Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

4 recorduri naționale în literatură pe care nu le știai

4 recorduri naționale în literatură pe care nu le știai
Comentează 0

Asociația Cartea Recordurilor (recordul.ro) este unicul organism recunoscut care poate omologa recorduri naționale în România. De la înființarea din 2015 până în 2020, au fost omologate zeci de recorduri sportive, plastice, gastronomice sau coregrafice, dar și patru recorduri literare. 

Prima carte de poeme având cuvinte care încep cu aceeași literă

Foto: rasunetul.ro

Stabilit în anul 2017, recordul pentru “Prima carte de poeme având cuvinte care încep cu aceeași literă” îi este atribuit scriitorului și publicistului bistrițean Gheorghe Mizgan, după ce a publicat volumul “AND poetic” la Editura Vatra Veche. Autorul a publicat peste 17 cărți și deține mai multe premii literare. 
“Mizgan se constituie în acel exponent al iubitorilor de vers care confirmă afirmaţia: Românul s-a născut Poet!”, scrie Melania Cuc în revista AGERO Stuttgart. 

Prima carte de poeme haiku și senryu având cuvinte care încep cu aceeași literă

Recordul pentru “Prima carte de poeme haiku și senryu având cuvinte care încep cu aceeași literă” a fost stabilit tot de Gheorghe Mizgan, publicând “Sanctuarul Singurătății” la Editura Vatra Veche în 2018. 

Cea mai lungă poezie cu temă religioasă

Foto: recordul.ro

“Cea mai lungă poezie cu temă religioasă” se numește “Viața celui mai iubit”, și a fost publicată de poeta Mirela Ioan la Editura “Cartea mea de după” în 2018, poezia numărând 121 de strofe.

Cel mai tânăr autor de autobiografie

Foto: columnatv.ro

“Cel mai tânăr autor de autobiografie” este cântărețul și scriitorul Claudiu Dumitrache, omologat în 2020 pentru publicarea cărții “20” la Editura Coresi. Claudiu a mai publicat două volume de poezii și mai deține titlurile de: Ambasador al Culturii, Cetățean de Onoare în Costeștii din Vale (Dâmbovița), și Ambasador al Păcii numit de World Literary Forum for Peace and Human Rights.  
 

După stabilirea recordului, Claudiu a fost remarcat și de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop: “Să-ți publici cartea biografică la două decenii de viață este pentru mine un semn de mare speranță. Claudiu Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale care nu trebuie să moară niciodată”. 

Mai multe recorduri naționale pe recordul.ro


Scrie un comentariu

trimite