Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ALEGERI LOCALE 2016: Ce, cum, unde şi când votăm. Reguli noi la alegerile locale din 2016

La acest scrutin, desfăşurat duminică, 5 iunie 2016, între orele 7.00 - 21.00, alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni. 

ALEGERI LOCALE 2016: Ce, cum, unde şi când votăm. Reguli noi la alegerile locale din 2016
Comentează 0

Secţiile de votare se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Cei care se află la ora închiderii în secţia de votare îşi pot exercita dreptul la vot.  Alegătorii merg la secţia de votare unde sunt arondaţi, cu buletinul valabil sau paşaportul diplomatic. Atenţie, paşaportul turistic nu este acceptat! Pot vota cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.

Şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România pot vota la alegerile locale. Nu votează cetăţenii cărora li s-a interzis acest drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Şi încă un detaliu: puteţi vota doar în comuna sau oraşul unde aveţi domiciliul!

CUM VOTĂM?

În cabina de vot intraţi singur. Ca votul să fie valabil, puneţi ştampila în patrulater. Ştampilarea mai multor cadidaţi sau lipsa ştampilei din buletin atrage anularea votului.

REGULI NOI

Sistemul informatic implementat de STS în premieră la aceste alegeri monitorizează prezenţa la vot şi previne votul ilegal. Dacă votaţi de mai multe ori, fiţi pregătiţi să ajungeţi la Poliţie şi chiar la închisoare. Aceleaşi pedepse riscă şi cei care oferă alegătorilor bani sau cadouri în schimbul votului.

Alegerile locale au loc într-un singur tur. Doar dacă doi candidaţi sunt la egalitate, se va organiza şi al doilea tur de scrutin. Dacă aveţi probleme, vă puteţi adresa birourilor de secţie de votare. Pentru informare, vă stau la dispoziţie şi site-urile instituţiilor care organizează alegerile. (www.2016bec.ro, www.roaep.ro , www.mai.gov.ro).

Peste 18.000.000 de cetățeni cu drept de vot sunt chemați duminică la urne pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

Cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-și exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7,00 și pot să voteze până la ora 21,00. Dacă, însă, în secție sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-și exprime opțiunea și după această oră.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Pentru alegerea consiliului local, consiliului județean precum și a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. La aceeași secție de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul județean, primar. În Capitală, la aceeași secție de votare, alegătorii aleg consiliul local al sectorului, primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului București, precum și primarul general.

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secției de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secția de votare respectivă, sistemul informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, și-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secție de votare, este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respectiv nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință sau și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.

Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" trebuie să fie rotundă și astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul în care se aplică.

Ulterior, alegătorii trebuie să predea ștampila președintelui secției, care are obligația să ștampileze actul de identitate, menționând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplică un autocolant cu mențiunea "votat".

Disfuncționalitatea sistemului informatic nu poate determina suspendarea sau întreruperea votării.

Citeste mai mult pe romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite