Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

COD GALBEN de caniculă în septembrie, o premieră în ultimii 10 ani

Meteorologii au emis, vineri, un COD GALBEN de caniculă valabil în şapte judeţe.

COD GALBEN de caniculă în septembrie, o premieră în ultimii 10 ani
Comentează 1

Vineri, 18 septembrie, în Banat, Crişana şi sud-vestul Transilvaniei vremea va fi caniculară după-amiaza, când temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În intervalul atenţionat, valori maxime de temperatură în jurul a 35 de grade şi disconfort termic ridicat vor fi pe arii restrânse şi în restul Transilvaniei şi în Maramureş. Sâmbătă, 19 septembrie, canicula va persista izolat în regiunile intracarpatice, însă meteorologii nu au emis încă vreo avertizare.

Meteorologii au anunţat temperaturi ridicate pentru zilele următoare. De luni, vremea începe să se răcească uşor şi sunt anunţate ploi cu caracter de aversa, descărcări electrice şi vânt.

PROGNOZA METEO SAMBATA. Vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această dată în regiunile vestice, nordice şi centrale. Şi în restul teritoriului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice perioadei. Vor fi maxime, la nivelul intregii tari, de la 23 de grade pe litoral, pana in jur de 36 de grade in centrul Transilvaniei. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări după-amiaza la munte, iar noaptea în regiunile vestice, unde cu totul izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat.

PROGNOZA METEO DUMINICA. Deşi valorile termice vor marca o scădere faţă de ziua precedentă, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă a anului în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, după-amiaza la munte, iar spre seară şi noaptea şi în jumătatea de vest a teritoriului. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Crişana şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia. Cu totul izolat vor fi posibile cantităţi mai importante de apă şi căderi de grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 de grade pe litoral şi 30 de grade in Transilvania.

TENDINTA: În jumatatea de vest a tarii, in prima zi, apoi pe arii restranse, in majoritatea regiunilor, vor fi înnorări temporar accentuate, ploi cu caracter de aversa, descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. Din punct de vedere termic, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, desi temperatura aerului va marca o scadere, mai ales in interiorul arcului carpatic. Maximele termice vor avea valori de la 18...20 de grade in Dealurile de Vest, pana in jur de 29 de grade in extremitatea de rasarit.

sursa: romaniatv.ro

foto: pressalert.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite