Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comemorarea Preotului Profesor Dimitrie Țichindeal la Arad

Comemorarea Preotului Profesor Dimitrie Țichindeal la Arad
Comentează 0

Luni, 22 ianuarie 2018, la împlinirea a două secole de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Părinte Profesor Dimitrie Țichindeal, în Catedrala Veche din Arad s-au înălțat rugăciuni de către Chiriarhul locului, preoți și credincioși, pentru marele dascăl și preot care a slujit cu spirit de jertfă și demnitate școala românească ca învățător, și biserica română ca preot: Dimitrie Țichindeal. Slujba Parastasului a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte Protos.dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr.prof.dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Ierom.dr. Nicolae Tang, lactor la Facultatea de Teologie Orotodoxă din Arad și fost profesor la Colegiul Național ,,Dimitrie Țichindeal” din Arad, Pr. Gheorghe Gligor, fost profesor de religie la același colegiu, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Arhid. Iov Orădan.

La slujbă au fost prezente autoritățile locale, domnul Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” din Arad, preoți, dascăli ai Colegiului Național ,,Dimitrie Țichindeal”, studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, elevi seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, istorici și oameni de cultură din municipiu.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de evocare în care a amintit că în cadrul Zilelor Culturii Române și a Anului Centenar se înscrie și comemorarea Preotului Profesor Dimitrie Țichindeal, slujitor al Altarului și a Catedrei.  În acest context a amintit sintagma pe care Eminescu a atribuit-o lui Țichindeal în poezia Epigonii, ,,gură de aur”. Dacă în mediul ecleziastic această sintagmă definește pe unul din cei mai mari Părinți și predicatori ai Bisericii, Sfântul Ioan Gură de Aur, aceiași sintagmă, în viziunea marelui poet național Mihai Eminescu, se potrivește marelui dascăl, slujitor și luptător național, care pe bună dreptate, prin acțiunile sale, poate fi numit părinte al neamului românesc și al școlilor arădene, în general, și a Preparandiei în mod special. Prin lupta sa pentru românizarea scaunului episcopal de la Arad, prin tipărirea de cărți, prin lupta pentru introducerea grafiei latine, Țichindeal se înscrie între făuritorii Marii Uniri, anticipând cu un secol marele act de la Alba Iulia, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Din partea cadrelor didactice de la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, domnul Doru Bogdan, director și profesor al acestei școli vreme de decenii, a evocat într-un bogat cuvânt biografia marelui dascăl și direcțiile principale a luptei de emancipare națională duse de el în cadrul Preparandiei din Arad. ,,Ce omagiu mai cald și mai plin de gratitudine, i-ar arăta instituția pe care a slujit-o cu atâta jertfă, asemenea unui mucenic – martir, decât să-i inscripționeze pentru eternitate numele lui în numele ei: Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad. Este Școala ce redă plenar osmoza firească dintre om și școală. Pentru Țichindeal, Preparandia a fost școala lui de inimă, de cuget, de suflet, de fapte demne și de mare iubire, a accentuat domnul profesor în cuvântul său.

Ierom. dr. Nicolae Tang

 

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite