Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A murit Ducu Darie. Ultima fotografie cu marele regizor

Ducu Darie a murit miercuri, la 60 de ani, la spitalul Clinic Fundeni unde se afla internat de două săptămâni. Informaţia fiind confirmată de mama lui vitregă, Anca Pandrea, potrivit cancan.ro.

A murit Ducu Darie. Ultima fotografie cu marele regizor
Comentează 0

Alexandru Darie suferea de ciroză şi era pe listele de transplant hepatic, iar în ultimele luni starea sa de sănătate s-a agravat.

El a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, cu o complicaţie la plămâni, spun apropiaţii artistului.

Ducu Darie, care a fost managerul Teatrului Bulandra, a ajuns la spital din cauza unor complicații la plămâni.

În vârstă de 60 de ani, regizorul a luptat de mulți ani cu ciroza, o afecțiune gravă, iar recent starea sa de sănătate s-a agravat.

În ianuarie, fotoreporterii Click! l-au surprins la un spital privat, unde mergea pentru tratament. Foarte slab şi tras la faţă, chircit de tratamente, Alexandru era de nerecunoscut.

Fiul celebrului actor Iurie Darie, regizorul Alexandru Darie a împlinit 60 de ani pe 15 iunie anul acesta.

Regizorul de teatru Alexandru (Ducu) Darie s-a născut la 15 iunie 1959, la Bucureşti, în familia actorilor Iurie Darie şi Consuela Roşu.

A absolvit, în 1983, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, potrivit www.bulandra.ro.

Şi-a început activitatea în acest domeniu ca asistent regizor artistic, la Teatrul de Stat din Oradea (1983-1987), apoi, a fost asistent regizor artistic (1987-1990) şi regizor artistic (1990-1992) la Teatrul de Comedie din Bucureşti, regizor artistic la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1992-2002). Din 2002 a fost director al Teatrului Bulandra, iar între 2006-2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

În ianuarie 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, spectacolului acordându-i-se Premiul Asociației Criticilor de Teatru - secția română pentru cel mai bun spectacol și Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de-a cincea ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia1996.

Alexandru Darie a montat în Japonia Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996) și Macbeth, de William Shakespeare. În 1999 a regizat la Teatrul de Comedie Iluzia comică, după Pierre Corneille, traducere în versuri de Horia Gârbea, un spectacol care a obținut numeroase premii, printre care și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al stagiunii.

Înainte, în 1998, a montat la Teatrul Nottara, o temerară punere în scenă a piesei Viforul, o piesă istorică (considerată de mulți depășită) scrisă de Delavrancea. Însă viziunea lui regizorală a convins, ca și interpretarea de înaltă ținută a protagonistului Stelian Nistor. În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite