Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Absenteismul şcolar combătut cu... Poliţia Locală; una dintre eleve s-a lăsat de şcoală pentru că a rămas însărcinată

Poliţia Locală anunţă că participă la o acţiune de combatere a absenteismului şcolar, la solicitarea şcolilor din municipiu.

Absenteismul şcolar combătut cu... Poliţia Locală; una dintre eleve s-a lăsat de şcoală pentru că a rămas însărcinată
Comentează 0

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Evidența Persoanelor au inițiat, începând cu 1 martie a.c., verificarea modului în care părinți și tutori răspunzători pentru crearea condițiilor de participare a copiilor minori la actul de învățământ se conformează la prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011 în materie. Aceste acțiuni survin ca urmare a solicitărilor de sprijin primite de Direcția Generală Poliția Locală Arad de la conducerile unor unități școlare ce se confruntă cu fenomenul absenteismului ori al abandonului școlar.

Potrivit dispozițiilor legii amintite, actualizată, netrimiterea copiilor la școală pe perioada învățământului obligatoriu, constituie contravenție, educația fiind prioritară pentru  formarea și viitorul copiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale.

Încă din primele zile, au fost efectuate 74 de vizite la domiciliul elevilor, fiind vizat prioritar arealul străzii Șezătorii, unde incidența unor astfel de probleme este ridicată. „Agenții au procedat la notificarea părinților privind obligația copiilor de a se prezenta la școală, excepție fiind cazurile medicale. În caz contrar, urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale potrivit  prevederilor art. 360 din actul normativ menționat, cu amendă cuprinsă între 100 și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutore.

În peste 43 de situații s-a constatat că părinții furnizaseră informații eronate privind domiciliul copiilor ori a survenit mutarea acestora. De asemenea, au existat cazuri în care abandonul școlar a fost justificat prin tradiția comunității privind renunțarea la educația formală, în cazul fetelor, după vârsta de 12 ani. Încă din prima zi, a rezultat că o elevă nu mai frecventează cursurile ca urmare a faptului că este însărcinată.

Toate datele privind aspectele ce țin de competența altor instituții rezultate din verificările efectuate la domiciliu de echipele DGPL vor fi transmise cu celeritate partenerilor instituționali precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială sau Inspectoratul Județean de Poliție Arad.

Odată de relaxarea restricțiilor legate de participarea fizică a elevilor la cursuri, Direcția Generală Poliția Locală va aloca permanent personal acțiunilor de responsabilizare a părinților și tutorilor privind obligațiile legale ce le revin în crearea condițiilor pentru participarea minorilor la actul de învățământ. Verificările vor fi efectuate atât de echipe ale Biroului Evidența Populației, cât și în format mixt, cu reprezentanți ai altor instituții ce au atribuții în domeniu. În limita atribuțiilor prevăzute de lege, DGPL va răspunde tuturor solicitărilor unităților de învățământ din UAT Arad, în cadrul unui parteneriat pe termen lung cu Inspectoratul Școlar Județean Arad destinat îmbunătățirii participării elevilor la cursuri”, se mai arată în comunicat.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite