Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comemorarea marelui ierarh român Andrei Şaguna la Miskolc, Ungaria

Comemorarea marelui ierarh român Andrei Şaguna la Miskolc, Ungaria
Comentează 0

             Sf. Ierarh Andrei Șaguna a fost comemorat miercuri, 28 iunie, la exact 150 de ani de la trecerea în veşnicie, în Biserica „Sfânta Treime” din Miskolc, unde marele ierarh român a fost botezat. Liturghia a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan împreună cu un sobor de 13 clerici din Ungaria. La manifestări a asistat consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

Liturghia a fost urmată de parastasul întru pomenirea sfântului ierarh. Părintelui Episcop Siluan al Ungariei i-au fost alături în slujire Arhim. Calinic Covaci, consilier administrativ-bisericesc; protos. Visarion Tuderici, secretar eparhial; protos. David Pop, conducătorul Așezământului Monahal „Sf. Ioan Botezătorul” din Budapesta; pr. Florin Olteanu, consilierul cultural al Episcopiei și protopop de Gyula; pr. Teodor Marc, consilier economic al Episcopiei și paroh la Catedrala din Gyula, pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin (Szeged); pr. Cosmin Pop, protopop de Dobrițân (Debrecen), alți clerici ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum și pr. József Krank, parohul Bisericii din Miskolc.

Un fragment din moaștele sfântului ierarh au fost aduse special pentru eveniment de la Catedrala Episcopală Ortodoxă Română din Gyula. În locul cuvântului de învățătură, a fost citit un referat realizat de dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. „Situat în fruntea mișcării naționale a românilor din Transilvania, Șaguna nu a urmărit o carieră politică, ci a condus treburile națiunii în conformitate cu căile tradiționale ale predecesorilor săi”, a transmis istoricul clujean. La eveniment au participat Petru Sălăjan, directorul Școlii Generale din Aletea (Elek), alţi reprezentanţi ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria, din Budapesta; Miskolc; Chitighaz (Ketegyhaza), ş.a.  Clericii și oaspeții au fost invitați la o agapă comună, oferită din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU și a Autoguvernării Românești din Hódmezővásárhely.

Biserica din Miscolc, ce aparţine actualmente Episcopiei Ortodoxe Ungare,  are o însemnătate specială pentru români, deoarece a fost ctitorită, între 1785 și 1806, de strămoșii Sf. Ier. Andrei Șaguna: Anastasiu Mihail Muciu, bunicul dinspre mamă al sfântului, și Evreta Şaguna, bunicul dinspre tată, care a dăruit și Masa Sfântului Altar. Această biserică este una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Ungaria și deține cel mai mare iconostas ortodox pictat din Europa Centrală, de 16 metri înălțime, cu 88 de scene din viața Mântuitorului și a Sfinților. Andrei Șaguna, pe numele său de botez Anastasie, s-a născut într-o familie de aromâni din Miskolc și a ajuns Mitropolit al Transilvaniei, implicându-se active înemanciparea naţională şi consolidarea identității românești.  În 2011 a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. În curtea Bisericii Ortodoxe Române din Apateu (Jud. Hajdu-Bihar), este amplasat un bust al Sf. Andrei Şaguna, din data de 23 noiembrie 2013. În data de 27 iunie 2023, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a depus o coroană şi s-a recules la bustul marelui ierarh român.

În seara zilei de 28 iunie 2023, diplomatul român a asistat la concertul-expoziţie Ebescu-bartok, susţinut de către maestrul Ştefan Ignat, prim solist al Operei Naţionale Române din Bucureşti, alături de alţi artişti români, la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta. https://youtu.be/lWxfkYxzSWI

 

 

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite