Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Chisindia - o retrospectivă a realizărilor primarului Ionel Pașca

Comuna Chisindia - o retrospectivă a realizărilor primarului Ionel Pașca
Comentează 0

Chisindia este una dintre comunele pitorești ale județului Arad, cu locuri deosebit de frumoase și oameni harnici, însă totodată Chisindia este și o zonă etnografică importantă de pe valea Crișului Alb, o zonă unde trecutul se îmbină armonios cu modernul, iar dealurile împădurite și însuși măria sa, codrul sunt cununa ce împodobesc satele comunei.

Astăzi comuna Chisindia se poate mândri cu multe edificii foarte frumoase nou ridicate în ultimii ani și aici mă refer la doar câteva dintre ele, cum ar fi noua sală multifuncțională, un cămin cultural nou renovat, o grădinița nouă ca în povești în localitatea Chisindia, fiind una dintre cele mai frumoase din județul Arad, apoi unul dintre cele mai pitorești drumuri comunale din județul Arad, respectiv drumul asfaltat Chisindia – Văsoaia, care străbate acel ținut de basm, unde codrul este frate cu localnicii, fiind un drum lung de 11km, care a fost visul de zeci de ani al celor din Văsoaia. Aducțiunea apei potabile în Chisindia de la 7 km distanță, din valea Hurezului, este una din marile realizări, astfel că astăzi Chisindanii au apă foarte bună și pură la robinet. Privind în urmă cu 15 ani, și cei mai în vârstă își amintesc destul de bine, mai ales locuitorii Păiușeniului și cei din Văsoaia, de drumurile pline de gropi și băltoace parcă interminabile din drumul Păiușeniului, drum rupt mereu de peridocurile IFET-ului coborând cu bușteni din Valea Păiușeniului, ori de drumul de căruțe ce făcea legătura cu satul Văsoaia, fiind și unul dintre motivele pentru care acel tărâm de basm s-a depopulat încet.

Cât despre Chisindia, chiar dacă era centru de comună, avea multe neajunsuri la fel ca oricare comună din România după 1989 și totuși…un om care a iubit aceste locuri, un om care a iubit pădurile de aici și oamenii acestor locuri, silvicultor fiind, ajunge primar, iar odată ce a călcat în Primărie își dorește să schimbe în bine aceste locuri pe care le-a îndrăgit. A lăsat cărările codrilor pentru a scoate comuna din noroaiele de atunci și chiar a reușit, iar astăzi primarul Ionel Pașca poate fi mândru și mulțumit de sine pentru ceea ce a realizat în comuna Chisindia. Desigur că întotdeauna există și loc de mai bine, însă lucrurile frumoase se fac cu răbdare și mai ales cu suflet. Trebuie să recunosc că întotdeauna merg cu drag în comuna Chisindia, mai ales la Păiușeni, fiind legat sufletește de locurile frumoase de acolo și de oameni dragi, însă de data aceasta m-am oprit la primăria Chisindia, pentru o scurtă trecere în revistă a ceea ce a realizat primarul Ionel Pașca în toți acesti ani de când este primar. L-am rugat să ne prezinte pe scurt ceea ce realizat.

,,Când am venit ca primar în Chisindia, mi-am propus să fac tot ceea ce îmi stă în putință să aduc întreaga comună la un nivel de viață a locuitorilor mult mai bun, să-I modernizez și să-i dezvolt infrastructura. M-am axat prima dată pe modernizarea drumurilor, care erau un calvar pentru locuitorii satului Păiușeni, iar pentru cei din Văsoaia era și mai greu, deoarece drumul era aproape inexistent. În prima fază am pietruit toate drumurile din comună, astfel încât să ușurăm pe cât posibil viața localnicilor, apoi ne-am apucat de proiecte, astfel încât să obținem bani pentru asfaltări. Ca urmare printr-un proiect cu finanțare pe fonduri Europene am realizat asfaltarea drumului Chisindia-Păiușeni, reușind să scoatem Păiușeniul din noroi.

Apoi am întâmpinat una dintre cele mai mari greutăți ca primar, legate de drumul DC 60 Chisindia –Văsoaia, pentru care m-am zbătut mult, iar la un moment dat aproape că nici eu nu mai credeam în acest proiect, fiind vorba de 11 km lungime de asfaltat, dar nu oricum, pentru că acel drum trebuia construit pe creasta dealurilor, ceea ce impunea și costuri suplimentare de manoperă, iar cei din jurul meu și-au pierdut cu toții speranța. Și totuși…nu am renunțat și nici nu am vrut să dezamăgesc acei oameni din Văsoaia, care și-au pus nădejdea în mine, astfel că am încercat din nou și din nou, dar până la urmă am obținut finanțare prin fonduri europene pentru asfaltarea drumului.

A fost cea mai mare realizare pentru o comună mică ca a noastră, reușind să aduc asfaltul pe culmile dealurilor până sus la Văsoaia, iar pentru mine ca primar a fost un moment unic, bucurându-mă mult de această realizare, astfel nu numai că am oprit depopularea satului Văsoaia, dar am reușit să readuc prin acest drum câteva familii înapoi în sat. Astăzi avem acolo și oameni veniți de la oraș, care și-au luat case și se întorc acolo la sfârșit de săptămână.

Apoi, prin alt proiect am construit un teren de sport la Chisindia, și am modernizat iluminatul public în toată comuna. Un proiect la care am ținut mult a fost renovarea dispensarului uman din Chisindia, astfel încât cetățenii comunei să beneficieze de un act medical în condiții civilizate. Odată cu restructurarea școlilor și comasarea lor am achiziționat și un microbus scolar pentru transportul copiilor la școală și de la școală, microbus care face traseul din Păiușeni Chisindia și retur. O altă mare realizare a fost construcția unei noi grădinițe la Chisindia, fiind astăzi una dintre cele mai moderne din județul Arad, compusă din parter și etaj având toate dotările necesare, astfel încât poate primi toate grupele de copii, iar finanțarea acestui proiect a fost tot prin fonduri europene.

De asemenea am renovat și utilat cu tot ce este necesar căminul cultural din Chisindia, astfel încât astăzi se pot desfășura acolo tot felul de evenimente socio-culturale. Și fiindcă era o stringentă nevoie în comună de o sală pentru nunți, nefiind nici una în zonă, ne-am gândit să construim noi o astfel de sală dar care să fie multifuncțională pentru diferite evenimente cu o capacitate de 500 de locuri, cu toate dotările necesare. Sala dispune de o bucătărie mare complect utilată, de frigidere cu capacitate mare, veselă, mobilier, un grup sanitar și absolut tot ceea ce este nevoie. De asemenea am reabilitat și renovat sediul Primăriei și totodată am achiziționat aparatură modernă pentru buna desfășurare a instituției, respectiv Primăria Chisindia.

Un alt proiect câștigat de noi a fost achiziționarea unui buldoexcavator la Primărie pentru lucrările edililitare din comună, un utilaj extrem de folositor, achiziționat tot prin fonduri europene. Am modernizat și asfaltat drumul comunal Chisindia – Buteni și de asemenea am modernizat și drumul din centrul comunei spre valea Hurezului. Nici odată nu am uitat de drumurile comunei, care se pietruiesc și se întrețin în permanență, fiind vorba de acele drumuri care încă nu sunt asfaltate. Am amenajat un spațiu de parcare în fața Primăriei și am amenajat și modernizat stațiile de autobus din Chisindia și Păiușeni, iar acum pietruim și străzile din Văsoaia. Nu am uitat nici de copii, astfel că am amenajat locuri de joacă pentru ei , precum și spații verzi și de agreement.

Un alt proiect foarte important pentru Chisindani este aducțiunea de apă potabilă printr-o rețea lungă de 7 km , apa fiind captată și adusă în sat la robinetul gospodăriilor din valea Hurezului. Instalația dispune și de o stație de filtrare modernă a apei, situată tot pe valea Hurez. Un alt lucru de care mă bucur mult este faptul că am reușit să înființăm ansamblul ,,Pădureanca,, din Chisindia și să păstrăm tradițiile folclorice, precum și portul popular local, prin acest ansamblu de dansuri care ne reprezintă cu mândrie . Referitor la actele cadastrale, am reușit să facem întabularea gratuită pentru toți cetățenii comunei Chisindia și de asemenea am întocmit și planul urbanistic general al comunei.

,,Domnu primar vă rog să ne spuneți ce proiecte în derulare sau de viitor aveți în acest moment?

- ,,Sigur că avem atât proiecte în derulare cât și proiecte de viitor pentru comunitatea noastră, fiind vorba de modernizarea străzilor în Chisindia și Păiușeni, străzi care se vor asfalta, iar la construcția de trotuare pe străzile din Chisindia se lucrează déjà de ceva vreme, fiind o lucrare finanțată din bugetul local. De asemenea avem un proiect cu finanțare europeană prin (GAL), pentru achiziția unui tractor cu remorcă și agregate pentru decolmatarea șanțurilor și tăierea vegetației ierbacee sau lemnoasă de pe marginea drumurilor comunale. Vom reabilita și iluminatul public din comună prin montarea de corpuri luminoase tip LED. Un alt proiect la care țin mult este reabilitarea Școlii Gimnaziale din Chisindia, proiect intocmit care urmează a fi depus pentru a primi finanțare, iar un alt proiect pe care ni-l dorim și pe care urmează să-l depunem este legat de canalizare în localitatea Chisindia. Am încercat să facem tot ceea ce trebuie și este necesar pentru comunitatea noastră și nici odată nu am lăsat garda jos cum se spune, pentru că orice proiect realizat este un plus valoare pentru noi și mai ales pentru copiii și nepoții noștrii, pentru că ei sunt viitorul acestor meleaguri cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu.,,

Am plecat mai departe spre Păiușeni, dar nu înainte de a-i ura domnului primar mult success pe mai departe, pentru că acest om merită tot respectul nostru, și mai ales a celor din comună, apoi în timp ce rulam încet spre acel ținut de basm, savurând ca de fiecare dată peisajul și pădurea din jur, gândul m-a purtat în timp și parcă revedeam acele locuri în urmă cu 30 de ani, când am ajuns pentru prima dată la Păiușeni pe acel drum desfundat în acel sătuc dintre păduri, iar acum mașina mă purta atât de lin pe același drum, dar de data aceasta asfaltat, apoi m-am gândit din nou la ceea ce poate realiza un om atunci când își dorește cu adevărat. Rămâne doar ca fiecare dintre noi să vedem prin ochiul minții diferența între trecut și prezent.