Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cât câştigă Barack Obama. Salariul celui mai puternic om al planetei

Medicii și directorii americani sunt cunoscuţi pentru faptul că au salarii mari. Plata medie anuală a unui anestezist este de 246.320 de dolari, iar directorii executivi câștigă în medie 180.700 de dolari pe an. Dar cât câştigă preşedintele Statelor Unite ale Americii? Nu prea mult.

Cât câştigă Barack Obama. Salariul celui mai puternic om al planetei
Comentează 0

Președintele Statelor Unite ale Americii este plătit cu 400.000 de dolari pe an şi îşi primeşte retribuţia lunar. El primeşte, totodată, o alocaţie suplimentară pentru diverse cheltuieli, de 50.000 de dolari pe an. 

Salariul preşedintelui american a evoluat însă de-a lungul timpului. 

George Washington, primul preşedinte al SUA, şi-a început mandatul în 1789 cu un salariu anual de 25.000 de dolari. Poate că nu pare mult, însă raportat la rata inflaţiei, cei 25.000 de dolari ai lui Washington în 1913 sunt echivalenţi astăzi cu aproximativ 600.000 de dolari. 

Între 1789 și astăzi, au existat cinci praguri salariale, cel mai recent în 2001, atunci când Congresul a dublat salariul prezidențial de la 200.000 la 400.000 de dolari. Acest salariu este aproape suficient pentru a-l pune pe președinte în topul cetățenilor cu cele mai mari venituri din orașele americane.

A nu se confunda salariul cu veniturile, punctează Business Insider. În timp ce salariul lui Barack Obama este de 400.000 de dolari, veniturile sale în anul 2011 au fost de aproximativ 790.000 de dolari, datorită investițiilor și drepturi de autor de pe urma cărților sale publicate.

Ca şi majoritatea angajaților, președintele are beneficii în plus față de salariu. Spre deosebire de majoritatea angajaților, aceste beneficii includ transportul gratuit in limuzina prezidenţială, Marine One și Air Force One – și locuință gratuită la Casa Albă.

Un alt bonus: La sfîrșitul mandatului, președintele va fi în continuare pe statul de plată al contribuabilului american, cu o pensie anuală de aproximativ 200.000 de dolari, îngrijirea sănătății, călătoriile oficiale plătite și un birou la dispoziţie.

De partea cealaltă, Prima Doamnă nu primeşte niciun ban, ea nu este plătită pentru această calitate.

Sursa romaniatv.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite