Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce surprize ascunde prima ședință de Guvern după eșecul moțiunii de cenzură

Guvernul Dăncilă se reunește joi de la ora 13.00 în prima ședință după eșecul moțiunii de cenzură, potrivit unui anunț al Executivului.

Ce surprize ascunde prima ședință de Guvern după eșecul moțiunii de cenzură
Comentează 0

Este prima ședință a Guvernului Dăncilă după testul moțiunii de cenzură de miercuri pe care alianța PSD-ALDE l-a trecut fără emoții: doar 166 de voturi pentru dărâmarea Executivului, mult sub pragul necesar de 233 de voturi anti-Guvern.

Chiar dacă la acest moment nu este disponibilă agenda ședinței de guvern, au existat speculații în această săptămână potrivit cărora este posibilă trecerea unei OUG cu dedicație pentru fostul ministru al Dezvoltării Sevil Shhaideh.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de g4media.ro, Guvernul urmează să adopte o ordonanță de urgență care modifică patru legi, exact cele care stau la baza dosarului DNA, astfel încât faptele din dosarul Belina, în care este inculpată Sevil Shhaideh să nu mai fie considerate infracțiuni.

Nu este clar dacă această OUG extrem de controversată ar putea să intre în discuție în ședința de Guvern de joi, 28 iunie.

Cei mai mulți experți consultați pe textul proiectului de OUG sunt de părere că actul normativ va avea efect de dezincriminare în acest dosar, chiar dacă faptele sunt comise în 2014, iar actele normative nu sunt legi penale și asupra lor nu funcționează principiul retroactivității.

Documentul intrat în posesia presei arată că Guvernul vrea să modifice patru dintre actele normative care stau la baza acuzaţiilor DNA:

- Legea apelor 107/1996

- Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică

- O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române"

- Codul Civil.

Ca o coincidență, miercuri, în ziua moțiunii, Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul "Belina", fiind acuzată săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh, a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite