Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ceremonia de trecere în rezervă a comandantului Spitalului Militar Timișoara, col.Sorin Homeag (FOTO şi VIDEO)

Sunt oameni care de-a lungul vieții lor lasă mereu ceva frumos în urmă, prin felul lor de a fi, printr-un caracter frumos, profesionalism, implicare, relaționarea cu oamenii și nu în ultimul rând grija și respectul pentru familie și semeni. Bunătatea lor sufletească, vorba blândă și omenia acestor oameni se simt imediat, te pătrund într-un mod frumos până la suflet. Acești oameni nu pot rămâne indiferenți atunci când semenii lor au nevoie de ajutor, pentru că așa au fost creați de Dumnezeu, să fie mereu în slujba semenilor.

Ceremonia de trecere în rezervă a comandantului Spitalului Militar Timișoara, col.Sorin Homeag (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Un astfel de om este domnul colonel Sorin Homeag, până mai ieri Comandantul Spitalului Militar de Urgență „Dr.Victor Popescu” din Timișoara, un om deosebit , un om credincios care este mereu aproape de Dumnezeu, un om care a știut să relaționeze frumos cu toată lumea, a știut să țină unit întreg personalul Spitalului Militar din Timișoara, astfel încât actul medical să fie la nivelul cel mai înalt și cel așteptat de Ministerul Apărării și de pacienți în primul rând.

Ceremonia de trecere în rezervă 

Marti 15 februarie 2023 la Timișoara, în curtea Spitalului Militar, a avut loc ceremonia de trecere în rezervă a comandantului Spitalului Militar, colonelul Sorin Nelu Homeag, eveniment la care au participat cadre din comandamentul Armatei Române, printre care reprezentantul Direcției Medicale al Ministerului Apărării Naționale, colonelul Dan Dobre, prefectul judeţului Timiș, președintele Consiliului Judeţean Timiș, viceprimarul orașului Timișoara, Cosmin Tabără, directori și comandanți din Sistemul Național de Apărare și Siguranță, camarazi din cadrul M.Ap.N, colegi din Institutul militar, manageri din spitalele publice ale municipiului Timișoara, manageri ai instituțiilor publice din Timișoara, directori și manageri ai diverselor societăți cu care colaborează Spitalul Militar, nu în ultimul rând familia și mulți alți invitați. La ceremonie a participat și deputatul Mihai Fifor, cel care a fost Ministru Apărării atunci când colonelul Homeaga fost numit comandant al Spitalului Militar Timișoara. Ordinul de trecere în rezervă a fost citit de col. Dan Dobre reprezentantul Direcției Medicale a M.Ap.N. Acesta a avut doar cuvinte frumoase și de apreciere la adresa colonelului Sorin Homeag. De asemenea, col. dr. Mihaela Roxana Nicolin, comandantul medical al Spitalului Militar a făcut o scurtă prezentare a frumoasei colaborări în cei cinci ani de activitate, cât a fost comandant colonelul Sorin Homeag și a transmis totodată un gând bun și un sincer „La mulți ani” în numele întregului colectiv medical și auxiliar al spitalului, pentru că în următoarea zi colonelului Sorin Homeag  își sărbătorea ziua de naștere

 O surpriză frumoasă

Pe parcursul ceremoniei Colonelul Sorin Homeag a avut parte de o surpriză din partea colegilor din spital în care au fost redate pe un ecran mare momente din viața și cariera militară (vezi video), precum și momentele frumoase alături de familie, după care deputatul Mihai Fifor „a continuat” ceea ce avea de spus prin frumoasele cuvinte de apreciere legate de activitatea col.  Homeag.

De asemenea, fostului comandant i-au fost oferite și plachete ca semn al aprecierii pentru activitatea desfășurată în cadrul Spitalului Militar, respectiv o plachetă din partea Prefectului judeţului Timiș, Mihai Retivoiu, altă plachetă din partea Direcției Medicale al MapN, oferită de col. Dan Dobre, o alta din partea Spitalului Militar, oferită de col. dr. Mihaela Nicolin, altă plachetă din partea Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” din Timișoara și una din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Timișoara.

Patru misiuni în teatrele de operaţiuni

Colonelul Sorin Nelu Homeag s-a nascut în 15 februarie 1975 la Craiova, iar de mic copil a îndrăgit haina militară continuând tradiția familiei, urmând Liceul Militar de Aviație din Craiova, iar la terminarea liceului a urmat cursurile Institutului Militar de Infanterie și Chimie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. La absolvirea Institutului Militar a ales Timișoara, astfel că activitatea militară și-a început-o la Batalionul „32 infanterie Mircea” din Timișoara. A participat la patru misiuni militare în teatrele de operațiuni externe din Afganistan (trei misiuni) și Irak (o misiune). În timpul uneia din misiunile din Afganistan a primit comanda unui radar în apropiere de Kabul. A trecut însă de multe ori și prin momente grele când o viitură a lovit TAB-urile împingându-le efectiv într-un câmp minat. Niciodată nu și-a pierdut firea și credința în Dumnezeu, iar înainte de fiecare misiune trecea pe la capela construită de militarii români în curtea bazei militare din deșert să se roage lui Dumnezeu pentru familie, camarazi, pentru copiii și poporul afgan, iar Dumnezeu l-a purtat pe brațe revenind acasă după fiecare misiune. A fost inițiatorul unui proiect derulat în Afganistan prin care Armata Română oferea ajutoare constând în jucarii, hăinuțe, etc. pentru copiii afgani, ajutoare transportate din Timișoara cu o aeronavă militară, acesta fiind singurul mod de a ajunge la copii.

Avansat la excepţional

Din anul 2010 până în 2017 a fost comandant la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, iar din anul 2017 se mută în interes de serviciu la Spitalul Militar „Dr.Victor Popescu” din Timișoara, ca șef de tură operativă, apoi șef al structurii de securitate. În anul 2018 este avansat la excepțional în gradul de colonel de însuși Ministru Apărării de atunci și este numit Comandantul Spitalului Militar Timișoara. Atunci când Dumnezeu are un plan cu un om ales de el îi deschide toate ușile iar colonelul Sorin Homeag, dincolo de funcție și grad a fost trimisul lui Dumnezeu în Spitalul Militar din Timișoara. Mulți oameni au fost salvați prin intermediul acestui om minunat de o ținută și un caracter ireproșabil, pe care am avut onoarea să îl cunosc în 2018 în cadrul unei caravane medicale în comunele Bârzava (Lalașinț) și Hășmaș jud.Arad. Timp de cinci ani, colonelul a condus Spitalul Militar din Timișoara, perioadă în care a realizat o seamă de proiecte atât umanitare cât și de modernizare a spitalului. A fost omul potrivit la locul potrivit, a reușit să unească echipa de medici, asistenți medicali cât și personalul auxiliar, astfel încât actul medical să fie la un nivel înalt. A știut să țină oamenii din subordine uniți, a respectat fiecare subaltern, iar la rându-i a fost și este respectat, dar cel mai important fapt este că întotdeauna a stat aproape de Dumnezeu, iar capela din curtea Spitalului Militar Timișoara este tot inițiativa dânsului. „Un om pentru oameni”, spunea cineva la ceremonie.

Schimbarea la faţă a spitalului

Pentru cololonelul Sorin Homeag nu există nu pot, întotdeauna se căutau soluții pentru a rezolva orice problemă. Cam așa a funcționat Spitalul Militar Timișoara pe perioada mandatului său, iar rezultatele au fost foarte vizibile încă de la început. Și-a propus și a reușit schimbarea la față a Spitalului Militar Timișoara: refacerea acoperișului și fațadei clădirii, dotarea cu aparatură nouă și performantă, modernizarea locurilor de muncă și a cabinetelor, a spațiilor de cazare și tratament pentru pacienți, creșterea calității hranei pacienților, recrutarea de personal dedicat și înalt calificat.

Și-a propus și a realizat reabilitarea Centrului de diagnostic și tratament ambulatoriu din Arad (fosta policlinică CFR), preluat de către M.Ap.N, achiziția și dotarea acestuia cu aparatură și echipamente medicale moderne. A initiat un proiect de suflet, „UNIȚI SUB TRICOLOR PRIN SĂNĂTATE”, care a fost un proiect personal, pentru ajutorarea celor aflati în suferină, din satele izolate și calamitate ale județelor Timiș, Caraș-Severin, Bihor și Arad. Proiectul s-a desfășurat pe perioada 2018- 2019, fiind întrerupt de pandemia COVID-19.

Acţiuni în timpul pandemiei

Cele mai vizibile acțiuni umanitare și medicale în care s-a demonstrat unitatea echipei formate și conduse de colonelul Homeag au fost acțiunile desfășurate pe timpul pandemiei generată de infecția cu virusul SARS-CoV2. Atunci echipa Spitalului Militar din Timișoara a fost mereu pe baricade. Echipa Spitalului Militar Timișoara a acordat sprijinul autorităților pentru executarea triajului epidemiologic în punctele de trecere a frontierei din județele Bihor, Arad și Timiș, (fiind prima unitate sanitară militară implicată în această misiune); s-a făcut testarea COVID-19 a refugiaților/persoanelor care au trecut ilegal frontiera (singura unitate sanitară militară implicată în acest tip de misiune); s-a realizat construcția de la zero și operationalizarea într-un timp record a unei facilități medicale de izolare și tratament a formelor ușoare și medii de infecție cu virusul SARS-CoV-2; s-a realizat construirea și operaționalizarea de la zero într-un timp record a unei facilității medicale de terapie intensivă cu zece paturi pentru tratarea formelor grave de COVID-19. De asemena, ar mai fi de amintint amenajarea într-un timp record, la standardele necesare, a Centrului Regional de Stocare și Distribuție a vaccinului împotriva COVID-19 pentru zona de Vest a României. Sub conducerea Colonelului Sorin Homeag s-a inițiat actiunea medicală de vaccinare împotriva COVID-19, Spitalul Militar Timişoara fiind primul spital militar din România care a demarat această activitate, urmată apoi de vaccinarea cu centrul mobil de vaccinare în satele din județul Timiș și Arad, vaccinarea cu o echipa mobilă de vaccinare în școlile din județul Timiș (demarând acest tip de misiune, înainte de începerea campaniei la nivel național) și multe altele. Spitalul Militar Timişoara a fost singura unitate sanitară din România implicată într-un spectru atât de larg de activități specifice efortului național de combatere a pandemiei COVID-19. Au fost misiuni încheiate cu succes, dar dincolo de acest aspect, au fost misiuni care au salvat multe vieți, iar meritul este al întregii echipe conduse de colonelul Sorin Homeag, un bărbat și un militar care își iubește semenii și țara.

Este foarte greu să cuprindem în cuvinte activitatea colonelului Homeag, un om dedicat oamenilor, un om cu un suflet nobil, care va rămâne un sprijin pentru oamenii din jurul său, totdeauna! Cu siguranță trecerea în rezervă a colonelului nu va fi un moment în care se va opri, ci din contră va găsi o cale prin care să fie mereu acolo unde este nevoie de el, v-a ajuta oamenii, din alt unghi al vieții, dar o va face cu siguranță.

Pentru colegii din Spitalul Militar Timișoara va rămâne un om drag, un om pe care cu toții l-au stimat și apreciat așa cum spunea col. dr. Mihaela Roxana Nicolin, pentru că a știut să ajute, să sprijine, să sfătuiască și să respecte fiecare angajat din subordine.

Domnule colonel, vă dorim pensie lungă cu sănătate și numai bucurii alături de frumoasa dumneavoastră familie! Ați fost un exemplu frumos de comandant în Armata Română, iar dincolo de acestea sunteți un om deosebit.

Galerie foto (221)

Articole asemanatoare