Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CÂȚI CA NOI .....ÎNTR-O URZEALĂ DE CUVINTE CU FIR DE FIOR ..LIRIC

CÂȚI CA NOI .....ÎNTR-O URZEALĂ DE CUVINTE CU FIR DE FIOR ..LIRIC
Comentează 1

O altă Întâmplare literar-culturală, s-a petrecut recent, în Sala Concordia a Bibliotecii Județene, împlinind 

ca un corolar-floral,  de  Florar,  o dorință mai veche a Ligii Scriitorilor , Filiala  *Ioan Slavici* Arad, și anume, lansarea Antologiei*Urzeala cuvintelor*, coord.Lucia Bibarț, Voichița Macovei și Eugenia Ponta Pete  și editată de Fundația Ioan Slavici Arad..

Volumul este urzit în peste 200 de file de carte, coperta și tehnoredactarea sunt semnate de artisul plastic Viorel Simulov, iar Cuvântul de Întâmpinare vine din partea președintelui  arădean al  Ligii scriitorilor, prof.Lucia Bibarț.

Noua apariție editorială este structurată  pe  două segmente, și anume-Creatori ai ligii 

și Invitații filialei, asta în condițiile în care , timide fiind unele încercări, ori de a scrie ori de a deveni membri cu drepturi depline ai filialei arădene, reținerile le-au aparținut fiecărora.

Lansarea propriu-zisă, văzută ca o sărbătoare de botez , a fost moderată de Lucia Bibarț,daei insăși semnatar , iar prezentarea volumului le-a aparținut domnilor ILICA, prof.Valeriu Ilica și prof.univ.dr.Anton Ilica.

Ample, pertinente și comprehensive, excursurile au cuprins referiri, pe cât de nonșalante ,pe atât de îndrumătoare, la felul în care se scrie, se consumă, se gustă azi, o poezie  sau o proză,  cu iz de har, crez, dar, talent sau cu..... prețiozitate, stil, uneori încrezut , alteori eminescian de violent.Căci, pe bună dreptate nimeni nu ne putem număra , pretinde sau enumera,  precum puii de cloșcă, scriitori- poeți ori romancieri... la o vârstă a momentului când mai avem a citi ..nu a ne inspira din buletine ..expirate! 

Pe raftul bibliotecii din noi,  ar trebui să ne regăsim noi pe noi însine, apoi să respirăm un C-de la Creație, un E-de la Expresie sau Expresivitate, apoi să ne gândim , ce și  cum, cât vom cântări și cu ce greutăți -unelte  sau note de la  cititori ,  vom fi priviți  și mai apoi să ne întrebăm  firesc ..dacă  E   ușor a scrie versuri???!!! 

O reușită și o serată la care s-au adunat iubitori întru frumos, mai toate grupările literare al bătrânului oraș de pe Mureș,dar tânăr prin elocința vorbitorilor și elita selectei prezențe.

Căci, nu-i așa..... Si Coloneii spun lucruri frumoase?

Un  alb  trandafir avea să ne tulbure, frumos, emoțiile trăirile,  interzisele iubiri sau presupusele invidii care, dacă vor veni, le vom primi!

Cartea, cuprinde nu numai beletristică, proză sau poezie  ci  și spirituale exprimări,  poate și imaginare  scrisori ori dialoguri, poate și scrisul în grai care nu e pe cale de dispariție,   toate tocmai pentru a lărgi sfera încercărilor și a da curs- exemplu și  altora sau curaj   unora sau impuls literar, doar acelora care bat, la porțile afirmării .

Au asistat  la  prezentarea cărții nume mari și valori arădene, gen.mr.Ionel Heredea,col  Horea .Gana, actorul Valentin Voicilă, prof.Eugeniu Criste, Sava Sifora de la Asociația Hora-Viena,  colectionar Puiu Valea, Dacian Don, de la Cplm, Bace Toghiere,eseist Anca Giura, bibliotecarul N.N.Horia , proaspăt premiatul Ligii la Cluj,prof.Virgiliu Bradin,  Camelia Chifor, autor piese de teatru, scriitorii I.V.Marcu și  Butunoi Constantin, Natalia Micalona de la  Tu,  carte deschisă, studenta Geanina Iovănescu, alți  premianți arădeni  ai Unifero -2015 ,  și nu în ultimul rând fondatorul și mentorul Ligii arădene, publicistul Emil Șimăndan căruia i-am dărui , metaforic, dac-ar primi, primul nostru volum antologic.

Momentele în care s-a dat glas,  unor pasaje cu  lecturi din carte, au fost susținute de Natașa Valentina Roman, Eugenia Ponta Pete,  Baci Ghiuri prin Ioan Alexandru Ardelean , Lucia Bibarț. 

Nouă, ne-a revenit sublimul- superbul- splendidul moment de a săruta petale de alb  trandafir cam câți semnatari are proaspăta carte..în semn de   umilință și recunoștință  față de Măria Sa -Autorul care nu e totuna cu Scriitorul ...mai avem ...dar drumul este,  pe cât de pietros, pe-atât de frumos  și gânditor   ca o  Frunte de Poet! 

Și totuși....

Rămân...aleatoriu

selectiv

Peisaj la moartea zăpezii

Crâmpeie de viață

Cu gândurile

Batalioane arădene la Timișoara

Bace Toghiere și cimpoiu

Și noi te iubim, Valentin Voicilă!

Viața ca o artă

Signora de Banat

Tăcerea pământului

Opera lui Ioan Slavici în viziune cinematografică

Iconostas

Poemul din ochii tăi

În numele tău

Albastre

Despre iubiri și alte fantezii

și au fost și altele 

și vor mai fi 

dacă s-ar mai povesti  și s-ar mai 

rosti

cum s-a și rostit- recitat-aplaudat, ceea ce facem și noi acum

Drum bun!

 

Rodica Florica R.CÂNDEA

    

Galerie foto (50)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite