Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ATENȚIE MARE! „METODA BATISTA” noua înșelătorie a escroacelor cu fuste lungi

ATENȚIE MARE! „METODA BATISTA” noua înșelătorie a escroacelor cu fuste lungi
Comentează 0

Înșelăciunea, prin diverse metode, este una dintre practicile care au luat amploare la nivelul județului Buzău în ultima perioadă. Dacă metoda „accidentul“ a făcut până acum nenumărate victime, nouă fapte fiind sesizate Poliției de la începutul anului, un nou mod de furt prin inducere în eroare a ajuns să fie sesizat oamenilor legii.

Este vorba despre metoda „ghicitului în batistă“ căreia îi cad victime, în general, persoanele de sex feminin. Autorii sunt tot femei, de etnie romă, care pretind că pot ghici viitorul. Victimelor li se cere să-și pună bijuteriile într-o batistă sau șervețel, pentru a fi „descântate“ și să nu fie desfăcute/privite o perioada de timp.

Profitând de neatenția victimelor, suspecții substituie bijuteriile și oamenii se trezesc cu batista goală. De la începutul anului, polițiștii buzoieni au fost sesizați cu privire la mai mul­te astfel de fapte și des­fășoară cercetări.

Țigăncile vizează tinere și tineri naivi, dar și persoane mai în vârstă care cred în procedeul ghicitului, și îi păcălesc, ușurându-i de bani, bijuterii și alte bunuri. În alte județe din țară, me­toda „batista“ este foarte des folosită ca înșelăciune. Țigăncile cu fuste lungi caută tineri naivi pe care să îi păcălească.

Le spun că le ghicesc viitorul, că le spun de iubire, de dragoste, de sănătate și, pentru a putea face asta, le iau inelele și le pun   într-o batistă. Le descântă și le spun să deschidă batista peste o oră. Surpriza este atunci când o deschid, pentru că găsesc, în loc de bijuterii, pietricele sau orice altceva. De obicei, sunt vizate tinere care poartă veri­ghete.

Ca să pară credibile, încep discuția prin a le spune că sunt căsătorite de curând și încearcă să le atragă cu povești din viitor, pe care le scornesc pe moment. Fetele sunt credule și încearcă să afle cât mai multe despre viitor, sănătate și dragoste.

Putem spune că este plătită o taxă pe prostie și na­ivi­tate. De cele mai multe ori, etnicele nu sunt din localitate și călătoresc din județ în județ în căutarea de naivi care pot fi ușor păcăliți. Își aleg câte un oraș unde operează, tocmai pentru a nu fi prinse de oamenii legii în urma unui ulterior denunț.

Pentru că inelele sunt date de bună voie, ghicitoarele nu sunt acuzate de furt, ci de înșelătorie, iar pedeapsa este mult mai mică, de cele mai multe ori, dacă sunt prinse, înapoiază bunurile și scapă fără o zi de pușcărie. Prin aceeași metodă, individele fură și telefoane mobile. Opresc pe stradă tineri și le cer telefoanele mobile ca să sune pe cineva, pentru că mobilul lor a rămas fără baterie.

Atunci schimbă cartelele, spunându-le că sună de pe cartela lor, pentru că au minute gratis. În acel moment, schimbă telefonul și lasă păgubitului un telefon stricat sau fuge cu cel al victimei. Practicile sunt multe, iar polițiștii trag un semnal de alarmă pentru oricine intră în contact cu aceste șarlatane, să nu le dea crezare și să nu le dea pe mână bunuri personale, cum ar fi bijuterii sau telefoane mobile.

Ce NU trebuie să faceți

• Pentru reducerea riscului de a deveni victimele unor astfel de înșelăciuni, recomandăm respectarea următoarelor sfaturi:

• Spuneți NU oricăror practici de ghicire a viitorului și nu puneți de bunăvoie la dispoziția unor persoane necunoscute bunurile de valoare ale dumneavoastră! Nu s-au întâlnit minuni făcute de escroci!

• Nu apelați la „serviciile“ așa ziselor ghicitoare, nu vă lăsați acostați de astfel de persoane și să nu încredințați banii sau bijuteriile, ghicitoarelor, chiar dacă pretind că le vor înapoia.

• Dacă ați fost victima infracțiunii de înșelăciune, apelați numărul de urgență 112, imediat după constatarea situației în care vă aflați, și furnizați polițiștilor toate datele care ar putea conduce la identificarea escrocilor și recuperarea pagubei suferite! 

Sursa cyd.ro


Scrie un comentariu

trimite