Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Au început Conferințele Dilema veche la Arad

Au început Conferințele Dilema veche la Arad
Comentează 0

În după-amiaza zilei de joi, 12 august, într-o Sală Ferdinand plină ochi de lume, au început  Conferințele Dilema veche la Arad.

Cel dintâi ”dilematic” a fost scriitorul (arădean de origine) Ioan T. Morar, care a prezentat un material exaustiv despre "Români în Legiunea străină": 

”Înainte de 89 Legiunea Străină a fost, pentru mulți români tineri și apți militar ajunși ilegal în Franța, o opțiune de luat în seamă. Intrînd în rîndurile ei, tinerii români se simțeau la adăpost de mîna lungă a regimului și, în ciuda regimului dur, se simțeau liberi. Fascinația pentru Legiunea Străină s-a exercitat asupra unor tineri români dornici de aventură și după 89. La lăsarea la vatră, în afara unei pensii pe viață, foștii militari devin cetățeni francezi. Am întîlnit mulți foști (și chiar actuali ) legionari, am vizitat sediul central al Legiunii Străine de la Aubagne, muzeul Legiunii și am aflat povești pe care vreau să vi le împărtășesc.”

A urmat, de la ora 19.45 Adriana Babeți, cu un subiect la fel de interesant, "Nostalgia sau Arta întoarcerii acasă": ”O (aparent) simplă particulă, ex-, ne poate ajuta să înţelegem ce însemna şi încă înseamnă exilul. Întâi, o dislocare (impusă ori dorită), o plecare dintr-un acasă, cu sau fără întoarcere. Unde eşti exilat? Cât de departe? Cât de aproape? Dar nu numai o chestiune de spaţiu se iveşte aici, ci şi una de timp care trece peste tine şi te modifică, astfel încât ieşi din această experienţă un altul, alterat, în toate sensurile cuvântului. Dar când anume te întorci (dacă te întorci) şi mai ales cum are loc această revenire? Despre întoarcerea acasă pe căi ocolite, plină de suferinţă, aşa cum vechii greci numeau nostalgia, va fi vorba în întâlnirea noastră.”

Iată și programul următoarelor două zile:

Vineri 13 august, Sala Regele Ferdinand, Primărie

18.30

Daniel David, "Românii între etnie și naționalitate. O analiză psihoculturală"

Psihologia romanilor - abordată în monografia inițială (David, 2015) la nivel global de țară - va fi detaliată și analizată în contextele "etnie vs. naționalitate" și "țară vs. diasporă". Implicațiile psiho-socio-culturale și pentru cercetarea științifică vor fi de asemenea discutate.

19.45

P.S. Ignatie, "Hristos - departele, aproapele nostru"

Hristos nu este întemeietorul unei religii. Este Iubirea întrupată. Este Adevărul-Persoană. Ori de câte ori respingem iubirea şi adevărul devenim „departele” lui Iisus. Ori de câte ori asumăm iubirea şi adevărul devenim aproapele lui Iisus. Pentru Iisus Hristos întotdeauna suntem „aproapele” Lui. Mai ales atunci când decidem să-L răstignim, să-L dispreţuim şi să-L persiflăm. Dumnezeu ne iubeşte cel mai mult tocmai atunci când nu merităm acest lucru. Iubirea înseamnă să îl asumi pe cel care este complet diferit faţă de tine. De aceea, Iisus este în acelaşi timp departele şi aproapele nostru.

Sâmbătă 14 august, Filarmonica Arad

18.30

"Acorduri îndepărtate, armonii apropiate", serată muzicală cu Ioan Holender, Andrei Vieru, Ana Silvestru; moderator: Sever Voinescu

O discuție cu trei oameni de muzică, exponențiali pentru generațiile lor, care au părăsit România în vremuri și din motive foarte diferite, dar de departe au rămas mereu aproape. Destine, cariere, sentimente și, mai presus de toate, muzică. Programul muzical al serii va cuprinde recitaluri ale pianiștilor Andrei Vieru și Ana Silvestru.

Andrei Vieru

- Wagner/Liszt - ”Moartea Isoldei”

- J.S.Bach - ”Arta fugii” (fragment)

- Scriabin - Sonata nr. 9, Op. 68 (”Liturghia neagră”)

Ana Silvestru

- Enescu - Rapsodia nr.1 (transcripție pentru pian)

- F. Chopin - Nocturne Op. 27, nr. 1 și 2

- F. Liszt - Variațiuni pe o temă de Bach, ”Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen”.

Galerie foto (80)

Articole asemanatoare