Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bârzava are toate străzile asfaltate și drum nou asfaltat de la Căpruța la Groșii-Noi

Valea Mureșului ca zonă a județului Arad își are farmecul ei deși se deosebește de Valea Crișului Alb prin faptul că este mai strânsă, fiind străbătută de apele râului Mureș pe de-o parte, iar pe partea dreaptă a cursului Mureșului sunt pădurile parcă nesfârșite de foioase ce despart zona Mureșului de Valea Crișului Alb ca o barieră naturală, însă comunele Bârzava, Vărădia de Mureș, Săvârșinul și Petrișul au un farmec aparte care le deosebește.

Bârzava are toate străzile asfaltate și drum nou asfaltat de la Căpruța la Groșii-Noi
Comentează 0

Frumusețea vine din faptul că toate aceste comune au sate așezate pe firul văilor care își trag obârșia din Munții Zărandului, sate așezate între păduri de foioase și fânețe unde în diminețile de vară ai șansa de a vedea perla câmpiei, căpriorul păscând liniștit în vreo grădină mai lăturalnică.

Drumul ce leagă Gurahonțul de Julița a făcut ca acea barieră naturală să se diminueze și astfel oamenii de pe ambele văi pot să vadă frumusețea locurilor de dincolo de codrii nesfârșiți. Dacă la Săvârșin este frumoasa Vale a Troașului care dă un farmec aparte comunei cu pădurile cutreerate de vânătorii străini și  poveștile frumoase despre regele Mihai care avea o sensibilitate pentru acele locuri, comuna Bârzava are un farmec deosebit nu numai prin Valea Bârzavei spre cabana Babina, ori Valea Monoroștiei, ci mai ales frumosul este pe Valea Căpruței spre Groșii Noi, un tărâm parcă desprins dintr-o poveste.

De curând s-a finalizat asfaltarea drumului (DC 79) ce leagă aceste localități de centrul comunei. De altfel comuna Bîrzava este cea mai întinsă comună ca suprafață din județul Arad și printre primele din țară având o suprafață totală de 25.643 ha, fiind compusă din localitățile Bârzava, Căpruța, Monoroștia,  Bătuța, Dumbrăvița, Groșii Noi, Slatina de Mureș și Lalașinț, învecinându-se cu comunele Bata, Conop, Tauț, Brazii, Vărădia de Mureș, Ususău, Săvârșin, etc.

Și totuși...deși este cea mai întinsă, este și o comună foarte dezvoltată în ceea ce privește infrastructura. Localitatea Bârzava are toate străzile asfaltate, cu podețe și șanțuri puse la punct, precum și indiguirea pâraielor cu risc de inundații, astfel că localitatea este acum frumos amenajată și pusă la punct.

Desigur că lucrările de asfaltare continuă și în celelalte localități, chiar acum se lucrează la pregătirea și asfaltarea de străzi la Monoroștia. Dar cel mai bine știe să ne povestească domnul Faur Gabriel, primarul comunei Bârzava:

„Așa cum am discutat în primăvară, iată că am reușit să atingem toate punctele despre care vorbeam, obiective ce erau în derulare sau în stadiu de proiect. Pe atunci drumul de la Căpruța la Groșii Noi era în lucru, dar iată că acum lucrarea este finalizată și vreau să spun că acest proiect a fost unul de suflet pentru mine, îmi doream de mult ca cetățenii localității Groșii Noi să aibă asfaltul în fața porții.

Nu a fost ușor, lucrarea a fost destul de complexă, a necesitat lucrări de stabilizare a malului văii în Groșii Noi prin gabioane, s-au realizat și podețe, apoi s-au montat parapeți și indicatoare rutiere de –a lungul drumului, însă acum este o plăcere să ajungeți până la Groșii Noi, fiind și o zonă foarte pitorească.

Îmi doresc să se dezvolte și turistic pentru că avem obiective foarte frumoase acolo, unicat am putea spune, cum este biserica de lemn din Groșii Noi sau rezervația naturală de la Runcu (tot Groșii Noi). Acest drum cu lungimea de 10 km l-am realizat prin fonduri europene, însă nu ne-am oprit aici, pentru că din buget local am mai asfaltat 900 m de drum și intenționăm să ajungem cu asfaltul la Slatina de Mureș, dar asta în funcție de buget. Dorim să legăm rutier și acea localitate de centru de comună, Slatina de Mureș, fiind o localitate foarte pitorească care aparține administrativ de comuna Bârzava.

Astfel vom avea o legătură mai bună și mai scurtă cu Gurahonțul sperând ca zona să se dezvolte în primul rând turistic. Am făcut tot posibilul să accesăm fonduri atât guvernamentale, cât și Europene și  practic am accesat tot ceea ce se putea accesa și atrage pentru comuna Bârzava, de aceea acest drum, momentan îl vom continua din buget local.

În Lalașinț am asfaltat două străzi cu lungime totală de 1,5 km  și am pietruit toate celelalte străzi, însă ne dorim asfaltatea tuturor străzilor în final, iar acum se pregătește și asfaltarea drumului spre Belotinț (DC 83), respectiv porțiunea aparținătoare comunei  Bârzava, drum cu o lungime de 1,3 km.

Tot în Lalașinț am început lucrările de modernizare și dotare la Căminul Cultural, practic un RK, lucrări realizate prin atragerea de fonduri europene, iar dotarea căminului înseamnă mobilierul necesar, instalația de climatizare și costume populare pentru că momentan avem doar la Bârzava un ansamblu folcloric de dansuri.

Lucrările de reabilitare la școlile din Lalașinț și din Groșii Noi sunt finalizate, acum având lucrări de asfaltare de străzi la Monoroștia în lungime de 1,6 km pe care le vom finaliza în funcție de condițiile meteo.

La Căpruța am reabilitat total clădirea Căminului Cultural, fiind una construită la începutul anilor 1900 și i-am adăugat în plus o frumoasă terasă acoperită cu prelată foarte rezistentă la intemperii pentru a putea găzdui diferite evenimente, locația având o capacitate de peste 600 de locuri.

La Bârzava am îndiguit și Valea Tușvei, am construit patru podețe și am executat decolmatarea văii să nu mai existe risc de inundații la viituri. Tot la Bârzava am pietruit și drumul spre cimitirul din deal cu o lungime de 400m.”

Domnul viceprimar Ioan Jitari ne-a spus că urmează și renovarea Primăriei Bârzava prin finanțare de la guvern (PNDL): „Avem un proiect de reabilitare a sediului de Primărie la Bârzava, lucrarea fiind în curs de atribuire prin licitație, sperăm ca din primăvară să înceapă lucrările.” după care domnul primar a mai adăugat: „Avem câștigat și un proiect prin GAL pentru achiziția unui buldoexcavator pentru lucrările edilitare din comună, utilaj care va fi dotat cu tocătoare de vegetație și lamă pentru zăpadă,  însă momentan așteptăm de la AFIR avizarea achiziției.

Anul acesta a fost un an bun pentru comuna Bârzava atât ca proiecte și realizări, cât și prin faptul că  odată cu organizarea de șantier a firmei ASTALDI, a fost adus un plus de venituri comunei, dar cel mai important lucru este că s-au creat locuri de muncă și toată lumea are de lucru.

Nu mai sunt șomeri la Bîrzava și acest lucru ne bucură pentru că de când s-a desființat fabrica de lădițe a IFET-ului unde toți aveau de lucru, nu a mai fost așa o cerere mare de forță de muncă ca acum.

Desigur că nu ne vom opri aici cu investițiile în comuna Bârzava pentru că întotdeauna mai este ceva de făcut și ne dorim în primul rând asfaltarea totală a străzilor comunei, însă pe rând le vom realiza pe toate. Dumnezeu să ne ajute!” a încheiat primarul Gabriel Faur.

Articole asemanatoare