Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cererea lui Iohannis privind referendumul pe Justiție a ajuns în Parlament. Ce urmează?

Referendum Justitie 2019. Președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reconsultare pentru lărgirea ariei temelor de la referendum. 

Cererea lui Iohannis privind referendumul pe Justiție a ajuns în Parlament. Ce urmează?
Comentează 0

Referendum Justitie 2019. Procedural, într-o ședință comună, cele două Camere trebuie să emită un punct de vedere referitor la scrisoare.

Parlamentul are la dispoziție 20 de zile pentru a se pronunța pe solicitarea trasmisă de Iohannis.

Potrivit Constituției, punctul de vederea al Parlamentului asupra referendumului urmează să fie exprimat într-o ședință comună a celor două camere în termen de cel mult 20 de zile de la solicitarea președintelui. Abia apoi șeful statului poate emite decretul pentru organzarea scrutinului popular.

Șeful Statului trebuie să dea decretul pentru Referendumul pe Justiție până pe 26 aprilie. "Termenul de 26 mai e prea scurt să mai consulte Parlamentul, pentru că Parlamentul o să-i pună  zi de consultare în 27 mai”, a avertizat Augustin Zegrean, fost președinte CCR.

Klaus Iohannis a anunţat două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

”Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțeAceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar", a declarat Klaus Iohannis. 

Referendumul din 26 nu va avea rezultat prin felul în care a fost conceput, pentru că ambele teme propuse de președintele Klaus Iohannis implică modificarea Constituției, procedură foarte complicată, arată fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

Citește continuarea pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite