Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A murit Maria Aiftincăi, creatoarea Muzeului etnografic de la Vladimirescu

Maria Aiftincăi, creatoarea Muzeului etnografic de la Vladimirescu a trecut în eternitat. Trista veste a fost făcută publică de scriitoarea Florica R. Cândea, pe grupul de Facebook Salon Cultural Gutenberg.

A murit Maria Aiftincăi, creatoarea Muzeului etnografic de la Vladimirescu
Comentează 1

„O veste care a zguduit Aradul și nu numai la ceas de seară și vecernii(în drumurile mele ,nefiind în Arad,sunt sfâșiată de putere și împietrită de durere ).

S -a mutat într-o stea(în urma unui AVC) Doamna Maria Aiftincai (1951 Grămești,Bucovina -2024,Arad)

Unică în lume prin Colecția Etnologică (1200 de artefacte)a fost un Model de dăruire și imbold lăuntric,rar întâlnite,și totuși...în ultima vreme,se temea de moarte și își punea probleme,cum și cine îi va duce mai departe idealul în care credea și în care se regăsea/confunda,ideal ridicat la rang de Colecție Etnologică ce îi purta numele

"La Marițuca"!

Vei rămâne în inima mea și în inimile noastre ca un model !

Bunătate și lacrimi lași în urma ta dragă

Marițuca!

Drum lin spre Cer!

Mângâiere familiei!

Slujba de priveghere va avea loc miercuri seara la Capela din Vladimirescu!

Regrete eterne și un dor nemărginit!

Tuturor de pe Grup Salon Gutenberg vă mulțumesc!

Dar Pagina dânsei de Facebook este plină de mesaje!

Aici era foarte activă și interesată de tot ce e Artă!”, a scris pe Facebook Florica R. Cândea.

„O carte de vizită pentru noi ca neam”

Originară din județul Suceava, Maria Aiftincăi s-a stabilit la Vladimirescu, unde a pus bazele unui muzeu etnografic care îi poartă numele, reușind să strângă peste 1.200 de costume populare „Am pus în aceste costume multă dragoste și suflet, sunt o carte de vizită pentru noi ca neam și îmi doresc ca tinerele fete să poarte cu drag acest costum popular românesc! Am fost peste tot în Europa, dar nicăieri nu am văzut tradiții frumoase ca la români. Pentru mine aceste lucruri au o valoare imensă, o valoare sentimentală în primul rând și de multe ori, atunci când sunt necăjită cobor jos în muzeu și mai aranjez câte una, alta și mă liniștesc”, îi declara Maria Aiftincăi, în urmă cu mai bine de un an regretatului nostru coleg Dorin Bodea.

Foto Arhiva, Dorin Bodea

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite