna Macea, pe drumul modernizării cu proiecte de anvergură
Comentează 0

În ultimii ani în comuna Macea s-au produs schimbări majore, s-au făcut investiții în infrastructură, învățămând, cultură, sport și servicii, iar astăzi comuna Macea este o comună în plină dezvoltare, o comună tot mai modernă în care se fac investiții majore, ce e drept cu eforturi mari din partea administrației locale care face tot posibilul pentru a atrage cât mai multe fonduri necesare pentru noi proiecte.

Proiect după proiect

Astăzi comuna Macea are un primar tânăr și harnic, un om cu simț gospodăresc, care în numai trei ani a reușit să facă o serie de investiții atât prin fonduri europene, fonduri PNDL sau din bugetul local, investiții care au ridicat mult nivelul comunei. Fiind spijinit de viceprimarul Gabriel Bârsăuan și de Consiliul Local, primarul Ciprian Otlăcan a reușit să atragă bani pentru investiții într-un timp destul de scurt și să deruleze proiect după proiect. Dar cel mai bine ar fi să-l lăsăm pe dânsul să ne spună ce greutăți întâmpină și ce a reușit să facă în ultima perioadă pentru comunitatea pe care o conduce. „De la bugetul local, în anul acesta am încercat să acoperim toate segmentele de interes pentru comună, respectiv, învățământ, investiții, reparațiile necesare, cultură și aici mă refer la evenimentele culturale, sportive și binențeles partea socială, ținând cont totodată și de doleanțele cetățenilor. Anul acesta nu ne-am putut bucura de un buget realist construit, pentru că bugetul țării a fost aprobat foarte târziu și cu sume diminuate față de necesitățile noastre, lucru care a întârziat mult investițiile, nu numai la noi ci în întreaga țară. Noi ca și comună am pierdut foarte mult la bugetul local, în jur de nouă sute mii lei , datorită faptului că ne-a fost transferată nouă ca primării sarcina de a face plata indemnizațiilor pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, lucru care pînă acum era asigurat de la bugetul statului. Dar totuși am reușit să facem și investiții, deși nu a fost ușor, pentru că în acest an am finalizat patru kilometri de trotuare în comună, atât din pavaj, cât și din beton, doar cu bani de la bugetul local. Acum avem începute și lucrările de asfaltare a străzilor, atât în Macea, cât și la Sânmartin, cu o lungime totală de 3,5 km și aici vreau să fac o precizare. Aceste străzi se asfaltează, chiar dacă nu este făcută canalizarea, însă în urma discuțiilor cu proiectantul s-a concluzionat faptul că străzile sunt suficient de late pentru a introduce canalizarea lateral de drum, astfel încât să nu fie necesar a se sparge drumul ulterior. S-a ales această variantă deoarece aceste străzi s-au asfaltat din bani de la bugetul local, iar străzile unde există canalizare sunt incluse într-un proiect de asfaltare străzi cu o lungime totală de 8,5 km accesat prin P.N.D.L. în urmă cu aproximativ doi ani pentru care nu am primit finanțare decât parțial, pe alte proiecte, motiv pentru care am redepus proiectul în acest an și așteptăm finanțarea pentru a putea începe lucrările și pe acele străzi. Dacă am fi asfaltat din banii locali acele străzi, am fi pierdut proiectul, astfel că acum asfaltăm aceste străzi, iar pe cele cu canalizare când primim finanțareea prin P.N.D.L.. Practic am ales această variantă pentru a nu pierde proiectul guvernamental”, susține primarul Ciprian Otlăcan.

Investiții importante pentru comunitate

În continuare, acesta spune că au început și lucrările de modernizare a pieței din Macea, unde autoritățile locale au un proiect cu finanțare europeană și cofinanțare de la C.J. Arad. Lucrările de la piață constau în infrastructură, respective pavaj pe toată suprafața pieței, împrejmuire cu gard și iluminat pe timp de noapte. De asemenea, s-a finalizat procedura de licitație pentru modernizarea unității sanitare din Macea, care va intra anul acesta într-o reabilitare și modernizare totală. Este vorba de un proiect prin P.N.D.L., și tot în procedura de licitație este și proiectul care vizează modernizarea Școlii Gimnaziale „Pavel Covaci”, un proiect de asemenea tot cu finanțare P.N.D.L.. În acest caz, trebuie desemnat câștigătorul, edilii sperând să înceapă lucrările în acest an. „Va intra în procedura de licitație și școala mică din centru, pentru a fi reabilitată, extinsă și modernizată, tot printr-un proiect PNDL, iar la finele lucrărilor vom muta acolo clasele zero – unu – patru. Și pentru că ne dorim ca tineretul nostru să-și facă un rost acasă, la Macea avem și un cartier nou de locuințe pentru care am obținut o finanțare printr-un proiect european nerambursabil. Proiectul este pentru apă și canalizare + branșament, unde avem deja finanțarea, mai așteptăm un aviz de la AFIR, după care se poate scoate lucrarea la licitație, urmând începerea lucrărilor. Începând din primăvara acestui an am demarat deja procedurile de extinderea rețelei de gaze în Macea (5 km) și la Sânmartin (7km), iar în acest moment avem toate avizele necesare pentru proiectare, urmând ca în acest an să scoatem lucrarea la licitația de execuție și sperăm ca din primăvara anului viitor să înceapă lucrările, iar odată finalizate aceste lucrări putem spune că Macea are introdus gazul 100 %, iar la Sânmartin în proporție de 75%. Tot în acest an am lucrat și la documentația necesară, privind PUZ-ul pentru baza sportivă de agrement și servicii, urmează acum aprobarea PUZ-ului și trecerea la etapele următoare, adică studiul de fezabilitate, și atragerea finanțării pentru acest mare obiectiv. Acest complex va fi amplasat alături de balta Macea, întinzându-se pe o suprafață de cca. 10 ha. Am depus de asemenea un proiect cu fonduri POIM (proiecte mari cu valoare de peste 10 milioane euro) în ceea ce privește încălzirea geo-termală «Sistem de producere și distribuție a energiei termice utilizând energia geo-termală». Sunt proiecte mari, care vor aduce modernizare pentru comuna noastră și era păcat să pierdem o așa oportunitate. Desigur că avem tot timpul și lucrări utilitare în comună cum ar fi cele două rampe pentru gunoi în cimitirul din Macea și unul pentru cimitirul din Sânmartin pentru resturile biodegradabile”, a ținut să precizeze primarul.

Ciprian Otlăcan susține că din bugetul local a fost construită o anexă la capela din satul bătrân (pentru priveghi și pomană), unde se lucrează încă, iar la Sânmartin s-a pavat aleea din interiorul cimitirului. „Am încercat și în acest an, depunând toate eforturile, alături de Gospodăria Comunală, să înfrumusețăm comuna prin lucrări peisagistice, dar în aceleși timp am făcut și lucrări de toaletarea arborilor, atât la Macea, cât și la Sânmartin, mai ales la arborii care ajungeau la rețeaua electrică în comună și am extras acei copaci care erau degradați și reprezentau un real pericol pentru cetățeni”, mai spune Otlăcan.

Promovează tradițiile comunei

Referitor la învățământ și cultură, edilul susține că s-au alocat banii necesari pentru funcționarea școlilor, la Macea și la Sânmartin, iar dacă este vorba strict la cultură, au fost organizate o serie de evenimente prin care se promovează tradițiile comunei Macea și satului Sânmartin. „Aș vrea să amintesc de «Festivalul părădăicilor» un eveniment unic în județul Arad care anul acesta a împlinit a XI-a ediție, apoi Festivalul «Gura satului», un eveniment care are loc odată la doi ani și iată că în acest an a fost la a-XIX-a ediție. Anul acesta am avut prima ediție a evenimentului «Ziua satului Sânmartin» și tot la prima ediție a fost și Festivalul «Macea muzik fest», dedicată tinerilor din comună, precum și alte evenimente cum este «Ziua copilului» , hramul celor două biserici ortodoxe de la Macea și Sânmartin, «Ziua Eroilor» și vom încheia acest an cu «Ziua Națională a României» și festivalul de colinde din luna decembrie. Pe plan sportiv, ne putem mândri cu faptul că am mai înființat o grupă de copii în cadrul Clubului Sportiv «Voința Macea». Practic, acum mai avem încă o echipă de fotbal junior, iar Macea se bucură la ora actuală de trei echipe de fotbal care fac cinste comunității, bucurându-ne de activitatea copiilor din cele două localități, respective Macea și Sânmartin. De asemenea avem și două ansambluri de dansuri populare, fiind vorba de asociația Ansamblului «Edera» din Macea cu care avem o colaborare foarte bună și ne fac cinste pe oriunde au reprezentații, iar a doua este Ansamblul de copii a Căminului Cultural Macea, pe care de asemenea îi spijinim ori de câte ori este necesar. Mai avem și un atelier de creație, care cuprinde un atelier de pictură, muzică , modelaj etc, coordonator fiind domnul Florin Moș (Nony). Referitor la oaza noastră de liniște, și aici mă refer la Balta Macea a Asociației Pescarului Măcean, cu care avem de asemenea o colaborare foarte bună, aș vrea să spun că este deschisă tuturor iubitorilor de pescuit. Referitor la cadastrare, putem spune că anul acesta s-a finalizat cadastrarea pe încă câteva sectoare din terenurile private din extravilan și continuăm ca până la finele anului 2020 să terminăm întreaga cadastrare pe U.A.T. Macea și Sânmartin. De asemenea, am mai câștigat un proiect european de cadastrare, pentru intravilanul celor două localități Macea și Sânmartin. Avem o colaborare foarte strânsă cu C.J.Arad, și aici vreau să amintesc faptul că drumul județean Curtici-Macea-Sânmartin (DJ-79 B) este în faza de licitație pentru reabilitare și modernizare sperând să înceapă lucrările și pe acest tronson. Încă un drum care ne interesează direct, care va intra în reabilitare cu fonduri de la C.J.A., este drumul județean Sânmartin - Șimand – Olari- Caporal Alexa, care se va asfalta în curând. De asemenea, vreau să aduc la cunoștința locuitorilor comunei că se lucrează la proiectul apă canal al masterplanului județean fiind la faza de studiu de fezabilitate, iar acest lucru nu depinde de Primăria Macea. Proiecte de viitor? În ceea ce ne privește, ca Primărie, vrem să pregătim alte proiecte de asfaltare străzi, realizare de trotuare și luăm în calcul un un proiect foarte important împreună cu C.J.Arad și Primăria Curtici, pentru construcția unei piste de biciclete între Macea și Curtici și între Macea și Sânmartin, precum și accese la locuințele cetățenilor, prin construcția de podețe de acces. De asemenea, ne pregătim pentru o altă etapă, pentru a identifica și accesa sursele de finanțare pentru proiectele ce urmează a fi implementate în perioada 2021- 2027 și aici ne gândim în principal la accesarea fondurilor europene. Ne lovim însă mereu de o birocrație foarte mare, iar pentru un proiect este nevoie de muncă și documentație uneori și doi-trei ani, însă important este faptul că nu scăpăm nici un proiect european sau prin P.N.D.L., care ne poate aduce modernizarea comunei, de aceea rugăm cetățenii să aibă încredere că administația locală lucrează zilnic pentru comunitate”, a încheiat primarul comunei Macea, Ciprian Otlăcan.

Iată că acolo unde se dorește se pot face lucruri frumoase, unde este implicare se văd și rezultate.

Galerie foto (94)

Articole asemanatoare