Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Hășmaș, o comună cu proiecte și perspective frumoase de viitor (FOTO şi VIDEO)

Comuna Hășmaș are un farmec aparte, fiind una dintre cele mai frumoase comune din județul Arad, nu numai pentru că este așezată la poalele Munților Codru Moma cu locuri deosebit de frumoase, de pitorești, cu falnice păduri de fag și văi curate și cristaline ce curg din cremenea munților Moma, dar și datorită faptului că oamenii de aici sunt calzi și primitori, dar în același timp sunt și harnici, iar acest lucru se vede după frumoasele case și gospodării închegate încă din anii comunismului, pentru că încă de atunci și-au făcut majoritatea celor din comuna Hășmaș case mari și trainice, să fie pentru ei și copii lor. Apoi faptul că administrația locală și-a făcut bine treaba este alt aspect, pentru că fiecare proiect și investiție fie pe fonduri europene sau guvernamentale a adus un plus de modernizare în comună.

Comuna Hășmaș, o comună cu proiecte și perspective frumoase de viitor (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Dacă ar fi să privim în urmă spre Hășmașul anilor  ́80 (cei care am știut Hășmașul pe atunci) între ceea ce a fost și ceea ce vedem acum este o diferență enormă în ceea ce privește infrastructura mai ales. Astăzi primarul Cornel Popa poate să se mândrească cu ceea ce a realizat de când este edil în comuna Hășmaș pentru că proiectele implementate de dânsul sunt rezultatul modernizării și înfrumusețării întregii comune. Dar dincolo de faptul că primarul Cornel Popa este un edil gospodar și harnic, este și un om cu un suflet foarte bun, întotdeauna gândindu-se și ajutându-i și pe cei sărmani din comună, fără să facă vreo diferență între cetățeni.

Prin comună cu primarul Cornel Popa

În urmă cu câteva zile am ajuns și la Hășmaș, pentru a realiza o documentare referitoare la proiectele din comună, la cele finalizate, sau cele în lucru care acum se derulează, dar în același timp am vrut să prezentăm cititorilor noștrii și proiectele de viitor ale comunei Hășmaș, pentru că este știut faptul că cei plecați departe de satul natal fie la oraș, fie în străinătate vor să știe „ce e nou pe acasă”. Am plecat prin comună împreună cu primarul Cornel Popa spre fiecare obiectiv realizat sau în curs de desfășurare a lucrărilor, timp în care ne-a prezentat situația lucrărilor sau a proiectelor care vor prinde viață într-un viitor apropiat. „Avem câteva obiective care au fost deja finalizate, cum este căminul cultural din Botfei și grădinița, precum și străzile secundare din toate localitățile comunei Hășmaș printr-un proiect cu finanțare prin PNDL-2. Putem spune că am terminat asfaltarea în totalitate a comunei și avem asfalt până la ultima casă în fiecare localitate din comună, iar la Botfei am construit și o instalație pentru apă potabilă, care la o simplă apăsare pe buton scoate apă pentru necesitățile familiilor din zonă și nu numai, pentru că este cea mai bună apă din Botfei. Centrul de comună, respectiv Hășmașul, este asfaltat de câțiva ani, iar acum am finalizat și pe sate asfaltarea, practic am avut de asfaltat străzi secundare. Grădinița din Botfei a fost finanțată printr-un proiect prin C.R.F.I.R. Timișoara care ne-au finanțat cu suma de 26.000 euro, iar diferența până la suma de 62.000 euro, cât a costat întregul proiect, am asigurat-o noi din bugetul local și cu ajutor financiar de la Consiliul Județean Arad.

De asemenea, un alt obiectiv de anvergură pe care l-am finalizat este podul peste valea de la Botfei, la intrarea în sat, la km 4 +175m. A fost o lucrare mare dar necesară pentru siguranța traficului auto. Podul vechi fusese construit în anii 77 și nu mai prezenta siguranță. Proiectul a fost finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI) cu suma de 11 miliarde lei, iar din bugetul local trei miliarde lei. Avem și lucrări în curs de finalizare și vreau să amintesc proiectul de reabilitare, modernizare și extindere, inclusiv mobilier școlar și materiale didactice, a Școlii Gimnaziale Hășmaș și Grădinița cu Program Normal Hășmaș, iar valoarea totală a proiectului este de 27 miliarde lei, din care de la Ministerul Dezvoltării a alocat suma de 25 miliarde, iar din bugetul local am alocat 2 miliarde lei. Un alt obiectiv este capela mortuară din Hășmaș, ridicată pe un teren proprietate publică a comunei Hășmaș, cu o suprafață de 2000 m2 teren donat către comuna Hășmaș de o familie. Anul viitor se va finaliza atât clădirea capelei, cât și lucrările de infrastructură rutieră, parcări și spații verzi în jurul capelei, inclusiv iluminat ambiental.

La capitolul proiecte de viitor sau proiecte noi putem menționa în cadrul P.N.I. Programul «Anghel Saligny», două proiecte care vor duce la un confort mai mare pentru cetățenii comunei noastre. Primul este «Extindere alimentare cu apă» în localitățile Agrișu-Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Comănești, iar al II-lea prevede realizarea unui număr de 17 poduri, podețe și punți pietonale în satele comunei Hășmaș. Multe dintre cele vechi sunt din lemn care în timp s-au degradat, astfel că este nevoie de altele noi.  Alt proiect programat pentru depunere se referă la creșterea eficienței energetice a Căminului Cultural Hășmaș. Sperăm ca și acest proiect să devină viabil în următoarea sesiune, atfel încât să reșim să-l implementăm. Ne dorim o independență cât mai mare în ceea ce privește energia de curent consumată, știind totodată că se pune un mare accent pe ENERGIA VERDE. Alt proiect pregătit pentru depunere se referă la realizarea unei stații de reîncărcare pentru mașini electrice în localitatea Hășmaș, proiect ce se va depune în următoarele zile la Agenția Fondului de Mediu. Va fi o stație cu două secții, una pentru încărcare rapidă și cealaltă pentru încărcarea lentă. Cu siguranță, în următoarea perioadă va fi un obiectiv foarte important deoarece se pune tot mai mare accent pe mașinile electrice, ținând cont de directivele U.E. care prevăd astfel de stații în fiecare localitate. Desigur că vor mai fi și alte proiecte pentru viitorul comunei noastre, pentru că nu ne vom opri aici. Ne dorim o comună frumoasă și modernă pentru că suntem siguri că tot mai mulți oameni și mai ales tineri se vor reîntoarce la rădăcini, iar noi ca administrație trebuie să oferim condiții cât mai bune pentru cetățenii noștrii.

Având în vedere că se apropie Sfintele Sărbători a Nașterii Mântuitorului nostru Isus Hristos, vreau să transmit tuturor locuitorilor comunei Hășmaș și colaboratorilor noștri SĂRBĂTORI FERICITE ȘI BINECUVÂNTATE ALĂTURI DE CEI DRAGI! Crăciun fericit tuturor!”, susține primarul Cornel Popa.

Galerie foto (150)

Articole asemanatoare