Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Coaliția populismului: trei parlamentari profită de situația dificilă provocată de pandemie pentru a puncta electoral

Trei parlamentari, Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au profitat de situația dificilă în care a intrat România din cauza coronavirusului pentru a câștiga niște puncte electorale, scrie hotnews.ro. Așa a apărut proiectul populist privind scutirea de la plata CAS și a facturilor la utilități pe o perioadă de trei luni. Cei trei parlamentari au găsit imediat aliați în toate celelalte partide, cu excepția PNL, și așa a ajuns să fie aprobat rapid și trimis spre promulgare.

Coaliția populismului: trei parlamentari profită de situația dificilă provocată de pandemie pentru a puncta electoral
Comentează 0

Cum va fi pus în aplicare a fost discutat mai puțin, însă, cu siguranță, dacă va ajunge în Monitorul Oficial așa ceva, vor avea de suferit puținele sectoare care mai pot ajuta la relansarea economiei, iar găurile de la buget se vor adânci și mai tare.

PSD, Pro Romania, ALDE, USR, PMP și UDMR, toate au votat cu entuziasm proiectul de lege. USR a contribuit chiar cu trei amendamente. PNL a spus că va ataca la Curtea Constituțională, mai notează Hotnews.

Prima prevedere. Firmele cu activitate oprită sau a căror venituri și încasări au scăzut cu peste 15% față de media ultimelor două luni vor putea amâna plata contribuțiilor sociale pe o perioadă de trei luni. Apoi, ceea ce trebuia plătit în aceste luni va fi virat eșalonat, în următoarele 12 luni, în proporție de 50% din volumul total scadent. În condițiile în care aproape toate firmele din România, cu mici excepții, au venituri mai mici, timp de trei luni, bugetul nu va mai avea încasări din contribuții sociale. Ba mai mult, în această perioadă, contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat. Singura condiție pentru firme este să nu dea oameni afară timp de un an de la intrarea în vigoare a legii. Bineînțeles, aceste facilități vin pe lângă ajutorul pentru șomajul tehnic care este deja în vigoare.

A doua prevedere. Oricine dorește poate să refuze plata utilităților pe o perioadă de trei luni. În lege scrie că orice persoană afectată direct sau indirect de criză, însă nu este clar ce înseamnă afectat direct sau indirect. Și nu doar persoanele fizice vor putea fi scutite de la plata utilităților, ci și firmele care au venituri cu minim 15% mai reduse.

Intrați aici pentru detalii: https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-23782881-coalitia-populismului-obliga-sectorul-energetic-renunte-timp-trei-luni-venituri-iar-nu-dea-faliment-imprumute-miliarde-lei-stat.htm

Fotografia are rol ilustrativ

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite