Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Chromebook-urile s-au vândut foarte bine pe parcursul anului trecut

Chromebook-urile s-au vândut foarte bine pe parcursul anului trecut
Comentează 0

Un Chromebook este un laptop sau tabletă care rulează sistemul de operare Google Chrome bazat pe Linux. Primele Chromebook-uri au fost produse de Samsung și Acer și au fost lansate la vânzare în 2011. Abordăm aici laptopurile cu sistemul de operare Chrome a căror creștere a vânzărilor a fost foarte mare în ultima parte a anului trecut. Mai ales în trimestrul patru vânzările de Chromebook-uri s-a cvadruplat comparativ cu Q4 2019.

Laptopurile alimentate de sistemul inteligent de operare Chrome de la Google s-au dovedit a fi excelente pentru elevi, studenți sau aproape oricine caută un laptop fiabil și accesibil pentru nevoile de zi cu zi. Creșterea incredibilă a pieței Chromebook-urilor în trimestrul trei 2020 este o dovadă a utilității lor într-o lume care a fost zdruncinată de pandemia COVID-19. Continuând această creștere puternică, piața s-a cvadruplat în Q4 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit site-ului Android Police.

Conform datelor publicate de firma de cercetare de piață Canalys, 11,2 milioane de Chromebook-uri au fost vândute în ultimul trimestru al anului 2020 - un salt masiv față de cele 2,9 milioane de unități din ultimul trimestru al anului 2019. Similar cu trimestrul trei 2020, HP (Hewlett-Packard) a fost pe primul loc cu 3,5 milioane de unități vândute.

În ansamblu, 2020 a înregistrat un total de 30,7 milioane de Chromebook-uri vândute, o creștere cu peste 100% față de cele 14,7 milioane de unități vândute în 2019. HP a fost furnizorul numărul unu cu 9,4 milioane de unități și o cotă de piață de 31%. Companiile Lenovo și Dell au ocupat al doilea și al treilea loc cu o cotă de piață de 22%, respectiv 15%. Samsung a avut cea mai spectaculoasă creștere anuală de 400% și a ocupat locul patru. Se pare că Samsung este în ofensivă puternică și pe această piață după ce conduce în multe alte domenii. Anul acesta compania sud-coreeană a lansat deja un Samsung Galaxy Chromebook 2, primul cu ecran QLED din lume. Locul cinci a fost ocupat de Asus cu o cotă de piață de 6%.

Iată ce a spus directorul de cercetare Canalys, Rushabh Doshi, despre creșterea pieței Chromebook-urilor în 2020: "Cererea pentru Chromebook-uri este foarte mare. Multe țări sunt nevoite să-și accelereze planurile de educație digitală în urma problemelor cu pandemia. Școlile și universitățile solicită soluții ușor de implementat, iar ofertele digitale Google Chrome pentru educație se dovedesc foarte populare, în special în SUA și Europa. Ne așteptăm ca cererea de Chromebook-uri pentru educație să rămână puternică și în 2021. În afara educației, a existat, de asemenea, un interes crescând din partea consumatorilor și a clienților tradiționali ai acestor dispozitive".

Ceea ce este interesant despre Chromebook-uri este că acestea încep să pătrunde pe tot mai multe piețe. Datorită disponibilității crescânde a internetului - pe care se bazează în mare măsură Chromebook-urile - acestea au potențialul de a-și crește drastic cota de piață intrând pe piețe noi care nu erau atât de accesibile sau viabile înainte.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite