Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

30 de ani de la Revoluție  celebrați de 1.104 tineri care vor participa la o procesiune cu lumânări / UPDATE: 1989 - 2019. Arad - 30 de ani de libertate - comunicatul de presă al organizatorilor

Autoritățile locale și județene au anunțat că mâine, 1104 tineri arădeni vor celebra 30 de ani de la Revoluție mărșăluind prin centrul municipiului.

30 de ani de la Revoluție  celebrați de 1.104 tineri care vor participa la o procesiune cu lumânări / UPDATE: 1989 - 2019. Arad - 30 de ani de libertate - comunicatul de presă al organizatorilor
Comentează 4

Update 1 1989 - 2019. Arad - 30 de ani de libertate - comunicatul de presă al organizatorilor

Primăria Municipiului, Consiliul Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură și Centrul Cultural Județean vor organiza vineri, 20 decembrie 2019, evenimentul „Arad – 30 de ani de libertate“, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la  Revoluția care a dus la căderea regimului comunist.

Noi, cei de azi, nu am fi ajuns aici, dacă atunci în 1989 nu existau dânșii în fața Palatului Administrativ și cred că la 30 de ani este un minim gest pe care administrația locală trebuie să-l facă în memoria celor care nu mai sunt și de respect pentru cei care sunt în viață și au trecut prin acele momente grele. De aceea am început de azi șirul evenimentelor comemorative. Cred că noi, ca arădeni, trebuie să ne spunem punctul de vedere și să le amintim tuturor că am fost al doilea oraș care a ieșit în stradă. Pe când la București se citeau osanale, aici erau oameni adunați în fața Primăriei și-și cereau dreptul la libertate, a subliniat primarul Călin Bibarț. 

La 30 de ani de la Revoluție suntem obligați să acordăm un moment de respect, un moment de reculegere în memoria celor care au luptat pentru libertatea de care ne bucurăm azi. Aradul este al doilea oraș care a ieșit în stradă. Împreună cu Primăria Arad suntem alături de Arad, suntem alături de istoria Aradului și dorim ca mâine să comemorăm ceea ce s-a  întâmplat atunci, dar mai mult să punctăm valorile câștigate acum 30 de ani, libertatea pe care am câștigat-o mai ales că anul acesta România a ales să rămână în valorile europene, a punctat vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea.

Astfel, vineri, de la ora 15.30, în sala „Regele Ferdinand“ din Palatul Administrativ, va avea loc ședința comună a Consiliului Local Municipal și a Consiliului Județean, în cadrul căreia vor fi oferite medalii comemorative urmașilor celor decedați în timpul evenimentelor din decembrie 1989, la Arad, dar și asociațiilor de revoluționari. Preşedintele Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Revoluţia din Decembrie (ARUD) Doina Nan și liderul revoluției arădene, Valentin Voicilă se numără printre invitați.  

Salut această inițiativă, mai ales că este timpul să învățăm să ne purtăm victoriile. Cât timp nu vom ști să ne purtăm victoriile?Un oraș care a murit pentru libertate, nu trebuie să tacă! Trebuie să-și poarte victoria, biruința, să spună că a murit, a luptat și trebuie să fie ascultat. De aceea mâine voi participa la ședința festivă comună a Consiliului Local și cel Județean. Trebuie să reținem următorul lucru: Revoluția română din decembrie 1989 a fost anti-ceaușistă și anti-comunistă, iar Aradul a fost al doilea oraș al Revoluției Române, după Timișoara, a declarat Valentin Voicilă în cadrul conferinței de presă de joi, 19 Decembrie, organizată în foaierul Palatului Administrativ.

De la ora 17.00, pe traseul Muzeul de Artă (intrarea din strada Horia) – Palatul Administrativ, va avea loc o procesiune la care vor participa 1.104 tineri, cu făclii aprinse, pentru fiecare erou al Revoluției din decembrie 1989.

Apoi, de la ora 17.15, la Monumentul Eroilor din Piața Revoluției va avea loc un moment de rememorare a evenimentelor care au avut loc în urmă cu  30 de ani în centrul Aradului, iar IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, va oficia o slujbă de pomenire.

În jurul orei 18.00, în fața Palatului Administrativ, cei prezenți vor putea urmări  un program artistic, în cadrul căruia mai mulți artiști arădeni vor interpreta melodiile care s-au cântat în Piața Universității din București.

Tot în fața Palatului Administrativ va fi montat un ecran pe care vor rula un film realizat la Arad, în decembrie 1989, dar și fotografii realizate în acea perioadă.

De asemenea, în holul Palatului Administrativ va fi organizată o expoziție de fotografii realizate la Arad, atât în perioada 21 - 22 decembrie, cât și după aceste zile.

Municipiul Arad este considerat al doilea oraș martir al Revoluției din Decembrie 1989.

„În Revoluţia din decembrie 1989, în România au fost seceraţi de gloanţe 1.104 persoane de toate vârstele, în special tineri. Dintre acestea, 24 sunt arădeni, dintre care 19 au fost împuşcaţi la Arad, 5 la Timişoara, Bucureşti şi Turda. Dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în Revoluţie la Arad, patru erau originari din alte localitãţi ale ţării. Celor 1.104 decedaţi li se mai adugă 3.352 răniţi, între care şi 38 de arădeni“. (Emil Şimandan - Întrebătorul din Agora - în amintirea eroilor martiri ai Revoluţiei de la Arad, vol al II-lea).


Primarul Călin Bibarț, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, viceprimarul Ionel Bulbuc, Doina Nan, președinta Asociației Răniților și Urmașilor celor Decedați (ARUD) în Revoluția Română și Valentin Voicilă, liderul Revoluției de la Arad și președinte de onoare al Asociației 21 Decembrie s-au întâlnit astăzi cu presa în foaierul Primăriei, care găzduiește și o expoziție de fotografii dedicată Revoluției.

Oficiile de gazdă au fost făcute de primarul Călin Bibarț, care referindu-se la revoluționari și la ceea ce s-a petrecut în urmă cu 30 de ani a menționat că „dacă nu ar fi fost dânșii atunci, cu siguranță nu am fi fost nici noi aici”. Apoi, a ținut să menționeze că mâine, începând cu ora 15.30, în Sala Ferdinad a Primăriei va avea loc o ședință comună festivă. „Va fi o ședință comună de comemorare, se vor acorda distincții simbolice, apoi va avea loc un pelerinaj cu lumânări”, a precizat Bibarț. Viceprimarul Ionel Bulbuc a prezentat apoi câteva detalii despre programul zilei de mâine. „Participanții la procesiune vor pleca de la ora 17.00 din fața Muzeului de Artă, iar în fața Monumentului Eroilor va fi o slujbă de comemorare”, a continuat Bulbuc. La rândul său, Sergiu Bîlcea a ținut să precizeze că generația din care face parte este generația care beneficiază de libertatea câștigată acum 30 de ani. „Mîine vom comemora ceea ce s-a întâmplat atunci. Va fi un moment în care ne întoarcem în timp, vom vedea ceea ce s-a întâmplat atunci în Arad. Este un moment de respect pentru valorile câștigate”, a spus Bîlcea.

Doina Nan, președinta ARUD, mama eroului Mihăiță Flavius Mada, și-a amintit de momentul în care acesta a plecat de acasă, pentru „a apăra Aradul”. „Era decembrie și era rece când mi-a plecat copilul de acasă pentru a apăra Aradul. Nu s-a gândit că va fi omorât de cei de care voia să apere Aradul”, a afirmat Doina Nan.

În încheiere, actorul Valentin Voicilă a făcut o pledoarie pentru Arad și pentru locul ocupat de acesta în cadrul Revoluției din Decembrie 1989. „Aradul este al doilea oraș reședință de județ, după Timișoara, care a ieșit în stradă, înainte ca Ceaușescu să fie huiduit la București. Când Ceaușescu era huiduit, erau două județe împotriva lui, Timișoara și Aradul”, a ținut să spună Voicilă.  

Galerie foto (16)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite