Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Când va ajunge economia României la nivelul Europei de Vest; un cunoscut analist spune că nu mai avem mult

Analistul economic Andrei Caramitru este optimist atunci când vorbește despre economia României, pe care majoritatea dintre noi o vede într-o lumină destul de proastă. Potrivit lui Caramitru, în câțiva ani România va ajunge din punct de vedere economic la nivelul Franței.

Când va ajunge economia României la nivelul Europei de Vest; un cunoscut analist spune că nu mai avem mult
Comentează 0

„În cat timp ajungem la nivelul Europei de Vest?

DACĂ tendințele (care sunt destul de stabile în ultimii 10-20 de ani) continuă - cam în 8 ani ajungem la nivelul Franței.

Mai e ceva. Franța - acum - e mai apropiată de nivelul României decât de nivelul SUA.

Știu ca o să spuneți ca e nebunie. E o extrapolare simpla de tot - o vedeti mai jos.

Cum e posibil ? Păi Franța sau Italia au nivel de taxare dublă față de Romania (încasări ca procent din PIB) și datorie publica de 2.5-3 ori mai mare decât România. Asta contează mult mai mult decât educația sau infrastructura (da da, așa e macroeconomia, ghinion)”, a scris recent pe Facebook analistul.

De altfel, potrivit zf.ro, Caramitru susține că economia României se poate dubla în zece ani, de la 350 miliarde euro, cât ar urma să fie în 2024, la 700 miliarde de euro. Ar trebui însă să se construiască autostrăzi și să intrăm în Spațiul Schengen.

Trebuie spus că unul dintre județele cu o puternică activitate economică se află și Aradul, industria Aradului fiind a șaptea cea mai puternică din România. 

Care este unul dintre atuurile României

Potrivit acestuia, unul dintre atuurile României este că nu face parte încă din Zona Euro. „Am citit pe aici câțiva economiști care susțin ca domne trebuie să intrăm în zona EUR. Zic tâmpenii. Ar fi cel mai mare dezastru posibil.

Ca să înțelegeți - economia are 3 pârghii mari și late prin care o poți gestiona și atât, 3 pedale ca la mașină :deficitul bugetar / bugetul, cursul monezii și nivelul dobânzii.

Când intri în zona EUR

- cursul monezii e blocat pentru totdeauna față de celelalte monezi din zona EUR. Deci - dacă cumva ai nevoie să scadă moneda ta un pic (ca după să ai iar creștere economică) - supapa asta, pedala asta e blocată nu mai există

- nivelul de dobânzi e setat de banca centrală europeană (și e influențat de situația din germania/franta/italia nu de situația ta). Deci - dacă aia o duc bine și tu nu - o să crească dobânda ceea ce te aruncă în aer. Dacă e invers - o să scadă dobânda prea mult ceea ce duce imediat la o supra-indatorare a ta.

De asta - toate țările de fapt suferă imens în chingile astea. TOATE țările din zona EUR au performat MAI PROST decât cele din afară, din 2008 până acum. Grecia a intrat în implozie, Italia e în stagnare completă. Acum și germania nu e ok deloc. Cine a câștigat ? Absolut nimeni. În schimb - Polonia și România au supra-performat ca creștere economică.

Mai e ceva. Ca să ai o monedă comună (cum are SUA) ai nevoie și de un buget comun - care face transferuri MARI între regiunile bogate și cele sărace și compensează lipsa de flexibilitate. SUA are 20% din PIB buget federal. UE e la 1%. E total insuficient - deci EUR e o struto-camila nefuncțională. De asta multe țări mai mari au refuzat să intre (UK, Polonia, țările scandinave).

Deci - atenție - DOAMNE FEREȘTE să intrăm în zona EUR. Pentru noi ar fi o IMENSA catastrofă”, mai scrie Caramitru într-o altă postare.

Andrei Caramitru este fiul marelui actor Ion Caramitru, are 47 de ani și este absovent al Universitatii Business Administration din Geneva, iar CV-ul său include posturi cheie în cadrul companiei McKinsey și Boston Consulting Group.

Sursa foto: Facebook Andrei Caramitru

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite