Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cât costă sortarea unei tone de deşeuri la staţia de sortare pusă recent în funcţiune

După cum vă informam, staţia de sortare a deşeurilor a devenit funcţională acum o săptămână. Operată de către SC Recons SA, staţia a fost repusă în funcţiune după realizarea unei investiţii în valoare de şase milioane de lei.

Cât costă sortarea unei tone de deşeuri la staţia de sortare pusă recent în funcţiune
Comentează 0

Dar cât costă procesul de sortare a deşeurilor. Răspunsul îl aflăm dintr-unul din proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei CLM de joi: 81,53 lei/tonă, fără TVA. „Având în vedere faptul că Stația  de Sortare Arad este parte componentă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Solide (SMIDS) în județul Arad iar în cadrul sistemului, în luna ianuarie 2019 erau deja atribuite prin licitație, contractele de delegare prin concesiune a serviciului de colectare și transport al deșeurilor pentru Zona I și a contractului de operare a stațiilor de transfer pentru zonele 2 și 5. Tariful luat în considerare în cadrul licitațiilor, respectiv la elaborarea ofertelor operatorilor economici a fost de 81,53 lei/tonă”, se arată în raportul de specialitate întocmit pentru a îndrepta o eroare materială strecurată în art.5 din HCLM nr.39/2020, în care preţul era de 81,53 lei/tonă cu TVA.

Contract de concesiune pe cinci ani

Mai trebuie spus că dacă proiectul cu pricina va trece de votul consilierilor, durata contractului de concesiune va fi de cinci ani.

„În vederea punerii în funcțiune a Stației de Sortare Arad s-a verificat starea tehnică a acesteia și s-a ajuns la concluzia că investițiile cuprinse în Hotărârea nr. 322/2019 nu sunt suficiente, instalația, cu acele investiții neputând fi pusă în stare de funcționare. Din acest motiv, s-a solicitat evaluarea stării de funcționare a stație de către un expert.

Prin adoptarea Hotărârilor nr. 641/2019 și 643/2019 s-a aprobat realizarea de către SC RECONS SA cu sume din transfer de la Consiliul Local al Municipiului Arad, a investiției «Reparație capitală Stație sortare, reabilitarea și modernizarea instalațiilor, dotărilor și spațiilor aferente», din acest motiv datele cuprinse în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 322/2019 s-au modificat, investiția propusă în anteriorul Studiu de oportunitate nemaifiind suficientă pentru a pune în funcțiune Stația de Sortare. Acest lucru a condus la elaborarea unui nou Studiu de fundamentare, prin care se propune odată cu modificarea investiției și modificarea duratei contractului de concesiune a Stației de Sortare Arad la o durată de 5 ani.

Având în vedere necesitatea realizării investiției, corespunzător este necesară modificarea perioadei de mobilizare de la 30 de zile de la încheierea contractului la 30 de zile de la punerea în funcțiune a Stației de Sortare Arad”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite