Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul se situează într-o zonă „verde” în ceea ce privește calitatea aerului

Calitatea aerului, un capitol la care Aradul nu excela întotdeauna, s-a înscris într-un trend descedent în ceea ce privește poluarea. Indicii care măsoară poluarea și toți compușii din aer - particulele în suspensie PM10 și PM2.5, ozonul (O3), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2) - arată că municipiul Arad nu se află între cele mai poluate reședințe de județ. În general, edificatoare pentru a ilustra cât de calitativ este aerul sunt măsurătorile care arată media înregistrată a particulelor de suspensie PM2.5, care determină cât de nociv este aerul. Potrivit indicilor de măsurare a calității aerului, pe primul loc e Popricani, Iași cu 63 unități/m3 PM2.5, urmat de Târgu Mureș (50.3), municipiul Brașov (43.1), Rădăuți, Suceava (41.9), Otopeni, Ilfov (33.3), în vreme ce Aradul a înregistrat o medie de 11,1 unități PM2.5 per metru cub. În afara mediei particulelor în suspensie, cele mai ridicate valori s-au înregistrat la  Alba Iulia (178 PM2.5), Timișoara (174), București (154), Craiova (151), Iași (150).

Aradul se situează într-o zonă „verde” în ceea ce privește calitatea aerului
Comentează 0

O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Dar și mai nocive decât atât sunt particulele cu diametru aerodinamic mai mic de 2.5 micrometri. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Principalele surse de poluare sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice, dar și traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete. În Arad, zona de vest are o calitate mai crescută a aerului, în vreme ce cartierul Micălaca și ieșirea din oraș spre DN7 este o zonă ceva mai poluată.

Însă valorile înregistrate în țară nu sunt nici pe departe în limitele normale. Un deziderat al Organizației Mondiale a Sănătății este de a scădea nivelul de 35 de unități/m3, găsit în multe orașe în curs de dezvoltare, la o valoare de 10 u/m3.

 


Scrie un comentariu

trimite