Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Centrul municipiului intră în reabilitare: Primăria investește 35 de milioane de euro, în următorii doi ani

Autoritățile locale anunță că demarează un amplu proiect de reabilitare a zonei centrale a municipiului. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro, dintre care zece milioane provin din fonduri ale municipalității, iar 25 de milioane din fonduri europene. În ceea ce privește durata estimată a lucrărilor, aceasta va fi, conform primarului Gheorghe Falcă, de doi ani.

Centrul municipiului intră în reabilitare: Primăria investește 35 de milioane de euro, în următorii doi ani
Comentează 0

Înainte de a începe prezentarea propriu-zisă a ceea ce urmează să se întâmple atât din punct de vedere edilitar, cât și din punct de vedere al traficului, edilul a făcut un scurt istoric al lucrărilor deja realizate, pe care le-a considerat a fi cele mai importante. „În urmă cu 12 ani, într-o parte începeam, în altă parte finalizam reabilitarea zonei centrale. De atunci, pe tot traseul nu au fost decât intervenții minimale. La fel, în 2003-2004 s-au finalizat trotuarele. Și în cazul acestei lucrări, nu au fost decât intervenții minime, ulterior. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm, că pe Bulevardul Revoluției, canalizarea a fost finalizată acum 110 ani, iar apa a fost introdusă în 1970. La fel discutăm de canalizarea din Vlaicu, terminată în 1980 și apa de pe Iuliu Maniu și Renașterii, care a fost introdusă în 1970”, a spus primarul.

Dirijarea traficului, o mare provocare

Referindu-se la șantierele care urmează a fi deschise, Gheorghe Falcă recunoaște că o mare problemă va fi dirijarea traficului. „Intrând în zona centrală, în următorii doi ani vom avea foarte multe șantiere. Cea mai importantă problemă va fi să dirijăm traficul. Avem școli importante în zonă, ceea ce presupune un trafic intens până în jurul orei 8.15 dimineața”, a continuat Falcă.

Acesta a ținut să precizeze excavatoarele vor intra pe centru în câteva săptămâni, având în vedere că în Vlaicu se lucrează deja. „Vom realiza rețeaua de canalizare pe cinci kilometri, ceea ce înseamnă costuri de 11,2 milioane de lei; rețeaua de apă pe 7,1 kilometri, ceea ce înseamnă o investiție de 20 de milioane de lei; vom reabilita 5,5 kilometri de conducte de termoficare, valoarea lucrării fiind de 33 de milioane de lei; vom lucra la reabilitarea exterioară a Teatrului Clasic «Ioan Slavici», ceea ce înseamnă 17,2 milioane de lei. Lucrările de la Colegiul Național «Preparandia – Dimitrie Țichindeal» costă patru milioane de lei, cele de la Colegiul Economic 18,2 milioane de lei, iar cele de la Ghiba Birta, care vor începe în curând, 15 milioane de lei”, mai spune primarul, care a menționat că noua rețea de canalizare va fi realizată din conducte de ceramică, cu o garanție de o sută de ani.

Nouă milioane de euro pentru refacerea drumurilor și trotuarelor  

Având în vedere că se va lucra în subteran, vrând-nevrând vor fi afectate atât carosabilul cât și trotuarele aflate pe traseul conductelor ce urmează a fi schimbate. Astfel, Primăria a alocat nouă milioane de euro pentru refacerea drumurilor și pavajelor. „Pe  bulevard, unde lucrarea făcută acum 12 ani este în stare bună, se va freza doar un strat, iar pe banda 1, unde sunt locurile de parcare și se va lucra în subteran, se vor reface toate straturile, urmând ca stratul superior să fie turnat pe toată lățimea drumului. În ceea ce privește trotuarele, toată structura urmează să fie înlocuită cu dale din granit. De asemenea, se preiau toate apele pluviale de pe clădirile situate pe bulevard să nu mai intre în subsolurile oamenilor. Dacă în trecut am atacat cartiere întregi, unde am reabilitat infrastructura, acum vorbim de o reabilitare aproape totală în zona centrală, iar adiacent vom lucra la termoficare, unde sunt magistrale mari, pentru a nu mai fi pierderi. Astfel, pe Bulevardul Dragalina există posibilitatea de a închide strada. O decizie va fi luată însă în Comisia de Circulație”, a mai spus edilul.

Primăria reabilitează două fațade, altele vor fi reparate de proprietari

Având în vedere că și reabilitarea fațadelor presupune un deranj pentru trecători, Gheorghe Falcă a ținut să prezinte pe scurt și lucrările de acest fel ce urmează a fi demarate în curând. Astfel, două dintre clădirile Primăriei, situate pe Bulevardul Revoluției la numărul 50, respectiv 74 vor avea fațade noi, după cum proprietarii clădirilor de la numerele 23, 24, 78, 81, 89, 95 au anunțat și ei că se apucă de treabă.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite