Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Câte persoane care provin din regiuni afectate de coronavirus au trecut prin județul Arad în 24 de ore

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a întrunit luni seară sub conducerea ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, într-o ședință transmisă în teritoriu prin sistemul de videoconferință. De menționat că până în acest moment nu există nici un cetățean român contaminat cu coronavirus.

Câte persoane care provin din regiuni afectate de coronavirus au trecut prin județul Arad în 24 de ore
Comentează 0

„În cadrul conferinței de presă care a avut loc luni, 24 februarie a.c., ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a prezentat Hotărârea de Guvern privind aprobarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, adoptată în urma ședinței grupului de suport tehnico-științific care funcționează ca organism de suport al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Redăm, mai jos, conținutul actului normativ:

Art.1 (1) Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano în care autoritățile italiene au instituit carantina și izolarea la domiciliu a persoanelor care sosesc în România din regiunea Lombardia și Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina).

          (2) Lista cu zonele afectate de noul Coronavirus va fi actualizată de Ministerul Sănătății.

Art.2 Emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru alocarea resurselor financiare din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului necesare ministerelor pentru instituirea măsurilor de carantinare, de salarizare și cele aferente realizării materialelor de informare.

Art.3  Desemnarea de către DSU, IGSU, INSP, MS și MAPN a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acțiune în funcție de evoluția infecției.

Art.4  Instituirea unei linii telefonice, gestionată de Ministerul Sănătății, dedicate apelanților care solicită informații referitoare la infecția cu Coronavirus (manifestare, simptome, evoluție, măsuri de protecție etc.).

Art.5 Înființarea unui grup de comunicare strategică sub coordonarea DSU cu reprezentanți din toate instituțiile implicate.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

La conferința de presă au mai participat ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, ministrul Transporturilor, Lucian Nicolae Bode, secretarul de stat în MAI dr. Raed Arafat și managerul Institutului „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.”

Chestionare completate la frontieră

În ceea ce privește situația de la Arad, trebuie spus că potrivit reprezentanților Prefecturii, 410 persoane au completat la graniță  declarații că au venit în țară din regiuni afectate coronavirus.

„În punctele de trecere a frontierei de stat de pe raza Județului Arad, în intervalul 24.02.2020, ora 8.00-25.02.2020, ora 8.00, au completat chestionare aproximativ 410 persoane care au declarat că provin din regiunile afectate de coronavirus. Acestea au fost îndrumate spre domiciile declarate, urmând să fie luate în evidență de direcțiile de sănătate publică din județele lor de rezidență și să rămână în izolare la domicilii timp de 14 zile. Până în acest moment nu există nicio suspiciune de apariție a virusului pe raza județului Arad și nu există persoane aflate în carantină. Personalul medical de specialitate al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, suplimentat cu personal din alte județe, continuă monitorizarea persoanelor care se prezintă la intrarea în țară în toate punctele de trecere a frontierei din județul nostru”, au ținut să precizeze reprezentanții Prefecturii.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite