Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Apă termală pentru încălzirea unor instituţii publice din Sântana (FOTO)

Oraşul Sântana este al doilea din judeţul Arad care implementează un proiect de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea instituţiilor publice, după orașul Pecica. Edilul șef, Daniel Tomuța, a anunţat că a obţinut o finanţare europeană de 27,5 de milioane de lei pentru a realiza forajele şi reţeaua termică.

Apă termală pentru încălzirea unor instituţii publice din Sântana (FOTO)
Comentează 0

„Vom reuşi să furnizăm apa caldă şi energia termică pentru câteva dintre cele mai importante clădiri publice din oraş, respectiv Primăria, Şcoala Gimnazială «Sfânta Ana» şi Liceul Tehnologic «Stefan Hell». În aceste clădiri va fi înlocuit sistemul de furnizare a energiei termice, bazat pe centrale cu gaz, şi se va asigura astfel o economie considerabilă la bugetul local”,  a declarat primarul Daniel Tomuţa.

Ce presupune proiectul?

-Foraj la adâncimea de 1200 metri pentru extracția apei geotermale;

-2,7 km de conducte pentru transportul apei;

-construirea unei centrale termice;

-2,2 km de rețea de distribuție a energiei termice nou realizate;

-un foraj de 1200 metri pentru injecția apei geotermale uzate termic.

Aflat la lansarea proiectului, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a dorit să sublinieze încă o dată lentoarea cu care astfel de proiecte importante pe fonduri europene se implementează în întreaga țară, din cauza birocrației excesive.

„Știu cât de importanți sunt cei din echipa de implementare a proiectelor, știu cât de important e să vă alegeți oameni cu viziune, dar această viziune trebuie până la urmă să fie și implementată și este foarte greu. La proiectul de astăzi s-a stat trei ani de zile pe o birocrație excesivă și cu intervenții ca să reușim să dăm drumul la proiect, iar acum antreprenorul va trebui să recupereze acest timp. Are câteva luni să recupereze cei trei ani de zile pierduți de Guvern, altfel România pierde bani. Vom fi alături de dumneavoastră toate instituțiile din județ, aștept să spuneți cu ce probleme vă confruntați, așa cum facem cu fiecare proiect, pentru că altfel o să dăm banii înapoi și ne bucurăm degeaba și e păcat de munca acestei echipe care a gândit proiectul, care dorește să-l implementeze și care din cauze care nici măcar nu depind de noi pot să se blocheze”, a spus președintele Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca.

La rândul său, Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, a ţinut să felicite administraţia locală.

„La Sântana se construiește pentru viitor! [...] Felicitări primarului Sorin Tomuta și echipei sale, consilierilor locali din Sântana, pentru proiectele prin care aduc fonduri europene care schimbă în bine orașul Sântana!”, susţine Ionel Bulbuc.

Sursa foto: Facebook Iustin Cionca şi Consiliul Judeţean Arad

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite