Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce nu știu femeile despre testele de sarcină

Ce nu știu femeile despre testele de sarcină
Comentează 0

Sa faci un test de sarcina - ce poate fi mai simplu de atat? Faci pipi pe un bat, tropai nerabdatoare din picioare si iti faci ganduri de viitor timp de cateva minute cat astepti rezultatul, si apoi afli adevarul. Sau cel putin asa se intampla in filme. Totusi, inainte de a da fuga la farmacie ca sa cumperi prima cutie pe care o vezi, probabil ca ar trebui sa afli cateva detalii despre testele de sarcina.

Rezultatul obtinut poate fi influentat de multe lucruri

Pentru ca testul sa ofere un rezultat corect, este important momentul zilei in care il efectuezi. Este de asemenea importanta ziua din luna - si nu ne referim la luna calendaristica, ci la cea a menstruatiei tale. Testele de sarcina, oricat de incredibil ar putea parea, au un termen de valabilitate. Si avand in vedere cat de emotionata esti inainte de a face un astfel de test, probabil ca e bine sa te informezi din timp in legatura cu ele, astfel incat sa eviti stresul asociat rezultatelor fals negative sau fals pozitive.

Exista doua moduri de a afla

Atunci cand vrei sa afli daca esti sau nu gravida, ai la indemana doua metode la care poti apela: un test de urina sau unul de sange.

Ambele teste sunt proiectate sa identifice un hormon denumit gonadotropina corionica umana (hCG), care este secretat in organism doar in perioada sarcinii. Testul de urina detecteaza acest hormon in organism, in timp ce testul de sange iti poate spune si care este concentratia acestuia.

In general, femeile fac acasa un test de sarcina din urina si apoi, cand se prezinta la primul control medical la obstetrician, sunt uneori indemnate sa repete un test de sange la un laborator autorizat.

Momentul efectuarii este extrem de important

Atunci cand ai o banuiala ca ai putrea fi insarcinata iti doresti sa afli cat mai repede un raspuns clar. Din pacate, acest lucru nu e intotdeauna posibil, pentru ca rezultatul depinde de momentul in care ai ovulat. Intre momentul ovulatiei si data efectuarii testului ar trebui sa treaca 2 saptamani, pentru ca rezultatul sa fie unul pe care te poti baza.

Pentru ca putine femei cunosc momentul ovulatiei, pentru ca pur si simplu nu le intereseaza in mod special acest aspect, medicii obstetricieni recomanda in general sa astepti pana observi ca menstruatia intarzie, inainte de a face testul.

Tot medicii recomanda ca testul sa fie efectuat din prima urina de dimineata, caci aceasta este mai concentrata si contine un nivel mai mare de hormon. Peste zi, urina este in general mult mai diluata, ceea ce s-ar putea sa dea un rezultat fals pozitiv, in special in cazul unui test efectuat devreme.

In sfarsit, verifica intotdeauna termenul de valabilitate de pe ambalaj, pentru ca un test expirat poate da un rezultat fals negativ.

Interpretarea este foarte clara

Un test de sarcina trebuie interpretat in intervalul de timp mentionat de producator, cel mai adesea la minim 5 minute si la maxim 10 minute dupa aplicarea mostrei de urina pe zona de testare.

Testele digitale sunt simplu de interpretat, ele iti vor arata un + in cazul testelor positive si un - in cazul celor negative. In cazul acelor teste de sarcina clasice, cu liniute, este necesar ca cea de-a doua liniuta sa fie clara, la fel de clara ca cea de testare, pentru ca rezultatul sa fie considerat pozitiv. Daca cea de-a doua liniuta este slab conturata, ar trebui sa mai astepti cateva zile, pana la o saptamana, si sa repeti testul pentru o confirmare clara. Daca nu ai rabdare sa faci asta, poti solicita o testare din sange la un laborator.


Scrie un comentariu

trimite