Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A fost inaugurat grupul statuar Arad -1918, dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

A fost inaugurat grupul statuar Arad -1918,  dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
Comentează 2

Astăzi, 30 noiembrie 2018, a fost inaugurată lucrarea de artă tridimensională ,,ARAD 1918", dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Amplasat în scuarul din proximitatea fostului cinematograf Dacia, grupul statuar a fost realizat de către un grup de elevi ai Colegiului de Arte ,,Sabin Drăgoi" din Arad, coordonat de cadre didactice ale aceleiași instituții. Ca urmare a inițiativei elevilor, Primăria Municipiului Arad a sprijinit acest demers, în spiritul celebrării Centenarului. Este vorba despre o lucrare de artă interactivă, prin care trecătorii pot pătrunde, refăcând simbolic traseul Unirii.

„Este un moment cum nu se poate mai potrivit ca să reafirmăm că Aradul este capitala politică a Uniri Tranisilvaniei cu România. Încă înainte de 1900, Aradul a fost centrul luptei de emancipare națională a românilor din Transilvania. Am avut la Arad Banca Victoria, bancă cu capital românesc care a finanțat lupta pentru drepturile românilor. În orașul nostru a funcționat ziarul Românul, publicație care a jucat un rol deosebit de important în răspândirea ideilor care au condus la Marea Unire. Iar tipografia arădeană la care se scotea ziarul Românul, este cea la care s-au tipărit actele oficiale ale Unirii. Tot în Arad a activat un grup de intelectuali care, uniți în jurul unor personalități ca Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop sau Ioan Suciu, s-au dedicat luptei pentru unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. De aici, de la noi, a fost anunțată în anul 1918 Marea Adunare de la Albă Iulia.

Ca primar al acestui oraș, am considerat că e obligatoriu ca, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, să avem un monument care să marcheze Centeraul. Administrația locală a finanțat acest monument și țin să le mulțumesc celor care l-au realizat, tineri artiști arădeni, elevi și profesori la Liceul de Arte Sabin Drăgoi. Iată că dacă există voință și pricepere, lucrurile sunt realizabile.

Acest monument este atât un act de respect pentru înaintașii noștri iluștri, cât și un angajament că vom duce mai departe flacăra pe care ei au aprins-o, flacăra unei Românii libere, unite și prospere”, a precizat, în discursul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

La eveniment au fost prezente oficialități, numeroși arădeni, dar și cei peste 1000 de participanți la Parada Portului Popular, care, venind dinspre Consiliul Județean Arad, au asistat la dezvelirea grupului statuar, pornind apoi înspre platoul din fața Palatului Administrativ, unde au încins o horă tradițională românească.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad


Scrie un comentariu

trimite