Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Calculator salarii 2018 – afla cați bani vei primi anul viitor

Salariul minim pe economie va crește, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, însă salariul net nu va înregistra o creștere similară. Acest lucru se datorează, în cea mai mare parte, transferului contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) în totalitate în sarcina salariaților și reducerii impozitului pe venituri la 10%, conform unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.

 Calculator salarii 2018 – afla cați bani vei primi anul viitor
Comentează 0

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce a fost publicat joi în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, însă acest lucru nu va determina o creștere similară a salariului net.

Spre exemplu, o persoană plătită în prezent cu salariul minim brut pe economie, respectiv 1.450 de lei, câștigă, de fapt, aproximativ 1.065 de lei.

Începând cu anul viitor, conform prevederilor din proiectul de act normativ amintit mai sus, câștigul lunar brut va crește la 1.900 de lei, însă câștigul lunar net al unei persoane aflată în această situație va fi de 1.162 de lei.

Astfel, o creștere de 450 de lei a salariului brut va determina, de fapt, o creștere a câștigului net de aproximativ 97 de lei.

Salariul brut va crește de la 1 ianuarie 2018
O persoană plătită începând cu anul 2018 cu 1.900 de lei brut lunar va câștiga 1.162,50 lei net în fiecare lună. Pentru acest venit, ea va plăti 737,50 lei contribuții sociale, urmând ca angajatorul să achite, suplimentar, 42,75 lei pe lună.

Conform OUG nr. 79/2017, contribuțiile aflate în sarcina angajatului vor fi:

De asemenea, angajatorul va achita doar contribuția asiguratorie pentru muncă:

Se va reduce numărul contribuțiilor sociale
După cum am amintit mai sus, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 prevede reducerea numărului contribuțiilor sociale, de la șase, câte sunt în prezent, la doar trei:

– contribuția la pensii pentru condițiile normale de muncă, în cotă de 25%, va fi în totalitate în sarcina salariatului. Totuși, dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, angajatorul va datora și el o mică parte suplimentară la CAS:

– 4% în cazul condițiilor deosebite de muncă (deci 29% în total, salariat și angajator);

– 8% în cazul condițiilor speciale de muncă (deci 33% în total, salariat și angajator);

– contribuția la sănătate va fi în totalitate în sarcina salariatului, cota fiind de 10%;

– contribuția asiguratorie pentru muncă va reveni în totalitate în sarcina angajatorului, cota fiind de 2,25%.

Citeste mai departe aici


Scrie un comentariu

trimite