Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CitiZenit închide încă un sezon KineDok la Arad

În final, vă invităm să fiți Martorii lui Putin, documentar interzis și astăzi în Rusia!

CitiZenit închide încă un sezon KineDok la Arad
Comentează 0

Cel de-al 5-lea sezon KineDok în Arad a ajuns la final și nu se poate să-l încheiem fără un documentar savuros și incitant, cum este cel de față, într-un loc în care revenim cu drag: KF!

Prezentat în premieră în România anul trecut la Festivalul ASTRA de la Sibiu după ce în vară a fost ales cel mai bun documentar la Karlovy Vary, „Putin's Witnesses / Martorii lui Putin”, de Vitali Manski, tratează momentul venirii la putere a lui Vladimir Putin, folosind imagini de arhivă inedite. Filmul ajunge și în Arad, pe 4 decembrie, începând cu ora 20:00 în KF (piața Avram Iancu, nr. 11) PUTIN’S WITNESSES / MARTORII LUI PUTIN Regia: Vitali Manski | Producție: Letonia, Elveția, Cehia | Durata: 102 minute.

Sinopsis: Granița dintre milenii avea să marcheze evenimente vitale în traseul Rusiei moderne, pe care Vitaly Mansky le-a urmărit din apropierea jocurilor de putere de la nivel înalt, în ipostaza de cameraman privilegiat al președinților. Având acces la culisele de unde se trăgeau sforile în Rusia post-comunistă, cineastul a reușit să capteze conversații, mărturii, amintiri și decepții ale ultimilor conducători din perioada de tranziție de la fosta URSS către democrație, Mihail Gorbaciov, Boris Elțîn și Vladimir Putin.

Câțiva ani mai târziu, cineastul se întoarce la materialul înregistrat atunci și revizitează imaginile, încercând să reconstituie tabloul instaurării lui Putin la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri ale lumii. Documentarul e savuros, ne aduce față-n față cu figuri care au făcut și fac istorie, ne introduce în intimitatea lor și compune un discurs retrospectiv punctat de mici senzaționalisme individuale, cu personaje aflate la marginea dintre prietenie și trădare.

Scurtă biografie a regizorului: Vitali Manski (n. 1963, Ucraina) a absolvit în 1989 Institutul de Cinematografie VGIK și a devenit unul dintre cei mai apreciați regizori și producători de film documentar ruși contemporani. A regizat mai mult de 30 de filme, prezentate și premiate la festivaluri din întreaga lume și a produs filmele unor regizori precum Renata Litvinova, Alexander Rastorguyev, Sergey Miroshnichenko, Dmitry Zhelkovsky sau Sergei Loznitsa.

Filmografie:


• Under the Sun (2015)
• Pipeline (2013)
• Motherland or Death (2011)
• Gagarin’s Pioneers (Our Motherland) (2006) KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a cincea ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

2019 pentru KineDok la Arad: 9 filme documentare spectaculoase (dintre care 8 aduse pentru prima dată în oraș); 5 locații inedite; un public numeros, curios și nemaipomenit; o grafică special concepută pentru fiecare documentar și locație, dar și o echipă dinamică, tânără și pusă pe treabă! Așa arată cel de-al 5-lea sezon KineDok la
Arad, care se încheie cu proiecția filmului „Putin’s Witnesses / Martorii lui Putin” la KF.

Filmul „PUTIN’S WITNESSES / MARTORII LUI PUTIN” va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea la proiecţiile KineDok se face pe bază de bilet. Biletele costă 10 lei și locația aleasă pentru această proiecție este KF (Piața Avram Iancu, nr. 11). Biletele se pot achiziționa în avans, cât și în ziua proiecției de la locație - KF (bar).
__________________________________________________________________
ORGANIZATOR LOCAL: Asociaţia CitiZenit
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net | citizenit.ro
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse
Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen
International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite