Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Geniul Guvernului Dăncilă: În plină amenințare a pestei, s-a ordonat eliminarea controlului veterinar din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Libertatea publică documentele oficiale prin care șeful ANSVSA Geronimo Brănescu a oprit medicii veterinari să facă obișnuita inspecție a animalelor în gospodării!

Geniul Guvernului Dăncilă: În plină amenințare a pestei, s-a ordonat eliminarea controlului veterinar din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!
Comentează 1

  • În fiecare an, medicii veterinari merg în bătăturile oamenilor în februarie-mai.
  • Însă anul acesta, pe 13 februarie 2018, când deja existau mai multe focare confirmate de pestă africană, Geronimo Brănescu a înlocuit inspecția cu o analiză din birou!
  • Ordinul pe care-l publicăm este un simbol pentru genul de guvernare ”din vorbe”.
  • Invocând probleme financiare, președintele ANSVSA Geronimo Brănescu emite Ordinul 17/2018 în care hotărăște că verificarea animalelor din februarie – mai se înlocuiește cu ”o analiză în detaliu” a trecutului!
  • Veterinarii protestează și îl avertizează pe Brănescu despre iminența izbucnirii molimei!
  • Iar estimările medicilor s-au împlinit, pentru că ele nu erau profeții, ci concluzii științifice.
  • Aceleași modele științifice susțin că pesta va continua acum să se extindă și că ne va costa infinit mai mult decât măsurile de prevenție.

 

26 de lei plătește statul pentru vizita unui medic veterinar într-o gospodărie.

Se verifică starea de sănătate a păsărilor de curte, a porcilor, vacilor și oilor.

Conform legislației, există două inspecții pe an – una în primăvară, cealaltă, în toamnă.

”Primăvara, noi, medicii, făceam aproximativ 1 milion de inspecții. Cei 26 de lei per gospodărie reprezintă o sumă derizorie și care nu acoperă munca reală a unui veterinar”, spune Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

 

28 de eurocostă în Franța inspecția sanitară a unei gospodării, față de 26 de lei în România

 

6 milioane de euro achită statul, la nivelul întregii țări, pentru inspecțiile de primăvară.

Dar cineva decide ca, în primăvara lui 2018, să nu se mai facă verificările medicilor veterinari în gospodării!

A TĂIAT COSTURI DE 6 MILIOANE DE EURO ȘI PIERDEM APROAPE UN MILIARD!

Medicii veterinari protestează.

Specialiștii argumentează că, încă din iulie 2017, în România se descoperise focar de pestă africană, boală cu mortalitate de aproape 100% la porci.

La doar câteva luni după hotărârea oficială de a nu mai face inspecții sanitare, pesta porcină africană se extinde vertiginos în România.

Iar statul va plăti 6 milioane de euro, cât costau toate vizitele veterinarilor, numai unei singure ferme, cea de la Tulcea, unde deja au fost omorâți 48.030 de porci!

Nota de plată a epidemiei ”va fi de peste sute de milioane de euro, poate un miliard”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres.

Cine a dat ordinul să nu se facă obișnuitul control de primăvară?

ÎN FIECARE AN, INSPECȚIILE ÎN CURȚILE OAMENILOR SE FĂCEAU PRIMĂVARA, ÎNTRE FEBRUARIE ȘI MAI

Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA

Răspunsul e în documente.

Texul inițial din Ordinul ANSVSA 35/2016 referitor la inspecțiile în exploatații era următorul:

„51. Inspecţiile oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai şi septembrie-octombrie. După finalizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale din perioada februarie -mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora şi rezultatele obţinute”.

 

Citește mai mult pe tolo.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite